Blokbaster na steroidima – Osvetnici: Rat beskraja

ŽANR: naučna fantastika/akcija
ORIGNALNI NAZIV: Avengers: Infinity War
REŽIJA: Entoni Ruso, Džo Ruso
SCENARIO: Kristofer Markus, Stiven Mekfili prema strip serijalu „Osvetnici“ Stena Lija i Džeka Kirbija
ULOGE:
Robert Dauni ml., Kris Hemsvort, Mark Rufalo, Kris Evans, Skarlet Džohanson, Benedikt Kamberbeč, Don Čidl, Tom Holand, Čedvik Bosmn, Pol Betani, Kris Prat, Zoi Saldana, Džoš Brolin
ZEMLJA: SAD
OCJENA: 8

 

 

„Ja sam Gvozdeni čovek.“ Te četiri reči Tonija Starka, sa kraja prvog dela „Gvozdenog čoveka“ Džona Favroa su utrle put onome šta će postati Marvelov kinematografski univerzum. Deset godina kasnije i osamnaest filmova iza sebe, velika završnica prve tri Marvelove faze je pred nama. „Osvetnici: Rat beskraja“ je ugledao svetlost dana, a fanovi su jednoglasni u svom šoku, neverici i sveobuhvatnoj oduševljenosti ovim filmom.

Iako poznat po svojim blokbasterima, poslednje Diznijevo čedo je nadmašilo sva očekivanja. Dobro se sećamo pomame za „Povratkom kralja“ koji je zacementirao svoje mesto u istoriji kinematografije. „Avatar“ Džejmsa Kamerona je zauvek promenio filmsku industriju, a desetogodišnja borba Harija Potera i Lorda Voldemora je imala završnicu 2011. godine. O novoj reinkarnaciji „Zvezdanih ratova“ i ne treba trošiti reči. Uzbuđenje je deo iščekivanja a masovna histerija na svim nivoima je znak prihvatanja. Ako je sudeći prema prvim utiscima koji nam stižu sa svih meridijana, „Rat beskraja“ je maestralno remek-delo koje je uspelo u nečemu što se smatralo gotovo nemogućim.

Jer kako drugačije opisati ono šta predstavlja „Rat beskraja“? Kako je moguće ujediniti priče 18 različitih filmova? Na koji način dovesti sve te likove zajedno i dati im prostor da se kroz film razvijaju? Kojom magijom povezati tako različite stilske, estetske, pa čak i narativne aspekte ovog Univerzuma? Međutim, direktorske palice Entonija i Džona Rusoa su se pokazale čudotvornim. „Rat beskraja“ je do perfekcije izrežirana pozornica za sve ono čime nas je Marvel oduševljavao tokom poslednje decenije.

Na leđima ovog filma nije samo bila završnica 18 filmova i milijardi uloženih u ovaj projekat. Sam film je, takođe, i prvi deo rata sa ludim Titanom, uvod u četvrtu fazu Marvelovog univerzuma, rez koji je potrebno napraviti kako bi se sve Diznijeve kupovine uklopile u naraciju. Toliko različitih aspekata je trebalo uklopiti u kohezivnu celinu da i ne čudi oduševljenje tim uspehom. Pogotovo što znamo kako je DC bio neuspešan u žongliranju mnogostrukim aspektima sopstvenih filmova.

Premisa filma je, naime, veoma jednostavna. Ludi Titan po imenu Tanos je u potrazi za kamenovima beskraja, šest dragulja čiju smo moć imali prilike da vidimo u prethodnim filmovima. Sakupivši svih šest, Tanos bi dobio moć da zbriše pola Univerzuma u, na trenutak gotovo razumnoj, borbi za očuvanjem balansa u Univerzumu. Neceremonijalno predstavljen, tokom celog filma, Tanos zaista opravdava svoje prisustvo u finalu Marvelovog kao glavnog negativca svih ovih godina. Svaki prethodni zlikovac, koliko god opasan, ili komično iskarikiran bio, ne može ni da primiriše Tanosovoj pojavi ili pak, efikasnosti u borbi sa Osvetnicima. Jer kada u filmu imate preko 30 superheroja, potreban vam je zlikovac koji je sposoban da se nosi sa svima njima.

Dobro oprobani recept u kome je kulminacija drame bitka sa vojskom bezimenih čudovišta  je ovoga puta prerastao u pravi rat koji se vodi u svakom delu Univerzuma. Tanosovi prethodnici su donosili sukobe i bitke, Tanos je sa sobom doneo pravi rat koji je u svakom trenutku filma testirao herojstvo naših junaka postavljajući sijaset Sofijinih izbora pred njima, u kojima pitanje spasavanja voljenih je suočeno sa onim šta se mora uraditi za opšte dobro.

Kako je Tanos zlikovac na steroidima, tako se i celokupna filmska estetika može opisati. Zvučni i vizuelni efekti su bili dojmljiviji, scenografije savršeno uklopljene, haos koji je Tanos ostavljao bio je zastrašujući za gledati. Jednostavno, ne postoji aspekt ovog filma koji nije podigao lestvicu u odnosu na prethodnike. Hteli ste epsku bitku dobra i zla? Dobili ste nešto što je prevazišlo sva očekivanja. Hteli ste dobro inscenirane bitke gde se borilačko umeće i magija preliću? Kada vidite šta su neki od superheroja sposobni da urade, skočićete iz svog bioskopskog sedišta. Ovo je film koji ima snagu koja je nezapamćena u Marvelovom univerzumu. Jednostavno, ovo je blokbaster na steroidima.

Ali ta isprazna reč, blokbaster, namenjena lakoj letnjoj zabavi bez mnogo dubine i emocija nikako ne može biti iskorišćena za „Rat beskraja“. Ovo je film gde jedan pogled ljubavnika može otopiti i najciničnije srce. Ovo je film o očevima i njihovoj deci. Film je emocionalna vrteška gde se ushićenje menja užasom, osmeh suzama, a u pojedinim trenucima ni sami ne znate šta bi zapravo trebalo da osećate.

Film svakako ima svojih mana, ali te mane, koliko god upale u oko kritičara, ne mogu da se mere sa oduševljenjem koje izaziva kod fanova. Ovaj film je događaj decenije, sve ono što smo očekivali od Marvela i suštinski je sve ono što volimo u svetu stripova. Ovo je film za nas koji verujemo u magiju i snagu, u heroje i zlikovce. Ovo je film za one u kojima još uvek živi dete, koji veruju da je najbolje uraditi pravu stvar, bez obzira na cenu u svetu gde veoma jednostavno postoje dobro i loše.

Ova recenzija je zamišljena kao kratki utisak i uvod u ovaj fenomenalni film. O spojlerima, budućnosti Marvelovog univerzuma i svemu između ćemo potanko pričati u narednim danima. Do tada, naša topla preporuka je da iskusite ovo u bioskopu jer ćete biti bogatiji za još jedno magično iskustvo, jer, na kraju krajeva, „Rat beskraja“ nije samo film, to je magija.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author