Biti Hikuru Sulu – prvi gej u Zvezdanim stazama

Po završetku Zvezdanih staza: Prema tami, posada Enterprajza je krenula u svoju petogodišnju misiju. Nakon 966 dana, iscrpljeni, stižu u zvezdanu bazu Jorktaun (Starbase Yorktown) da obnove zalihe, a posada dobija preko potrebni odmor. Hikaru Sulu, pilot Enterprajza, izlazi iz broda i hita ka svojima, devojčici i muškarcu kraj nje. Grli i ljubi svoju ćerku, te zagrli i svog partnera, svog muža. Svi zajedno se gube u gužvi…

Treća sezona originalne serije Zvezdanih staza je, po legendi, donela prvi međurasni poljubac, između kapetana Kirka i oficirke za komunikacije, Uhure. Iako nije bio prvi u svetskoj produkciji, a ni u domaćoj, američkoj, ipak je doneo dosta nevolja Džinu Rodenberiju, kreatoru serije, o čemu je posvedočio i Džordž Takei, Hikaru Sulu u originalnoj seriji, za portal Big Think:

U videu, Takei otkriva da je sa Rodenberijem razgovarao o prikazivanju gejeva i lezbejki u Zvezdanim stazama, ali da je to tada bilo gotovo nemoguće. Već pomenuti poljubac između Uhure i Kirka im je doneo zabranu prikazivanja u nekim južnjačkim državama SAD-a, rejting im je pao, tako da nisu mogli da rizikuju još jedan takav „ispad“. Takođe, Rodenberi je planirao da se bavi mnogim kontroverznim temama, vezanim za rat i svetsku politiku, te je smatrao da je bitno da ih ne ukinu, da bi mogao da ih obradi u Zvezdanim stazama.

Kako je prikazivanje originalne serije počelo u septembru 1966. godine, ove godine se navršava pedeset godina postojanja Zvezdanih staza. Zvezdane staze: Izvan granica su odale počast Leonardu Nimoju, koji je preminuo prošle godine, ali on nije jedini iz stare garde čije nasleđe je uticalo na ovaj film. Džordž Takei nije deo filma, niti se u istom spominje, ali je njegov status ikone naučne fantastike, kao i istaknutog borca za prava LGBT zajednice nagnao kreatore Zvezdanih staza: Izvan granica da lik Sulua učine homoseksualcem.

Džordž Takei je 2005. godine javnosti otkrio da je gej, te se od tada i bavi aktivizmom vezanim za LGBT prava. Kad je Džon Čo, Sulu u novim filmovima, izjavio da je Sulu prikazan u homoseksualnoj zajednici u Zvezdanim stazama: Izvan granica, Takei nije reagovao pozitivno, mada je istakao da je počastvovan. Kako je unapred dobio informaciju o nameri da se Sulu učinim gejem, pokušao je da urgira da se to ne desi, da se umesto toga napravi novi lik koji bi bio gej – jer, po njegovim rečima: „Ovaj film će izaći na pedestogodišnjicu Zvezdanih staza. Pedesetogodišnjicu odavanja priznanja Džinu Rodenberiju, čoveku čija nas je vizija pratila pola veka. Ispoštujte ga i napravite novog lika. Urgirao sam za to.” Po njegovom shvatanju, Rodenberi je Sulua zamislio kao heteroseksualca, te menjanje orijentacije lika predstavlja izokretanje njegove vizije, i svog truda koji je uložio u kreiranje tog lika. Pretvaranje Sulua u geja prosto nije prihvatljivo.

Zadivljujuće, ova kritika je bila jedina koja je upućena od strane samih trekera. Komentara na jednostavno uvođenje gej lika u glavnoj ulozi nije bilo – to su Zvezdane staze, one su uvek bile progresivne i inkluzivne. Samo nisu morali da menjaju već postojeće, voljene likove. Ipak, u svakoj diskusiji postoji i druga strana, koja u ovom slučaju tvrdi da Sulu nikad nije ni prikazan kao heteroseksualac.

generations sulu
Demora Sulu, kćerka Hikaru Sulua – Zvezdane staze VII: Generacije

Najveći kamen spoticanja je bila njegova kćerka, koja se pojavljuje u sedmom filmu franšize, Zvezdane staze: Generacije. S obzirom da gej parovima u nekim delovima sveta ni danas nije problem da imaju decu, moglo bi se pretpostaviti da bi isto bilo mnogo lakše u utopijskom svetu u 23. veku. Takođe, u animiranoj seriji, Sulu, kada u alternativnom univerzumu dobije magične moći, sebi stvara ljubavnu partnerku, ženu. Kako se u današnje vreme animirana serija ne smatra kanonom, što je i sam Rodenberi rekao, ovaj problem je takođe prevaziđen. U originalnoj seriji, u “zlom“, alternativnom univerzumu, Sulu pokazuje da ga Uhura seksualno privlači. Ipak, čak i da je bio sa ženama, to ga ne markira kao homoseksualca. Ništa u toj sceni, gore prepričanoj, ne govori o ekskluzivnosti Suluove homoseksualnosti. Samo da ima muškog partnera. A kako se identifikuje? Možda, u tom utopijskom svetu budućnosti, ni ne mora da identifikuje. I sada znamo da seksualnost nije crno-bela, nego jedan raspon nijansi sive. Idemo ka tome da ovu informaciju i prihvatimo u budućnosti. Zašto je teško zamisliti da je u svetu Zvezdanih staza ona već prihvaćena?

Uhura_distracts_Hikaru_Sulu_(mirror)
Sulu i Uhura u alternativnom („zlom”) univerzumu

Sajmon Peg, scenarista i glumac koji tumači ulogu Skotija u novim filmovima, je i došao na ideju da Sulua učine homoseksualcem. U izjavi datoj nakon reakcije Takeia, Peg naglašava kako bi kreiranjem novog lika, taj isti ostao obeležen svojom seksualnošću i da to nije bio cilj. Bilo je potrebno uzeti lika koji već postoji, koji je izgrađen i koga publika već zna, te bi na taj način otkrivena homoseksualnost bila samo detalj, a ne osnovna osobina. Takođe je odbacio optužbe za „izvrtanje vizije Džina Rodenberija”, naglašavajući da ne veruje da bi on bio protiv ovoga. Da bi možda čak i on krenuo tim putem, uveo homoseksualnost u Zvezdane staze da mu je to vreme dozvolilo, kao čovek koji se vodio mantrom „beskonačne različitosti u beskonačnim kombinacijama”. Zakari Kvinto, Spok u novim filmovima i otvoreni gej je izjavio da je „razočaran time što je Takei razočaran”, te da ne može da shvati kako to da pripadnik LGBT zajednice ne vidi pozitivno prikazivanje gej osoba u medijima kao dobru stvar, dok je Džon Čo bio blaži i rekao kako razume Takeiove razloge, iako se ne slaže sa njima.

Pedeset godina nakon prvog prikazivanja smo dobili homoseksualnu osobu kao jednog od glavnih likova u Zvezdanim stazama. Džin Rodenberi je još 1986. godine obećao da će Zvezdane staze imati gej lika, te je jedna epizoda sa usputnim muškim homoseksualnim parom bila snimljena, ali ona nikada nije prikazana. Rodenberi je još jednom obećao isto, ali je ubrzo nakon toga umro, te Zvezdane staze: Sledeća generacija nisu uključile LGBT osobe u svoje priče. Jedna epizoda se tu ističe, Izgnanik (The Outcast), koja u stvari predstavlja alegoriju o lečenju homoseksualizma, pošto govori o pripadniku androgene vrste koja se izjašnjava kao žensko, ali biva podvgnuta lečenju da bi postala androgena kao ostali, normalni pripadnici te vrste.

U sledećoj seriji, Zvezdanim stazama: Duboki svemir 9, Džadzia Daks, Tril koji u sebi nosi simbionta koji nadživljava domaćina, tako da ima sećanja na vreme kada je bio žensko, ali i muško, susreće se sa ljubavlju iz prošlog života, ženom. U toj epizodi, Ponovo zajedno (Rejoined) prikazan je prvi lezbejski poljubac u Zvezdanim stazama, nakon samo četiri godine od prikazivanja prvog homoseksualnog poljupca na televiziji.

dax
Poljubac između Džadzije Daks i Lenare Kan u četvrtoj sezoni Zvezdanih staza: Duboki svemir 9

Nakon toga je stalo. Zvezdane staze i dalje nisu imale homoseksualnog lika, iako su tokom svoje istorije prikazivale gotovo sve ostale manjinske grupe. Kejt Malgru, koja je tumačila ulogu kapetanice Vojadžera, Ketrin Džejvej, izjavila je kako je nekoliko puta prilazila Riku Bermanu, producentu više serija iz franšize, sa idejom da dovedu stalnog gej lika u postavu Zvezdanih staza: Vojadžer, na šta je on odgovarao sa: „Sve u svoje vreme”. Ni Vojadžer, ali ni Enterprajz nisu dobili gej lika u glavnoj, ali ni u definitivnoj sporednoj ulozi.

Zvezdane staze su uspevale da tokom ovih pet decenija budu predvodnici promena i progresivnost, ali ovaj, konačan test, nisu prošle. Trebalo je da prođe pola veka da bi se u posadi jednog broda u daljoj, utopijskoj budućnosti uključio i lik koji se identifikuje kao gej. Nekako se to čini mnogo bitnijim od neznatne promene jednog od likova originalne serije. Nadajmo se da se to neće ponoviti, jer Zvezdane staze bez svojih progresivnih tema nisu zaista Zvezdane staze, nego samo još jedna generička serija naučne fantastike.