Saguaro – knjiga 1

Kristijan o prvoj knjizi novog modernog vestern serijala „Saguaro“

ŽANR: akcija/triler/vestern
ORIGINALNI NAZIV: Saguaro
SCENARISTA: Bruno Ena
CRTAČI: Luiđi Siniskalči, Fabio Valdambrini, Marko Fodera
ZEMLJA: Italija
GODINA IZDAVANJA: 2014.
OCENA: 7

 

Italija nije svet, jer da jeste, Boneli se ne bi morao truditi oko novih junaka, pošto  je tamo Teks i dalje ubedljivo najprodavaniji. Ali kako nije, onda su morali da izbace čitavu plejadu novih heroja i serijala za novi vek. A pošto se strip vratio i kod nas na velika vrate, bez obzira na malodušne tako je, onda i mi imamo priliku da čitamo veliku većinu novih izdanja posredstvom mnogih domaćih izdavača. Jedan od njih je i „Phoenix press“ u čijem ruhu smo imali i imamo priliku čitati serijale „Karavan“, „Grejstorm“, „Lukas““, „Adam Vajld“, neke sam vam i predstavio i potrudiću se da to uradim i sa ostalima, ali i da nastavim dalje sa onima koje već poznajemo. No, danas oni nisu tema, već „Saguaro“. Prvi put da „Phoenix press“ ne ide formom sveščica već trobrojem u formi knjige. Što samo znači da veruju u kvalitet stripa, jer mu to diže cenu, a naša publika i noviteti nisu sjajan spoj. Zato da vam ja predstavim „Saguara“ bez daljeg odlaganja.
Zapravo ne, nećemo još na sam strip. Ova priča spada u žanr vesterna, ali ne u klasični vestern kao što su „Tačno u podne“ ili „Obesite ih visoko“, već nešto približnije „Pobesnelom Maksu“ ili „Odmetniku“. To jest, ono što bih ja nazvao modernim vesternom. Dakle, ne menja se karakterizacija likova ni postavka priče, menja se samo to da likovi imaju bolje pucaljke i vozila umesto konja. E, sada možemo na autore i strip.
Bruno Ena – jedna od velikih Bonelijevih mladih scenarističkih nada, autor koji je dugo radio na Topolinu što ne čudi jer je radio i za „Dizni“. Takođe, iza sebe ima i neke epizode „Dilana Doga“, kao i „Vinks“ crtaće.
Fabio Valdambrini – crtač sa sjajnom biografijom u kojoj se nalaze „Mister No“, „Demjan“, „Karavan“, „Kejsidi“ i „Ken Parker“.
„Povratak u Vindou rok“ – Kako i sam naslov otkriva Torn Kičejen zvani Saguaro se vraća kući. Kupuje prilično bezvredan ranč, a u gradu odmah pokazuje od kakvog je materijala i kova sazidan. Prošlost izgleda nikad ne miruje, pa se i Saguaro još bori sa njom, ali kud i kamo veći problem predstavljaju ’dobre’ komšije. Naš junak naleće na pokušaj zločina i sprečava ga, ali šerifova stara ’ljubav’ prema njemu dovodi do toga da završi iza rešetaka. Uspeva da pobegne, i pokušavajući da spreči još jedan pokušaj upušta se u nemilosrdnu trku s vremenom. Pošto je prva epizoda možete da znate da mu je pošlo za rukom, ali ne i kako, dok ne pročitate.
Luiđi Siniskalči – još jedan fantastičan crtač sa impresivnom biografijom u kojoj se nalazi to da je radio na „Gospodarima svemira“, „Alanu Fordu“, „Niku Rajderu“, „Martiju Misteriji“, „Dilanu Dogu“, „Juliji“, „Magičnom vetru“, „Demjanu“ i „Kejsidiju“.
„Senke u tami“ – Druga epizoda uvek služi za izgradnju odnosa među likovima, pa je tako i u ovom slučaju. Torn i Kej istražuju epidemiju koja tamani stoku u rezervatu, što je savršena postavka za bolje upoznavanje sa karakterima, ali i za njihovo zbližavanje. Torn je pre toga dobio ponudu koja mu daje legitimnost da to radi, pa barem delom. Istraga će pokazati da priroda nema veze sa epidemijom i da su neki teži zločini povezani sa tim. Takođe će naterati našeg junaka da prihvati ponudu i tako postavi temelj za nastavak priče. Ako vas kopka kakvu ponudu, moraćete po strip u najbližu striparnicu.
Marko Fodera – talentovani autor kog znamo po crtežu u „Juliji“, „Niku Rajderu“ i nekim radovima za DC.
„Ujed kobre“ – Konačno je došlo vreme da vidimo isečak iz prošlosti našeg junaka. U sadašnjosti se dokazuje na novom poslu sa partnerkom. A onda se iz prošlosti pojavljuje duh. I to osvetoljubiv, pa Kej postaje žrtva, te našem junaku ne preostaje ništa drugo do da sklopi primirje sa šerifom kako bi dobili trku sa vremenom da spasu osobu do koje im je stalo. Koliko to prošlost može da sustigne i ugrozi sadašnjost našeg heroja, pročitajte sami da ne ispadnem kvariša.
Realno, i vašu babu bih mogao povezati sa fantastikom da mi se hoće, pa tako mogu i „Saguara“, ali on to nije. On je jednostavno moderni vestern sa toliko klišeiziranom radnjom i likovima da je to prosto uživanje čitati. Jednostavno Ena koristi svaki mogući stereotip žanra, ali tako da je upravo to ono šta i sami želite. Crtači su veoma dobri, ipak malo se kvalitetom izdvaja Siniskalči, ne mnogo, ali dovoljno da primeti neko ko redovno konzumira stripove. U suštini, nećete dobiti ništa više od onog što očekujete nakon otvorene korice, ali ni ništa manje. Zato čitanje „Saguara“ nije izgubljeno vreme, a možete usput naučiti i mnogo toga o mitovima Navaho Indijanaca. Uskoro se opet čitamo, imam nešto posebno u riznici, a dok to čekate delite ovaj tekst, veliki pozdrav od vašeg omiljenog stripotekstopisca.

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI