Bluberi – Žan-Mišel Žarije, Žan Žiro

Ako je neki izdavač na domaćem tržištu postao fabrika za izdavanje kvalitetnih izdanja to je Čarobna knjiga. Svojim raznovrsnim izdanjima su zadovoljili potrebe ljubitelja svih književnih žanrova. Posebno me raduje što su veći fokus posvetili fantastici i što nema višegodišnjeg čekanja kod izdavanja serijala, za razliku od drugih izdavača koje ne bih imenovao. Odnedavno su se posvetili i izdavanju najkvalitetnijih dela devete umetnosti što je naišlo na više nego pozitivan odjek. U sledećem pasusu malo više o njihovoj istoriji osvajanja strip tržišta.

U početku ništa nije nagoveštavalo njihov pohod. Počeli su lagano sa klasicima poput Princa Valijanta, Ripa Kirbija, Džeremaje, Flaša Gordona, Garfilda i Marvelovim stripovima. Onda je Darkwood počeo da posustaje zbog unutrašnje krize i tu su Čarobnjaci videli svoju šansu. Poput fabrike slatkiša su počeli da izdaju najkvalitetnija izdanja i tako su nam dostupna najraznovrsnija dela devete umetnosti koja nam dolaze iz Bonelijeve, francusko-belgijske škole, američke kuhinje. Jedan od stripova koji je već davno doživeo izdanje i sada je došao red na kvalitetno reizdanje je Poručnik Bluberi (Blueberry). Pretpostavljam da svaki ozbiljan strip ljubitelj zna o kome je reč, ali nije na odmet obnoviti gradivo.

Na početku stripa se odmah upoznajemo sa našim glavnim junakom. Majkl Stiv Donovan, kako je Bluberijevo pravo ime, čovek je nemirnog duha koji neretko upada u nevolje. Iako Južnjak sticajem okolnosti je završio u Severnjačkoj vojsci gde je od trubača napredovao do čina poručnika. Uprkos sklonošću ka avanturama i kocki, izvrdanju autoriteta i vođenju ličnih ratova, Bluberi je uvek na pravedničkoj strani i spreman da pomogne ugroženima i slabijima. Požrtvovan je i odan prijatelj u šta će se čitaoci uveriti u prvoj epizodi Fort Navaho. U svojim pustolovinama susreće i stvarne istorijske likove Divljeg Zapada, poput Vajata Erpa, Doka Holideja, Džeronima, Kočiza…

Tvorci ovog remek dela su scenarista Žan-Mišel Žarije (Jean-Michel Charlier) i crtač Žan Žiro (Jean Giraud) široj masi poznatiji pod pseudnonimom Mebijus. Prvu epizodu Fort Navaho su objavili 31.10.1963. godine u časopisu Pilot (Pilote). Epizoda je naišla na dobar odjek, sve zahvaljujući Bluberijevom živopisnošću, tako da su urednici Pilota i autori odlučili da stvore serijal koji je potrajao 23 epizode i posebne serijale Mladi Bluberi od 19 epizoda i Maršal Bluberi od tri epizode.

Pored Bluberija, jednog od najkompleksnijih antiheroja, glavni krivci za popularnost ovog serijala su i njegovi autori. Žan-Mišel Žarije u svojoj zemlji važi za jednog od najboljih strip scenarista. Bio je suosnivač Pilota gde je Bluberi započeo svoje avanture. Od njegovih poznatih dela, pored Bluberija, možemo da izdvojimo i Riđobradog koji prati avanture fiktivnog piratskog kapetana i njegove posade i Baka Denija o pripadnicima Američkih vazduhoplovnih snaga. Ipak, svoju najveću slavu duguje upravo Bluberiju na kome je radio do svoje smrti.

 

Ovaj serijal je značajan i za Žan Žiroa koji je na njemu počeo svoj razvojni put. Veštom rukom je dočarao surovi predeo Divljeg Zapada i njegove živopisne likove. Par decenija kasnije je prešao na fantazmagorične radove od kojih vredi izdvojiti besmrtnog Arzaka, Hermetičku garažu, The Long Tomorrow… Ne treba zaboraviti ni Inkala, na kojim je radio zajedno sa Hodorovskim kao ni objavljivanje njegovih radova u Heavy Metalu.

Glavna nit zbog koje Bluberi osvaja čitalačka srca, pored autora i glavnog junaka, je više nego realistično dočarana radnja. Ovo nije klasičan špageti vestern u kome usamljeni revolveraš svojim revolveraškim sposobnostima onesposobljuje grupu pljačkaša. Ovde su situacije surovo realistične i za izlaz nisu dovoljni samo vešti revolveri već i savršeno razrađeni taktički planovi.

Što se tiče domaćih čitaoca sa Bluberijem su imali prilike da se upoznaju u Stripoteci i Politikinom zabavniku i Spunku gde je izašao mali broj epizoda. Izdavačka kuća Marketprint je počela da objavljuje ovaj serijal u tvrdokoričenom izdanju da bi ubrzo Darkwood preuzeo izdavačku palicu. Pošto su prvi brojevi rasprodati i teško nalazivi ljubitelje devete umetnosti je obradovala vest da je Čarobna Knjiga krenula u poduhvat izdavanja integralnog Bluberija u devet knjiga. Zasad su izašle tri knjige i ostaje nam da držimo palčeve da Čarobnjaci izguraju serijal do kraja.

Strip je doživeo i jednu filmsku ekranizaciju gde je Bluberija tumačio Vinsent Kasel. Mišljenja publike oko iste su podeljena.

Ako volite vesterne, ovaj strip je prava poslastica za vas. Ako sebe smatrate istinskim strip ljubiteljem ovom štivo morate dati šansu..

About Author