BLIC INTERVJU SA ANIMATORKOM, DARIJOM KOEN

U moru prezasićenosti, neobično je zanimljivo otkriti nebrušeni dijamant. Pogotovo je neobično mesto otkrivanja – ni manje ni više je YouTube u pitanju. Govorimo o digitalnoj animatorki Darii Koen, autorki animiranog serijala video klipova ,,The Vampair“.

Serijal govori o vampiru Vojvodi od Trezora, koji je gledao svoja posla, kad je u njegov zamak banula studentkinja Melisa Dumarias Misi. Misi se sklonila u zamak da bi čitala ,,Sumrak“ (nemam komentar). Međutim, Vojvodi je, na misao da je u njegovom zamku ženska osoba, zaigralo… srce. Odlučio je da prekine čitanje i zaključa Misi u zamku. Ono što nije znao je da je Misi vrlo inteligentna i veoma, veoma sociopatski raspoložena. Uslediće jurenje, plesanje, mrtve prostitutke, oživljavanje, zavođenje, razne natprirodne moći i mnogo nasilja različitog kalibra (najs!). Iako je gorenavedeno ono što me je privuklo serijalu od nekoliko kratkih epizoda, ono što sam zavolela je neverovatna posvećenost detaljima i zanimljiv scenario. Ako sam vas zainteresovala, serijal možete da pogledate na LINKU.

 

Darija Koen (Daria Cohen) je nezavisna animatorka i ilustratorka. Umetnički pseudonim joj je ChibiDonDC. Diplomirala je 2016. god na Šenkarskoj školi za animaciju i dizajn (poznatijoj kao samo Šenkar) u Ramat Ganu, u Izraelu. Ima autoske naloge na Patreonu, Pinterestu, Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Što se muzike tiče, najviše koristi muziku Voltera, ali se pojavljuju i ne toliko poznati umetnici kao ,,Karavanski dvor“ (Caravan Palace), Dimi Mačka (Dimmie Cat), „Lutke Novog Albiona“ (The Dolls Of New Albion), Amanda Palmer iz ,,Drezdenskih Lutki“ (Dresden Dolls). Možete je novčano podržati na Patreonu.

AVKF: KADA STE POČELI SA DIGITALNOM ANIMACIJOM I ZAŠTO?

DK: Još dok sam studirala. Pre toga sam bila strip crtač, ali bila sam malo upoznata i sa animacijom, jer je i moj najstariji brat animator.
Ipak, u animaciju se nikada nisam upuštala sve dok nisam upisala odgovarajući kurs za animaciju na drugoj godini fakulteta.

AVKF: KAKO STE DOŠLI DO IDEJE STVARANJA VIDEO KLIPOVA FOKUSIRANIH NA VAMPIRE – VOJVODU I MISI?

DK: Veliki sam ljubitelj muzike Aurelia Voltairea više od 10 godina. Moja omiljena njegova pesma bila je „The Night“.
Ideja za animaciju mi se vrti po glavi od moje 16. godine, ali ne bi imalo smisla koristiti moje likove pa sam morala da stvorim likove Duke (Vojvoda) i Missy.

 

AVKF: ZAŠTO BAŠ MUZIČKI OPUS VOLTERA, KARAVANSKOG DVORA I DIMI MAČKE DOMINIRAJU U VAŠIM VIDEOZAPISIMA?

DK: Rekla bih da u mojim animacijama prevladava SAMO Volterova muzika, dok su sve ostale pesme jednokratne. Postoje dva razloga:
Volterova muzika me najviše inspiriše.

Vojvodin glas se nikad ne menja, pa mora biti isti muzički autor.

AVKF: IMATE LI BILO KOJE UZORE?

DK: To bi bili Vivziepop, neki od mojih nastavnika na fakultetu, Piter Penguinz0 i moj najstariji brat.

 

AVKF: MOŽEMO LI DOBITI MALI UVID U VAŠE BUDUĆE PLANOVE?

DK: Sve što mogu da kažem je da će se druga sezona uglavnom vrteti oko Vojvode.
Ostalo je tajna, pa ćete morati pažljivo da gledate i pratite dešavanja u klipovima.

Ne brinite, Daria, nećemo se odvajati od računara kao kolac od… pa… vampira.

Vaša Gospa Smrt.

About Author