Zagor specijal br. 28 – Petočlana banda

zagor-specijal-br-28-petoclana-bandaVećina autora drži svoje junake čvrsto u granicama određenog im žanra. Dvojac Boneli – Feri nije to uradio sa Zagorom, već ga je pustio da se šeta žanrovima od trilera do horora i fantastike i nazad. Pa samim tim su neke od najboljih epizoda vrlo pogodne za naš portal. Izdvojio bih meni posebno dragu priču u kojoj se Helingen vrača iz mrtvih i koja se proteže na pet epizoda. A specijali obično donose neke ili legendarne ili toliko prokleto dobre da bi trebalo da budu legendarne priče. Da se pretpostaviti da je i ova jedna upravo takva i da ćemo upravo zbog Zagorovih šetnji među žanrovima i mi prošetati jednim dobrim trilerom u ovom broju.
Roberto Altariva je scenarista kog da budem iskren prvi put vidim van Dijabolika pa će biti zaista zanimljivo videti kako će se snaći u jednom posve novom žanru za njega.
Alesandro Šarola pored Zagora ima iza sebe crtanje Martija Misterije i nekih istorijsko-erotskih stripova.
Priča počinje sa pudrijerom, ubistvom i tučom koja prekida obed naših heroja u lokalnom salunu. Uznemireni učesnik tog izgreda nakon što dobije informaciju koju je tražio žurno napušta salun, mrmljajući nešto o životu u opasnosti, Zagoru to ne promiče te kreće za njim. No okršaj na dotičnoj lokaciji ne čeka na Zagora, ali on ipak uspeva da stigne pravovremeno da spasi život čoveku koji se već pomirio sa sudbinom. Dok se naš junak obračunava sa ubicom u nameri u štali, napolju je navlas isti onom unutra i ipak uspeva da dokrajči žrtvu. Uto se pojavljuje izgrednik iz saluna i nastaje cela gungula u kojoj Zagor završava u ognjem obuzetoj štali, dok uzročnici svega beže. Naš heroj se jedva spasava.
A onda čitamo objašnjenja: begunci među sobom-Zagor šerifu i Čiku. Ah, naravno da sutradan Zagor kreće u poteru za beguncima uz Čikovo negodovanje. Pošto su se ubice otarasile izgrednika, Zagor ga stiže te mu ovaj usput pripoveda tragičnu priču zbog koje se sve dešava. A Zagor sećajući se svoje lične tragedije malo popušta u stavu spram ubica. Čiko stiže u salun gde je poslat da upozori vlasnike na opasnost, gde se obreo u sred bučne zabave. No po starom dobrom običaju, uvaljuje se u nevolju zbog hrane, a tipovi koje je upozorio nisu baš oličenje poštenja. Ali koliko god da je nespretan, mali debeljko je isto toliko i srećan te uspeva da sačuva glavu. Opasna trojka se uputi za Zagorom znajući kuda se zaputio. Tamo je ubica već stigao i planira opet ubiti. Svi stižu na mesto zločina i nastaje gomila preokreta, čak je i istina sa početka postala drugačija i mračnija. Neobično je za Zagora što nema srećnog kraja.
Pročitali smo klasičnu vestern priču, brzu, pitku i ne preterano komplikovanu. Stoga malo čudi što se takva priča našla u specijalu. A i prevodilac je napravio mali gaf nije preveo pesmu u salunu i to baš upada u oči. Tako da nije sekvenci iz Zagorove prošlosti i zaista majstorskog crteža lica ovo bi bila prosečna epizoda, ovako ćemo je se ipak sećati po te dve stvari.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI