Brendon, br. 01 Rođen 31. Februara

Serđo Boneli Editore je vapio za novim, mračnijim herojima, kakve publika danas voli. Nije to bila laka odluka, napustiti godine i godine faktički srećnih krajeva. No, kada je već doneta i bila neophodna zarad novih generacija koje tek trebaj da stasaju uz devetu umetnost, nije se rizikovalo sa scenaristom – palica je data jednom od najboljih i krajnji ishod bi svakako trebalo da nas zadovolji. No kako dark fantazi i grimdark nisu bili njihovi  pravci, valja oprezno u ovu avanturu. Priča će govoriti o Brendonu D’Arkenesu vitezu lutalici koji živi u 22. veku, doba su već prošla od apokalipse i mi smo se obreli u njegovom svetu. Rođen je 31. februara, što bi trebalo da pojača utisak nestvarnog. Nadajmo se mnogim avanturama, jer po onome što znam i čujem, ovo je pravi strip za nas.

Klaudio Kjaveroti je tvorac ovog stripa koji važi za najmračniji u SBE kompaniji, što nije neko ni iznenađenje znajući kakve su bile njegove epizode Dilana i Martija.

Masimo Rotundo crta ovu epizodu, što može biti i dobra i loša vest, s obzirom na nešto malo Teksa i erotskog stripa u rukama ovog umetnika.

Zanimljivo je spomenuti da prve 44 naslovnice crta već proslavljeni crtač Korado Roi, poznat po sjajnim crtežima Dilana Doga.

Tugaljiva muzika odjekuje ruralnim Bristolom, svira je lik svojim ljubimcima. Tu se odmah menja slika i već smo na drugom mestu. Gledamo ritual, nad oltarom nekog novog boga ali naš novi heroj špijunira. No grupa ga hvata na delu, a on im se predstavlja imenom i prezimenom. Zatim, pošto pokušaju da mu oduzmu život, pokazuje kakav je borac i saznajemo da lovi ljude i obavlja takve poslove za novac. Potom upoznajemo i njegovog konja Falstata, jer šta je vitez bez konja. To je trenutak u kom sreće nagu devojku čudnog lica i bez mrvice sećanja o sebi i svetu oko sebe. Logično, čini ono što bi i svaki istinski vitez, pomaže dami u nevolji. Te joj pripoveda priču o tome kako je to svet postao tako tmuran i negostoljubiv. U gradu vidimo da doba mraka ipak nije uspelo ubiti plemenitost kod istinskih vitezova iako nominalno rade za novac. Nakon dobrog dela i obavljenog posla, Brendon vodi novostečenu prijateljicu kod svog drugara doktora Emida koji nije u mogućnosti pomoći njenom licu. Dok Brendon vodi nepoznatu na mesto gde bi joj mogli pomoći, Emid je shvatio koji bi problem mogla da ima devojka, ali njega nešto ubija na brutalan način tako da to ostaje tajna za našeg viteza. Stižu kod još jednog Brendonovog poznanika koji devojci vraća sećanja od kojih je ona užasnuta i beži u želji da  skrati sebi muke. Uto se Brendon priseća nesuvislog mumljanja jedne sledbenice i počinje da razume sa čim mora da se nosi. Pošto vrati devojku, zatiču nervozne pustinjske nomade, koji misle da su njih dvoje krivi za smrt čoveka koji im je pomogao, te pokušavaju nauditi devojci, ali opet naš junak pokazuje koliko je opasan. Zatim vodi devojku kući. Tu saznajemo više o našem protagonisti i o tome kako je dospeo tu, takođe, upoznajemo njegovog slugu Kristofera koji je vrlo poseban i jedini od svoje vrste. Naravno, kakav bi to vitez bio da ne uteši damu u nevolji. Dok ona sniva, naš heroj istražuje neke tragove ne bi li došao do još kojeg delića prošlosti divne mu gošće. Tako sreće muzičara sa prvih stranica, a iznenada se pojavljuje i gošća i sledi objašnjenje njene prošlosti. Kroz to nas provodi muzičar svojom pričom, koja nikom neće doneti odrešenje od patnji, samo će ih izmeniti. A onda drama za sam kraj i sukob sa ubicom Brendonovih prijatelja. Poljubac dame Brendonu bi za nas značilo do naredne epizode.

Reklo bi se da smo u prvoj epizodi dobili mnogo podataka prebrzo i pomalo isforsirano da što pre upoznamo heroja, ali i svet oko njega. Lako je moguće da će to nekima zasmetati, ali meni je prijalo to što sam odmah saznao mnogo. Brendon kao da je ispao iz gotskih bajki za dame, ali to mu sasvim pristaje, razbarušena duga kosa, krejon oko očiju, dug mantil ispod kojeg se kriju oružja, verni konj, slika i prilika viteštva. Ovo je kombinacija svih fantastika, a grimdark prednjači i priča je definitivno mračna sa aspiracijom da nam jako jasno prikaže nasilje i golotinju tj. seks. Daleko od toga da je sa drugom sadržinom siromašna, naprotiv, ne oskudeva ni u čemu. Ipak za nešto više da sačekamo nekoliko epizoda da junak razvije ličnost i priča dobije tok. Strip bih preporučio svima koji vole Dampira i Natana Nevera, jer je na neki način spoj ta dva. A nadam se da nam Forma B planira da do kraja prati Brendona, ah, evo, čujem potvrdne glasove da se ne brinemo oko toga. Tako da uživajte u čitanju do naredne epizode.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *