Igra prestola na tabli

Društvena igra koja će na probu staviti vašu reč i vaša prijateljstva.

Ne treba trošiti previše reči na zloslutni univerzum koji je Džordž R.R. Martin stvorio. Sve su šanse da ste upoznati sa nosećim likovima serijala Pesma leda i vatre. Svaki od tih likova se kreće kroz sivu zonu morala, praveći kompromise u pokušajima da  se dokopaju svojih ciljeva. Osnovni principi po kojima funkcioniše plemstvo Vesterosa preslikavaju se i na ovu igru. Na kraju odigrane partije shvatićete, uz malo samokritike, da ste zapravo mnogo bliži Tivin Lanisteru nego Ned Starku. Cilj igre je pokoriti Vesteros. A igrati igru prestola znači prihvatiti jedan dobro poznati princip – da cilj opravdava sredstvo.

Igra prestola – druga edicija je tablična igra za tri do šest igrača u kojoj se igrači stavljaju u ulogu jedne od vodećih porodica Vesterosa. Broj igrača odrediće koje će plemenite kuće igračima stajati na raspolaganju. U pitanju su Starkovi, Lanisteri, Barateoni, Grejdžoji, Tireli i Marteli. Svi ljubitelji kuće Targarjen ostaće razočarani budući da sa ovom kućom ne može da se igra. Cilj igre je uspostaviti kontrolu nad sedam teritorija koje na sebi imaju tvrđave. Igra je podeljena na deset krugova. Ukoliko nijedan od igrača ne osvoji sedam tvrđava u zadatom periodu, po isteku desetog kruga pobediće igrač sa najviše tvrđava pod svojom kontrolom. Prosečna partija traje između četiri i pet sati, što može da bude zamorno. Međutim, ukoliko volite dobar taktički i diplomatski izazov, to vreme će vam proleteti u zabavi. Budući da je igra relativno složena neću objašnjavati sva pravila. Moći ćete da pročitate kako igra načelno funkcioniše.

Igra je podeljena na dve celine. Prva celina obuhvata ratovanje, osvajanje i kontrolisanje teritorija. Tabla predstavlja kartu Vesterosa podeljenu na niz teritorija. Svaka kuća ima svoj početni položaj, početne jedinice kojima raspolaže i špil od sedam karata uz pomoć kojih može da utiče na rezultate borbe. Teritorije na tabli su koncipirane tako da verno oslikavaju položaj i značaj koje iste te teritorije imaju i inače u serijalu. Tako će, na primer, Grejdžoji u potpunosti zavisiti od kontrole mora oko svojih ostrva,  a Starkovi će želeti da se brzo dokopaju Brzorečja ili Kejlinovog Šanca. Igrači će iz prve ruke moći da iskuse taktičke dileme s kojima se suočavaju vojskovođe Vesterosa. Planinski lanci i velike reke predstavljaju prepreku preko koje vojske načelno ne mogu da pređu. Na taj način se igrači upućuju na direktnu konfrontaciju za određene ključne teritorije na tabli. Takođe, postoje i teritorije koje imaju neutralne armije na sebi. Ove neutralne armije predstavljaju slabije kuće ili centre moći kojima niko ne igra, ali uz pomoć kojih se ostvaruje ravnoteža u igri. Pored svog strateškog značaja kontrola teritorija će igračima omogući da skupljaju zalihe za svoje armije, ali i politički uticaj koji će se trošiti za položaj na dvoru. Pomeranje armija i upravljanje teritorijama se određuje postavljanjem tokena – naredbi. Ove naredbe su načelno jednostavne: pljačkanje susednih teritorija, marširanje, odbrana, podrška i konsolidacija moći. Naredbe su međusobno isprepletene i omogućavaju igračima da se petljaju u tuđe poslove. Tako, na primer, pljačkanjem susedne teritorije sprečićete suseda da se konsoliduje ili ubaci nove jedinice na tablu. Naredbe kojima se pruža podrška susednim teritorijama dozvoliće igraču koji ih je odigrao da direktno utiče na ishod borbe druga dva igrača. Pažljivim postavljanjem naredbi, predviđanjem naredbi suparnika i redosledom kojim se naredbe odigravaju omogući će pobedu.

Bitke između igrača se vode kada se armije dva različita igrača nađu na istoj teritoriji. Pobednik bitke je onaj igrač koji ima armiju veće snage. Snaga armije zavisi od čega ja ona sastavljena, da li joj neka druga armija pruža podršku i od karata koje igrači žele da odigraju. Pešadija vredi jedan poen, konjica dva, mornarica jedan i opsadne kule četiri u slučaju da napadate teritoriju sa tvrđavom. Snaga karata se kreće od nule do četiri, s tim što karte dodaju svoje specifične efekte na tok bitke. Na ovaj način ishod borbe se određuje deterministički, tako da će vaše taktičke sposobnosti doći do izražaja. Za one igrače koji žele više neizvesnosti u borbi postoji poseban dodatni špil „ratne sreće“. Kada se otkriju snage armija oba igrača izvlače po jednu kartu iz ovog špila i na taj način menjaju jačinu svoje armije.

Drugi aspekt igre je politička borba. Igrači kroz kontrolu teritorija prikupljaju politički uticaj koji se koristi na nekoliko načina. Prvi i svakako najvažniji način korišćenja uticaja je borba za poziciju na dvoru. Dvor je predstavljen kroz tri lestvice na kojima igrači zauzimaju položaj. Prva lestvica određuje koja kuća sedi za Gvozdenim prestolom. Ova lestvica će vodećem igraču omogućiti da presuđuje u nerešenim političkim situacijama. Takođe, pozicija na ovoj lestvici utvrđuje redosled igranja. Druga lestvica određuje ko odnosi pobedu na bojnom polju u slučaju da su vojske iste snage, a vodećem igraču se dodeljuje valirijska oštrica koja predstavlja moćan adut na bojnom polju. Na poslednjoj lestvici igrači se bore za mogućnost igranja naprednijih oblika naredbi. Takođe, prvi na ovoj lestvici moći će da promeni jednu svoju naredbu, pre nego što naredbe počnu da se sprovode.  Borbu za poziciju na dvoru je lako potceniti, ali ona predstavlja ključan aspekt igre. Neretko će se desiti da igrač koji je dobro pozicioniran na dvoru svoj uticaj prelije i na tablu. Drugi način na koji se može trošiti politički uticaj je pružanjem podrške Noćnoj straži. S vremena na vreme, divljani će pokušati da se probiju preko Zida. Da li će Noćna straža uspeti da odbije napadače ili ne zavisi od količine podrške koju dobije od velikih kuća. Budući da je teško doći do političkog uticaja, igrači će biti prinuđeni da žrtvuju svoj položaj ukoliko žele da pomognu straži. Ishod okršaja Noćne straže i divljana će imati uticaja na ostatak Vesterosa. Ukoliko straža ne uspe da odbrani zid svi igrači trpeće negativne posledice. Ukoliko straža, pak, uspe da odbije divljane igrač koji je najviše pomogao straži dobiće nagradu.

Postavljanje naredbi i ulaganje uticaja se uvek igra tako da ostali igrači ne znaju šta ste odlučili da uradite sa svojim armijama ili političkim uticajem. Na ovaj način postiže se efekat neizvesnosti i napetost. Takođe, na ovaj način osiguraće se uspostavljanje pregovora između igrača. Tokom trajanja partije igračima je dozvoljeno da međusobno pregovaraju. Pregovori se mogu voditi javno i tajno, a savezništva sklopljena na ovakav način će svakako uticati na razvoj igre. Kao i u serijalu Pesma leda i vatre, samo će od vas zavisiti koliko ćete se pridržavati date reči. Pregovori sa drugim igračima vas ni na koji način ne obavezuju. Štaviše, možete ih iskoristiti za obmanjivanje suseda ili huškanje protiv drugih igrača. U tom smislu, pregovaranje nije ograničeno ni na koji način i odvija se od početka do kraja partije. Zbog načina na koji su teritorije podeljene i ograničenog prostora za manevrisanje vođenje pregovora sa drugim igračima je jako bitno, a u nekim slučajevima i presudno za ishod partije.

Igra izgleda fantastično. Budući da je izašla pre nego što je nastala televizijska serija, ilustracije su originalne i svakako drugačije prikazuju likove i mesta iz serijala. Tabla je velika i pregledna, sa jasno naznačenim simbolima i granicama. Kartice su prelepo ilustrovane i odličnog kvaliteta. Slaba tačka komponenti su kartonski tokeni. Budući da će ih igrači neprekidno preturati po rukama, slike i grbovi koji se na tokenima nalaze će se izlizati. Ukoliko budete igrali dovoljno često moraćete da naštampate nove. Figurice armija su svedene i jasno uočljive na tabli. Kada se uzme sve u obzir igra je mali praznik za oči i moći ćete da uživate u njoj samo gledajući kako se partija razvija iz kruga u krug.

Postoji, ipak, nekoliko stvari koje se mogu zameriti igri. Najveći problem s kojim se igra suočava je činjenica da ne funkcioniše najbolje u manje od šest igrača. Ukoliko odlučite da igrate u tri ili pet igrača neko za stolom će ostvariti prednost zbog toga što jednostavno nema suparnika ili mu je suparnik otelotvoren u neutralnim armijama. U četvoro, Barateoni će biti u ogromnoj prednosti u odnosu na ostale kuće. Svesrdno preporučujem da se igra isključivo u šest igrača, jer je igra u takvoj postavci najdinamičnija i najbolje balansirana. Premda su pravila jasno napisana i dobro objašnjena kroz ilustracije i primere naleteće na situacije u igri koje nisu objašnjena kroz pravila. Rupe u pravilima ćete morati da popunjavate sami ili uz pomoć mnogobrojnih foruma na internetu.  Na kraju, kutija u kojoj ćete čuvati delove igre nema pregrade u kojima biste mogli da držite razvrstane figurice i tokene. Umesto toga delove igre ćete morati da držite ili pomešane ili razdvojene u kesicama.

Iako igračima nije ostavljeno puno slobode u pogledu početne postavke, igra će se svaki put razvijati drugačije. Partije su poprilično dinamične i zahtevaju punu pažnju.  Pregršt mogućnosti i broj kombinacija koji igračima stoji na raspolaganju omogućava raznovrsne i smislene odluke. Pregovori koji igrači vode međusobno predstavlja srž igre i njen najzabavniji deo. Naročito ukoliko se odlučite da pregovarate u tajnosti. U grupama s kojima igram ovu igru postoji tradicija dopisivanja preko mobilnog telefona u toku partije. Užurbano kuckanje preko ekrana telefona će uznervoziti sve za stolom i naterati ih da se i oni sami upuste u spletkarenje. Podjednako je zabavno pregovarati javno. Vika, ubeđivanje i prepucavanje za stolom je nešto što nijedna video igra neće moći da vam pruži. Uz sve rečeno, treba napomenuti  da ćete svojim spletkarenjem i  neminovnim izdajama verovatno naljutiti, a ako ništa drugo sigurno iznervirati svoje prijatelje i saigrače. I vi sami ćete osetiti gorčinu izdaje. Sve to treba prihvatiti na pravi način i napraviti jasnu granicu između odnosa u igri i odnosa van nje.

Igra prestola nije društvena igra za početnike u hobiju, naročito kada se uzme broj situacionih pravila i mogućnosti koji stoji na raspolaganju igračima. Ali i pored toga, uz malo truda i najneiskusniji igrači moći će da shvate i savladaju osnovne principe igre. Ukoliko niste ljubitelj serijala Pesma Leda i vatre, u ovoj igri ćete videti solidnu stratešku igru. Ukoliko volite sve što predstavlja Igra prestola uživaćete igrajući ovu igru. Društvena igra Igra prestola verno oslikava Vesteros i položaj velikih kuća u borbi za vlast. Osetićete breme svojih odluka, saznaćete koliko držite do svoje reči i koliko vam je pobeda draga.  Svakom ljubitelju serijala preporučio bih da se oproba u ovoj igri.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author