Superherojski strip bez heroja – Časovnik sudnjeg dana

ŽANR: superheroji/naučna fantastika

ORIGINALNI NAZIV: Doomsday Clock

IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga

SCENARISTA: Džef Džons

CRTAČ: Gari Frenk

ZEMLJA: SAD

GODINA IZDAVANJA: 2017–2019.
OCENA: 9

 

 

Dobrodošli u novu ediciju Čarobne knjige, DC Gold HOT, u okviru koje će nam stizati najnovije priče iz DC multiverzuma! Objavljivaće se stripovi koji su sad aktuelni u SAD, i oni koji nisu stariji od tri godine. Tako da ćemo pratiti DC produkciju ’uživo’. Časovnik sudnjeg dana – stiže samo mesec i po dana nakon američkog izdanja! Do kraja godine nas očekuju još Mračne noći: Metal i Betmen koji se Smeje. Prilika da među prvima čitamo DC izdanja znak je da strip dobija krila kod nas.

Većina već zna – ali da ponovim ukratko, i bez spojlera, naravno, šta to krasi prethodnu istorijski značajnu novelu… Svet Alana Mura, svet Nadzirača je veoma mračno mesto pod stalnom tenzijom i pretnjom od sukoba koji bi mogao biti kraj ljudske rase. U takvom  okruženju, ni heroji nisu bolji. Ozimandijas je bogataš i najpametniji čovek na  planeti sa samo njemu znanim planom, Doktor Menhetn koji je prerastao ljudsko i postao više biće, moćan kao Supermen, ali sa ostacima čovečnosti što ga čini tempiranom bombom, Roršah, osvetnik koji je odavno izgubio moralni kompas, tragičan lik, za njega vredi ona sintagma ’uzaludni heroj’, Komedijaš cinik i realista, plaćenik države i  jedini  preostali član stare garde, Noćna Sova ne baš upečatljiv, osim što je centralni lik priče, heroj iz dosade, mnogo se oslanja na svoje sprave, Svilena utvara II, devojka dr Menhetna, cura koja celi život trenira da bude superheroj i uskače u majčin kostim. Kada ovakva ekipa treba da vas spasi, izvesno je da će se desiti katastrofa epskih razmera i da će časovnik sudnjeg dana početi da odbrojava, a nismo sigurni ni da se ima šta odbrojati. To ćemo otkriti u ovom  nastavku legendarne grafičke novele.

Džef Džons – prvenstveno filmski i TV scenarista sa bogatim kolažem iza sebe, na kom se nalaze serije Blejd, Smolvil i Fleš. Filmovi koji se nalaze za njim su Zeleni Fenjer, Akvamen i Čudesna Žena 1984. Stripovski angažmani su mu Mladi titani, Društvo pravde, Fleš, Sokolar, Zeleni  Fenjer i Beskrajni smak.

Gari Frenk – crtač Neverovatnog Hulka, Ptica grabljivica, Superdevojke, Kina, Supermena, Šazama i Betmena. Kao i na ogromnom  projektu Ponovno rađanje: DC univerzuma #1.

Put Ozimandijasa je popločan dobrim namerama, ali u stvarnosti je ono  najpametniji zamenjeno sa najtraženiji.  Ceo svet zna da je kriv za veliki masakr. U pokušaju da ispravi stvari i pronađe  Doktora  Menhetna koji je nestao, udružuje se sa… Roršahom! Pa barem nekim ko na neki način misli da je on. Letelicom Noćne Sove zajedno sa novim ’prijateljima’ odlaze u drugi univerzum prateći trag svog plavog drugara. A u Gotamu valja potražiti saveznike. No, tu stvari ne kreću baš po planu, pa se pojavljuje još neko za koga smo smatrali da je pokojnik. I prijatelji vas smeštaju u Arkam. Pantomimičar i Marioneta, sa druge strane, vrlo dobro se snalaze u gradu gde je Džoker gazda podzemlja. Ovo su nasumični delići priče koji malo govore o ukupnoj količini mraka u koji treba da zaroniti čitajući ovo.

Znate onu činjenicu da nastavci legendarnih stvari nisu dovoljno dobre? Zaboravite na to, ovaj nastavak je opravdao sve ono čemu se nadate. Ne dajem mu najvišu ocenu samo iz razloga što smatram da na neki način treba da iskažem poštovanje prema prethodniku koji je utro put mnogima, pa i ovom nastavku. Na istoriju treba da pazimo i da je nikad ne zaboravljamo. Dakle, da rezimiramo, apsolutno fantastično, ludilo, mrak, cinizam i zapravo odsustvo heroja i njihovo svođenje na ljude čine ovaj strip sjajnim. Crtež prati priču pogađajući atmosferu u dlaku, i tu nemam zamerki.

Ovo se zove i pravovremeni izlazak, jer ide Nova godina i Božić, a ne može idealniji poklon od ovog. Zahvalni smo Čarobnoj knjizi što nam je omogućila da obradujemo voljene nečim ovako kvalitetnim. Šta da kažem, za kraj, bilo je zadovoljstvo pisati za vas i ove godine, činiću to i naredne u kojoj vam želim mnogo stripova, zdravlja i veselja. Srećnu 2020 želi vam AVKF!

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author