Brus Li, Mesec i nove strane knjige, jul 2020.

Šta ima u stvarnom svetu? Čujem priča se o nekim virusima, vakcinama, šta ti ja znam čemu sve ne. Nekad pomislim da treba da budem zahvalan Redakciji na tome što nas je sve zaključala u ovaj memljivi podrum. Dobro, to šta nas ne plaćaju, ne hrane i slično, samo dokazuje koliko su humani i koliko rade na ličnom razvoju svakog od zaposlenih.

Današnji dan davne 1969. godine obležio je jedan od najznačajnih događaja u istoriji čovečanstva. Ljudi su prošetali Mesecom i zapamćena je ONA čuvena rečenica. Veličanstven događaj. Nadam se samo da nećete započeti priče o  filmskom studiju?

Koristim priliku da čestitam rođendan i jednom Karlosu, na ovim prostorima poznatijem kao autoru pesme Milenko.

Na današnji dan je u večna lovišta otiša neponovljivi Brus Li. Kad se setim da sam kao klinac vežbao trikove sa nunčakama uz pomoć postera iz časopisa „Crni pojas“. Ako ne znate o čemu pričam, bolje da ne pitate kad je to bilo. Davno.

https://www.youtube.com/watch?v=AqZceAQSJvc

 

 

Ili kako hoćete – Džo Valton (Or What You Will—Jo Walton)

Imao je toliko mnogo uloga, da se više ni sam ne seća svih. Bio je zmaj koga jaše dečak, bio je naučnik, ratnik, ljubavnik i lopov. Bio je san i sanjar. Bio je bog. Ipak, on nije ništa više od iskre inspiracije, on je samo neko koga sedamdesettrogodišnja Silvija Harison drži u svojoj glavi. Silvija je napisala preko trideset romana i on je odigrao neku ulogu u svakom od njih. Njih dvoje godinama pričaju kroz njene romane. Međutim, Silvija nije besmrtna i bliži joj se neumitni kraj. On je zarobljen u dubinama njenog uma. I kada Silvija umre, i on će prestati da postoji. Silvija je započela pisanje romana fantastike, namenjenog starijim čitaocima. On, naravno, ima svoju ulogu. Misli da je napokon otkrio način kako da i on i Silvija napuste točak smrtnosti. Samo još mora i nju da ubedi.

Hm, ovo se čini kao idealna knjiga za svakog pisca…

 

Knjiga o zmajevima – uredio Džonatan Strahan (The Book of Dragons—Jonathan Strahan (ed.))

Zmajovi su neizostavni deo naše kolektivne svesti i podsvesti. Na svim meridijanima postoji bar neki mit o zmajevima. Urednik ove knjige je napravio ozbiljnu zbirku, u koju je ubacio tridesetak priča i pesama povezanih istom temom. Autori su neki od velikih imena savremene fantastike – Niks, Kuang, Svirski, Abraham, Bigl, Kato, Čo, Kuni, Eliot, Gos, Parker, Robson, Vajt, Jang. Crno-bele ilustracije je radila Rovina Kaj.

Greh u čeliku (Pad bogova 1) – Rajan van Loan (The Sin in the Steel (Fall of the Gods #1)—Ryan van Loan)

Heroji u najam. Ako možete da ih priuštite. Bak, genijalni ulični pacov, čiji mozak munjevito prolazi put od tragova do zaključka. Eld, bivši vojnik, Bakov ortak u kriminalu. Dobro. Ne baš u kriminalu. U rešavanju slučajeva. Dobili su najveći slučaj u dosadašnjoj karijeri. Ako ga reše, provešće život u sreći i blagostanju. Ako prežive. Bak i Eld su prvi privatni detetktivi u svetu gde pirati haraju morima, čarobnjaci pričaju preko mora, mašine menjaju tokove bitaka, a zemaljsko bogatstvo je skoncentrisano u rukama nekolicine (hm, ovo mi je nešto poznato). Već su prošle nedelje kako je u Servencu stigao poslednji brod sa Slomljene obale. Gradu i carstvu preti krah. Naši heroji pokušavaju da saznaju šta se krije iza tog kašnjenja. Izgleda da je u pitanju oštrooka piratska kraljica, koja uništi svaki brod koji se usprotivi. Bak i Eld moraju da potope gusarski komandni brod. Na Bakovu nesreću, bogovi su imali drugačije planove. Na njihovu nesreću, Bak ima svoje planove.

Brutalna legija (Brutalna pobuna) – Met Valas (Savage Legion (Savage Rebellion #1)—Matt Wallace)

Zvali su ih Brutalni. Divlji. Efikasni. Potrošni. Carstvo se oslanja na njih. Oni su najveće oružje ikad razvijeno. Izvlače sa gradskih ulica hiljade onih, koji neće nikome nedostajati, i bacaju ih na neprijatelje carstva. Ako prežive, boriće se ponovo. Ako poginu, lako će ih zameniti. Evi nije Brutalna. Ona je ratnik sa misijom. Mora da pronađe muškarca kog je nekada volela, a koji ima ključ za otkrivanje tajne Brutalne legije. Istovremeno će zaustaviti i masovno istrebljivanje najsiromašnijih i najugroženijih u carstvu. Ali da bi ga pronašla, mora da postane jedna od Brutalnih, mora da prolije krv sa njima i da vodi njihove ratove. Evi će, ako mora, umreti sa Brutalnima, ali ne pre nego što pokaže celom svetu ko je ona i šta sve može Brutalna legija

Pesma opstanka – Pol Trembli (Survivor Song – Paul Tremblay)

U roku od samo nekoliko nedjelja, Masačusets je preplavljen zaraženima od boginja. Virus e žiri nezaustavljivo. Najgore od svega je kratak rok inkubacije, samo sat ili čak i manje. Zaraženi brzo polude i pokušavaju da ugrizu druge. Histerija se širi među ljudima, a vlast bezuspešno pokušava da kontroliše situaciju, restriktivnim merama i policijskim časom. Šta je ovo? Ko je ovo pisao? Da nije neko odavde? C-c-c… Doktorka Ramola, dobija poziv od svoje prijateljice, trudnjače u osmom mesecu. Nju je ugrizao jedan od zaraženih i njih dve pokušavaju da stignu do bolnice pre nego što virus učini svoje.

Samo dobri Indijanci – Stiven Graham Džons (The Only Good Indians –  Stephen Graham Jones)

Tokom romana pratimo četvoricu mladih Indijanaca. Uznemirujući događaji  iz prošlosti će ih sustići i primorati da se očajnički bore za svoje živote. Sve vreme ih prati entitet željan osvete. Drugari će stići do krajnjih granica izdržljivosti, hrabrosti, zdravog razuma.

Malori – Džoš Malerman (Malorie by Josh Malerman)

Verujem da su mnogi gledali film Kućica za ptice (Bird box) u kome glavnu ulogu igra večito divna Sandra Bulok. Razapnite me, ali sa posebnim užitkom gledam njene filmove. Elem, pred vama je knjiga koja se nastavlja na film. Videćemo kako će se Malori izboriti sa novim teškoćama. Inače, kanda će knjiga biti filmovana. Što znači još Sandre Bulok.

 

Siročad plime – Struan Marej (Orphans of the Tide – Struan Murray)

Nisam vam dugo preporučivao knjige za mlade, mlade čitaoce. Kritika kaže da će ovu knjigu voleti oni koji su uživali u Njegovim mračnim tkanjima. Evo mašem rukom i javljam se za primerak.

Grad je okružen oštrim planinskim stenama, koji izviru iz mora. More svaki dan pokušava da vrati grad pod svoje okrilje. Tog sivog jutra, nakon što se plima povukla, na krovu je pronađen kit. A kada more izbaci dečaka, stanovnici misle da je došao Neprijatelj – bog koji je potopio svet – da ponovo započne neizrecivi haos. Samo Eli, neustrašiva mlada izumiteljka, veruje da je dečak nevin. Jasno je da Neprijatelj može da preuzme svaki oblik. Na scenu stupa neumoljiva inkvizicija (a postoji li ikakva druga?), koja će ga zauvek uništiti. Da bi spasila dečaka, Eli mora da dokaže ko je on zaista, makar to značilo i otkrivanje njene tajne.

Daleki put do kuće – Sofi Kirli (The Wild Way Home – Sophie Kirtley)

Čarlijev dugoočekivani brat je rođen sa ozbiljnim srčanim problemima. Uplašen i uznemiren tim saznanjem, Čarli beži iz bolnice i odlazi u drevnu šumu na ivici grada. Tamo je Čarli naišao na neobičnog dečaka, koji u reci pluta, okrenut licem na dole. Dečak je povređen, ali živ. Čarli je pojurio ka gradu ne bi li doveo pomoć. Međutim, čini se kao da se šuma promenila. Postala je mračnija i divljija, nalik dečaku obučenom u krzno. Čarli je neprimetno ušao u Kameno doba. Dok bude pokušavao da se vrati u svoje vreme doživeće neverovatnu avanturu.

Stigosmo do kraja još jednog druženja. Evo, imam za vas jedan zanimljiv arhivski snimak. I da, znate i sami da se uvek treba ponašati – BEZ PANIKE.

 

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author