Bibliotekari (2014–)

U polusnu, pre nego što smo popili jutarnju kafu, svako od nas izmisli silne događaje koji nas okržuju jer se još uvek nismo probudili. Tu ima svega i svačega, i uistinu, u tom stanju ja smišljam etape za svoje kampanje u FRP-u koji vodim. Zato me nikada nije u potpunosti oduševilo stvaranje novog sveta. To što je raritet da se autori drže pravila u samom svetu koji su napravili je drugi problem. Stoga, kada naiđem na knjigu, film ili seriju koja prikazuje naš svet, ali blago izmenjen, ukoliko je to dobro učinjeno, svaki put budem oduševljen umešnošću autora da lepo prikaže svet koji je već temeljno utvrđen. Zato sam jedva čekao 2014, od prvog trenutka kada sam čuo vesti, dve godine ranije.

Krajem 2014. počela je da se emituje serija Bibliotekari, prema ideji iz serijala TV filmova Bibliotekar. Biblioteka je drevna građevina koju okružuje organizacija posvećena prikupljanju različitih magijskih predmeta u svetu, kako neko ne bi, koristeći magiju izazvao katastrofu. Biblioteka postoji u sopstvenom mehur-univerzumu koji se povezuje sa našim kroz stvarne biblioteke iz našeg sveta. Znamo da je jedno vreme, ulaz bio u Aleksandrijskoj biblioteci. Usled napada na Biblioteku, staratelji nad Bibliotekom prekidaju njenu vezu sa ovim svetom, da bi je zaštitili.

Priča serije počinje ovde, gde se Bibliotekar iz filmova, Flin Karsen, odvaja od novog tima Bibliotekara koji je Biblioteka prizvala da bi pronašao put natrag do nje, dok su oni zaduženi da se beve onimčime se Flin ranije bavio, kontrolisanjem magije u svetu. Bibliotekari – Ezekilj Džouns, Kasandra Kilian i Džejkob Stoun – u pratnji novog Čuvara – Iv Berd – odlaze u Aneks, izdvojeno pristupno mesto Biblioteci, u kome sreću Dženkinsa. Odavde se nastavlja njihova borba sa Zmijskim Bratstvom i slobodnom magijom u svetu.

Serija kvalitetno povezuje savremeni svet sa mistikom različitih kultura koja postoje ili su postojale u poznatoj istoriji sveta. Pritom, uticaji magije jesu takvi u svetu da čak i kada se događa nešto izuzetno veliko, postoji uverljivo naučno objašnjenje za širu javnost zašto je to baš tako. Dominantni aspekt u mitosu serije ima arturijanski mit, iz kog su neki likovi čak i direktno pozajmljeni i pojavljuju se kao značajni činioci radnje tokom serije.

Usled kraćeg formata (epizode u seriji su duplo kraće od filmova), priče u seriji deluju ponekad kao da su bez dubine, da se događaji samo nižu jedan za drugim. Ovo uistinu nadomešta sjajna i sposobna glumačka postava koju predvode Rebeka Romejn (Mystique iz X-men serijala) i Džon Laroket (Karl Sak iz serije Bostonsko pravo), uz njih su kao Bibliotekari Džon Kim, Lindi But i Kristijan Kejn. Povremeno im se priključuju Noa Vajld kao Flin Karsen, Džejn Kurtin i Bob Njuhart kao staratelji Biblioteke, i Mat Frever kao nemeza ekipe i čiave biblioteke.

Epizode su pitke, sa dovoljno misterije da vas zadrže u stolici čak i kada ih gledate sve odjednom. Gluma lepo prenosi odnose između likova, bez potrebe da se stvari izgovore naglas.


aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa