Brendon, br. 02 Suza tame

U uvodu za prvi broj nismo znali šta da očekujemo, uprkos tvrdnjama da ćemo i Brendona zavoleti. Sada pak to više nije slučaj, znamo u kakav svet nas uvlači heroj i, iako je vrlo mračan i sumorno realističan, verujem da se radujete koliko i ja što mu se vraćamo i što ćemo moći da još malo iskristališemo ličnost ovog junaka.

Klaudio Kijaveroti je scenarista i to za celi serijal od 100 redovnih i 13 specijalnih brojeva, pa njega više nećemo predstavljati već samo crtače. Autor je sjajnih epizoda Dilana Doga i Tvorac Morgana Losta.

Đuzepe Franzela je jedan od crtača koji je poznat i preko bare, naime, njegov rad na Vulverinu i Elektri je prilično cenjen i poznat. Tu su još i radovi  na Kenu Parkeru, Helboju i Derdevilu, pored Brendona naravno.

Ova epizoda počinje prizorom majke koja se igra sa detetom, ali doživljava transformaciju nakon par reči sa pridošlicom i tako nam još jednom stavlja do znanja da u ovom svetu ništa nije kako izgleda. Slikom idemo na Brendona i njegova nastojanja da dođe do skupocenog antibiotika. Događaji se brzo smenjuju, pa smo već u gradiću Blekfildu i prisustvujemo ubistvu. Vračamo se Brendonu koji je u poprilično neprijatnoj situaciji i nije više sam. Zapravo, u jako je izazovnom i razgolićenom društvu po imenu Anja, no situacija u kojoj su je nekako ta koja odvlači misli od takvog prizora. Pošto ih Brendon uspeva krajnjim naporom osloboditi smrtne opasnosti, slika nas vraća u Blekfild gde građani žale za svojom trojicom alhemičara koji su doživeli čudne nesreće. Sledeće vidimo, Brendon na večeri sa Anjom ili da kažem krevetu, gde sluša njenu tužnu priču, a koju mi takođe pratimo rečju i slikom. No, Anjin sinčić je pomalo ljubomorno derište i od majke traži da bira on ili Brendon, k ao da se uopšte i postavlja pitanje majčinog izbora. Floskula da nevolje nikad ne ide sama se i ovog puta pokazuje kao tačna, jer Brendon uočava nelogičnost i počinje svoju istragu ubistva svog poznanika alhemičara. Naime, pošto se nađe na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, Brendon biva optužen za ubistvo lokalnog šerifa. Pošto čvrstih dokaza nema, primenjuje se poseban zakon za osumnjičene… Brendon mora da dokaže nevinost da bi živeo i za to ima jedan dan. Naravno da je istina surovija i mračnija nego mi mislimo. A pošto nasilje rađa nasilje u svom tom objašnjavanju i raspletu priče Anja gine, ali ako je verovati pričama ljubav može da se izdigne iznad SMRTI, kao i nevinost nad lažnom krivicom. Pa, pošto je sve to istina makar za ovu priču, Brendon će biti tu i u narednoj priči, mračniji, tužniji, ali tu.

Za razliku od prve, u ovoj epizodi smo dobili vrlo jednostavnu priču, ali kao i u  prvoj epizodi i ovde provejava mrak Brendonovog sveta uz pokoji tračak svetla koji brzo zgasne. Sada, takođe, mogu reći i to da je ovaj serijal apsolutno prava stvar za sve one koji vole horor i postapokaliptičnu fantastiku. Ipak utisak broja je, za mene, neverovatno dobar crtež, što nadomešta jednostavnost priče koju ćemo ipak zapamtiti jer je Anja, čini se, prva velika ljubav našeg heroja. Pošto u ovom broju nismo saznali ništa o tome kako je Brendon postao to što jeste, možda je baš naredni broj taj koji će nam to otkriti. Zato budite sa nama, pratite nas i čitajte.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *