„Bleach” – film

Ove godine Netfliks nas je počastvovao izvanrednim ostvarenjem zvanim BleachFilm je prvi put prikazan 20. jula 2018. godine u Japanu.

Režiser je Šinsuke Sato, muziku je komponovao Jutaka Jamada, a priču je adaptirao Taito Kubo.

Glavni glumci su Sota Fukuši, Hana Sugisaki, Mijavi, Rjo Jošizava i Taiči Saotome.

 

Učenik srednje škole Ičigo Kurosaki ima jedinstvenu sposobnost da vidi duhove i ponekad razgovara sa njima. Nekad se potuče sa huliganima koji nisu ispoštovali uspomenu na poginule. Živi sa neozbiljnim ocem i dve mlađe sestre. Kako radnja filma odmiče, primećujemo da i one ponekad vide ponešto sumnjivo iz sveta duhova.

Uprkos sitnim turbulencijama adolescenskog života (sa po par nesmirenih duša dnevno), Ičigov život je uglavnom miran. Sve do pojave Anđela smrti Rukije.

Rukija u svetu ljudi ima zadatak da pronađe starog, iskusnog i snažnog demona zvanog Veliki ribar. Ribar, kao i ostali demoni, proždire duše umrlih koje nisu na vreme prešle na drugu stranu. Ako živ čovek ima dovoljno visoku energiju, ne libe se ni da se počaste njihovim dušama. Ičigova energija je izvanredno visoka, te počinje da privlači i demone, dovodeći oca i sestre u opasnost. Rukija je prisiljena da ga spašava, biva ranjena i jedini način da pobedi jeste da prenese moći i ovlašćenja Anđela smrti na Ičiga.

Ičigo će pristati na sve da bi spasao porodicu. Nakon što je pobedio prvog demona, očekuje da Rukija pokupi nazad svoje moći i nestane iz njegovog života. Međutim, transfer je nemoguć jer je Kurosaki potrošio većinu energije.

Takođe, odbija da bude njena zamena. Nesvestan je haosa koji time pravi, jer njen starešina i njegov zamenik dolaze po nju. Rukija je prekršila pravila Anđela smrti i mora biti kažnjena. Da bi izbegla sopstveno pogubljenje, ucenjuju je da ubije Ičiga.

Do preokreta dolazi kada Kurosaki sazna da je Veliki ribar ubio njegovu majku. Žrtva je trebalo da bude on, ali ga je majka zaštitila. Baš zbog toga, zbog tereta krivice i želje da on bude taj koji će da štiti druge, Ičigo želi da se suoči sa ovim demonom. Od te borbe zavisi i njegova i Rukijina budućnost.

Odstupanja od istoimene mange i anime serije je neznatno – tek toliko da upotpuni radnju filma. Uglavnom je prikazana prva sezona, ali ako budete u prilici da pogledate seriju (u slučaju da već niste), preporučujem. U filmu je ipak zastupljena celovita radnja, dok je serija nalik delovima slagalice od kojih svaki ima svoju priču.

Humor prisutan u animeu zadržan je i ovde. Patetika poput dozivanja nekoga po imenu u različitim intonacijama je svedena na najmanju moguću meru. Ičigovi prijatelji podjednako su zastupljeni u radnji filma, gde nam je data tek naznaka moći koje treba da steknu. Postoji čak i mogućnost nastavka, sudeći po zadnjoj sceni, i ja se nadam da će nam ispuniti želju.

Postoji i razlika u odnosu između Ičiga i Rukije. Dok se u animeu čini da su na distanci i bez preterane komunikacije, ovde se zbližavaju i postaju prijatelji. Ljudske emocije nedopustive su za Anđele Smrti, ali Rukija se ne bori protiv njih.

Jedina zamerka koju strastveni ljubitelj Bleach animea ima da ponudi jesu prezentacije likova starešine i njegovog zamenika – Kučiki Bjakuja i Abarai Renđi. Nekome je ponestalo inspiracije kad su njihovi likovi došli na red. Jeste, šalovi su tu, i crvena kosa i čudna frizura, ludačko ponašanje jednog i smirenost drugog, ali deluju pomalo iščašeno i veštački. Kao prvo, frizure su mogle biti bolje. Abarai kao da nosi ofucanu periku, a mišljenja sam da oni Bjakujini uvrnuti pramenovi mogu drugačije da izgledaju. Tako mali detalj, a kvari čitavu pojavu. Verujem da su pokušali, ali nisu uspeli verno da dočaraju ni autoritet, ni njihov odnos, ni ličnosti. U svakoj sceni bili su to glumci u čudnoj odeći, kao deca kad se pretvaraju da su odrasli. Kada budu pravili nastavak, nadam se da će više pažnje posvetiti njihovim likovima.

Sve u svemu, odličan film koji nijedan ljubitelj japanske kulture ne bi smeo da propusti. Ako ste gledali Bleach anime a film još niste, sram vas bilo.

U slučaju da ste videli onaj projekat koji su obožavaoci skrpili godinama unazad, gde je Orihime nosila odvratnu periku i balone mesto grudi (nemojte me držati za reč, mislim da je čak bila muško), a Abaraijev mač je mlitavo visio na lastišu – bez panike. Ovaj film je milion svetlosnih godina daleko po kvalitetu.