Brendon & Morgan Lost, Zvezdana mapa

Kao što sam i najavio, nešto posebno je pred nama. Naime, specijal i još pri tome i crossover. Ovaj izraz je ustaljen za ukrštanje heroja u istoj epizodi, pa se naviknite na njega. Inače kao što sam već pomenuo u jednom od tekstova, prvu crossover epizodu nekog junaka je iznedrio srpski strip sa naslovom Zigomar protiv Fantoma, što je svakako bio na neki način uvod u Marvelove i DC-jeve superherojske timove i mnoga ukrštanja u njihovim svetovima.

Boneli kasni sa tom vrstom izdanja i prvo takvo izdanje im se pojavljuje sredinom sedamdesetih sa ukrštanjem manje poznatog  (makar kod nas) Senke i Martija Misterije u epizodi Pakt sa đavolom. Pošto je to dobro primljeno, počinje da izlazi između pet i deset takvih epizoda godišnje, a najčešći učesnici su Marti Misterija, Dilan Dog i Natan Never, prvenstveno zbog svojih priča koje omogućuju lakša preklapanja. No, ni drugi nisu zapostavljeni, pa su neke epizode ugostile i po pet, šest heroja a primer jedne takve epizode je Čudna priča gde su prisutni Mister No, Teks Viler, Zagor, Natan Never, Marti Misterija i Dilan Dog. Pa čak ni Brendonu nije ovo prvi crossover jer u epizodama Povratak u prošlost i Krvavi snovi sarađuje sa Dilanom Dogom, a u epizodi Poslednji let za London gost mu je Marti Misterija. Ipak kad biste mene pitali koji mi je najdraži crossover bez razmišljanja bih rekao Alan Ford – Ne glupiraj se, gde im je gost Dilan Dog. A sad, pošto je ovo specjial, iako sam oba autora već predstavio, uradiću to opet i to će ubuduće biti praksa za specijalne brojeve.

Klaudio Kjaveroti dobro nam je poznati scenarista sa preko pedeset nekih od verovatno najboljih epizoda Dilana Doga i otac Brendona i Morgana Losta.

Đovani Fregjeri je crtač kog možda znate po radovima na Martiju Misteriji i Dilanu Dogu, svakako jedan od onih koje biste upamtili, jer je umetnik kog jednom vidite i već ste njegov obožavalac.

Zvezdana mapa počinje haranjem ubica,koje ne deluju kao da su na mestu kom pripadaju. Neki od njih su nam stari znanci. Dugi kadar, drugo mesto, ista priča. Zatim prisustvujemo nadrealnoj sceni koju Brendon proživljava. Potom se vraćamo kod Morgana kome Regina priča kako je grad poludeo, a to je jedna nova dimenzija kada je reč o Novom Heliopolisu. Ludilo postaje uočljivije, kao da se istanjila barijera među svetovima, sve postaje čisti haos.

Za to vreme u Nju Hejvenu, Brendon je na tragu ubicama sa kojima ima neke neraščišćene račune. Brendon tu sluša priče koje vetar nosi, a prenosi mu ih simpatični starac. Morgan pomišlja da ludi od nesanice i manjka sna, i u tom magnovenju ga poziva Pandora da čuje priču njenog prijatelja sa faksa, koja zvuči kao neka teorija zavere. Mi i dalje gledamo kako se kadrovi menjaju i kako osobe i stvari divljaju tamo gde ne bi trebalo da je moguće da postoje. U svom ludilu i nasilju autori su uspeli da naprave šalu na račun duologije Luisa Kerola.

Morgan uspeva da sazna suludu i naučno fantastičnu priču koju je ubica predočio onima koji su ga ugostili na kratko. Iako ne veruje u sve to, naš heroj nastavlja svoj lov. Na sledećih nekoliko strana Morgana more umor i tuga, te postajemo svesni toga da je i on samo čovek. Na nekom drugom mestu, ubica ima krvavi pir, Brendon to pokušava da zaustavi ali je ometen. Ipak uspeva da se snađe i ostane živ. Za to vreme, cepelini Novog Heliopolisa imaju velikih smetnji u letu.

Negde u starom Londonu, ubice imaju svojih nepremostivih problema. No i kod Morgana je, takođe, interesantno i uzbudljivo, jer se obračunava sa lovinom na izboru za mis. Dok kod Brendona, neke progone sećanja, Morgan je možda saznao razlog za sva dešavanja. I dok se svetovi mešaju, samo možemo da konstatujemo: zvezde su krive za sve.

Epizoda vredna epiteta specijal. Kjaveroti je u mnogome uspeo da nadmaši sebe po pitanju mračnjaštva i neke vrste beznađa svojih heroja. Fragieri je, kako i rekoh, sjajan sa tom neverovatnom izvedbom prelaza sa Brendonovog sveta u boji na Morganov crveno-sivi, plus što je sjajan u crtanju emocija, jednom rečju – umetnik. Dobijamo sve ono što smo se nadali da hoćemo, likove iz prošlosti, mešanje svetova, na trenutke je i jako seksi, a tu je i mrak, naravno. Ono jedino što je nedostajalo epizodi je prava saradnja dva heroja, ali kad bi se sve smestilo u jednu epizodu, ne bi ni bilo serijala.

Za kraj ću da kažem samo: trkom do kioska.