Čistilište – Kristof Šabute

ŽANR: drama/horor

ORIGINALNI NAZIV: Purgatoire

IZDAVAČ ZA REGION: Besna kobila

AUTOR: Kristof Šabute

ZEMLJA: Francuska

GODINA IZDAVANJA: 2002.
OCENA: 8

 

Dugo vremena je prošlo o mog zadnjeg pisanja, kojem je tema izdanje Besne kobile. Najnoviji strip u ediciji Francuska veza u kojoj se objavljuju isključivo francuski autori je idealna prilika da to ispravim. No, pre nego pređem na samo delo malo ću vam pričati o pojmu…

Čistilište je mesto u kom se pročišćava duša nakon smrti. Pojam se spominje isključivo u katoličkoj veri, kao neka vrsta dogme. U Bibliji se Čistilište uopšte ne pominje. Pravoslavci ne veruju u da ono postoji. Kod muslimana postoji samo Dženet (raj) i Džehenem (pakao). Ništa ne postoji između njih. Jevreji, takođe, ne veruju u čistilište i pakao, jer je kazna za greh smrt a ne večni život. Postoji teorija, da Duh iz Hamleta potiče iz čistilišta. To je i naziv druge knjige, trilogije Božanstvena komedija. Očigledno da ako postoji i vi se nađete tamo, nešto niste dobro uradili za života i srećan vam pokušaj iskupljenja.

Kristof Šabute je jedan od najvećih francuskih autora devete umetnosti, kod nas poznat po delima Veštice i pun mesec, Malo drveta i gvožđa, Mobi Dik i Sam samcat.

U prvom delu priče, vidimo kako uspešan kompjuterski stručnjak polako propada i tone u kal ulice – nakon što mu izgori sve šta poseduje. A korumpirani direktor osiguravajuće kuće ne želi da mu isplati osiguranje. Čemer i jad nose našeg junaka, sve dok se nesrećom ne obre u… Čistilištu, gde počinje drugi deo priče. Naš junak biva upoznat sa lošim potezima koje je činio tokom života iliti sa gresima. A birokratija nije kakvu biste zamislili na takvom mestu. No, svi imaju jednake šanse za iskupljenje, ako obave zadatak. Treći deo nam donosi glavnog protagonistu koji uči biti savest i činiti dobro. Ali sve ima granice. A njegova je čovek koji ga je ubio. Pa tako luta između iskupljenja i zlobe, sve dok ga jedan događaj ne prebaci na jedan tas te vage. Kada jednom prevagne, zadatak će vrlo brzo obaviti. Nagrada za obavljen zadatak ipak nije onakva kakvu očekujete.

Šabute je vrlo nepretenciozno pretenciozan, znam zvuči kontradiktorno, ali ovo je umetnost radi umetnosti, ne radi toga da nam se dopadne. Romantičarski realizam bi možda bio pravi izraz za ovu vrstu dela. A uz to cinizam kojim je obogaćeno ga čini upravo nečim šta bih ja preporučivao. Bez mnogo reči, Šabute se oslanja i na svoj crtež koji je prilično sumoran, te jasno oslikava osećaje ljudi u priči – baš kakav i odgovara priči, iako ga prvi put vidimo u boji. Dakle, stvarno mi se dopalo pročitano, s tim da ako ste dovoljno načitani, jeste malo predvidivo, ali ne smeta dobrom utisku, a posebno ne smeta onima koji su naviknuti od ranije na taj autorov poseban stil. Pravi izdanak francuske škole stripa i prava umetnost. Dobro, dobro, neću da budem toliko očigledan fan, ali Šabute jeste maestro. Dakle, obavezno štivo, ali nemojte i vi da zaglavite u čistilište, ako ipak zaglavite potražite me – idite onim liftom za dole, tamo je kafa uvek topla, a red je da je popijemo. Vidimo se na kafi!