Enderova igra – Orson Skot Kard

Roman prati odrastanje Endera Vigina, dečaka sa Zemlje koji ima mogućnost da postane novi Napoleon, ili Aleksandar Veliki, ili Cezar, ili svi oni i mnogi drugi zajedno. Jedina stvar koju Ender želi jeste normalno detinjstvo, ali mu njegovo genetsko nasleđe to ne dozvoljava, posebno u jeku pretnje po čitavu planetu uobličeno u očekivanoj vanzemaljskoj najezdi.

Osnovni tok radnje ovoga romana bavi se Enderovim razvojem u Borbenoj i Komandnoj školi Međunarodne Flote. Prikazuje nam muke sa kojima se Ender suočava i jedan stepen njegove promene tokom svoje obuke. Težinu pripovedanju dodaje jezgrovitost koju Kard ima u svom izražavanju, osobito kada je u pitanju prikazivanje misli koje imaju pojedinačni likovi. Ovo nas čak uvodi i u dimenziju promene svesti koju Ender proživljava, na putu od dečačića od šest godina do strateškog genija u svojoj jedanaestoj.

Paralelno sa ovim, u romanu postoji i drugi tok događaja koji prati živote Enderovih brata i sestre, Pitera i Valentine. Sa gotovo identičnim nasleđem u svojim genima, Piter i Valentina su u stanju da razaberu zastrašujuću opasnost koja Zemlji preti sa nje same. Njih dvoje predviđaju mogući rat između nekoliko velikih frakcija koje su postojale na Zemlji pre nego što ih je spoljašnja pretnja navela da se ujedine.

Dok je prva priča u romanu psihološka analiza promena u nečijoj psihi dok je pod neverovatnim pritiskom za ljudsko biće, druga je sociološki ogled koji zadire u različita pitanja, od demagogije do kretanja većih ljudskih masa. Kard je i sam rekao da je deo inspiracije za ovu knjigu dobio iz serijala Zadužbina Isaka Asimova, što se odlično ogleda u analizi budućih dešavanja koju Piter i Valentina koriste.

Enderova igra se oštro i precizno bavi različitim pitanjima sa kojim se svako do nas suočava svakoga dana. Dovodi ta pitanja do apsoluta, i onda te apsolute na jedan kontrolisan način prikazuje u svoj njihovoj vulgarnosti i grozoti.

„Koliko daleko ste spremni da idete?“ Ovo je pitanje koje Enderova igra postavlja čitaocu, i daje jedan od mogućih odgovora na to pitanje. Kada budete čitali ovaj roman, idite daleko i duboko – otvorite svoj um za svaku ideju koju možete da izvučete iz ovih tristotinak stranica.