Čitaonica, maj 2020.

Hej, hej, hej… Želim da svim čitaocima čestitam Dan Zvezdanih ratova. Što se mene tiče, nisam neki ljubitelj (hajde, razapnite me zbog toga), mada volim prva tri filma, eventualno i sledeća (prethodna) tri. Sve posle toga mi je već previše. Ali to sam samo ja. Sa druge strane, nisam baš ni Trekijevac, tako da mu dođe nerešeno. Ah da, na današnji dan svet je napustio i najveći sin svih naših naroda i narodnosti. Zvanični podaci kažu da je to bio drugi najgledaniji događaj XX veka. Pretpostavljam da je ova informacija svim mlađim čitaocima potpuno besmislena.

Cena radosti – Stiven Erikson

Stiže nam knjiga o prvom kontaktu sa vanzemaljskom civilizacijom.

U Sunčev sistem je, kao predstavnik tri napredne vrste, odaslana tuđinska veštačka inteligencija. Njen zadatak je da spase Zemljin ekosistem kojem najveću pretnju predstavlja čovečanstvo. Ali istovremeno su i ljudi deo sistema, tako da veštačka inteligencija mora da bira: treba li da spase čovečanstvo ili da ga zbriše? Jesmo li vredni spasavanja? Uh, ovo su baš teška pitanja. Ne znam ni sam šta bih odgovorio.

Ta veštačka inteligencija je svemoćna. Stoga ona postavlja određene uslove. Nasilje je sada onemogućeno, masovno uništenje prirodnih resursa, takođe. Hrana i voda će biti obezbeđeni svima kojima su zaista potrebni. Više ne možete čak ni da maltretirate nekoga na internetu. Stari obrasci ponašanja više ne važe. Ali izvesni, na uvrede osetljivi američki predsednik i dalje je neraskidivo vezan za poznu fazu kapitalizma. Možemo li da se prilagodimo? I da li smo spremni da se odreknemo slobodne volje zarad sveta bez nasilja? Ne znam da li pratite neke portale na kojim kažu da ćemo te slobode da se odreknemo i sami. Znate ono-vakcine, čipovi, ovo-ono.

Izdavač – Laguna

20.000 milja pod morem – Žil Vern

Treba li išta da kažem o ovoj knjizi koja već 150 godina raspaljuje maštu bezbrojnih dečaka i devojčica?

Strah i panika rastu nakon što mornari širom sveta počnu da opažaju misteriozno morsko čudovište. Zato posada broda Abraham Linkoln, u kojoj će se naći francuski naučnik Pjer Aronaks, njegov verni sluga Konsej i kanadski harpunar Ned Land, kreće na opasno putovanje kako bi ulovila ovu morsku neman. Ali nakon susreta sa zastrašujućim čudovištem postaje jasno da ovo nije životinja, kako se isprva mislilo, već podmornica Nautilus, kojom komanduje tajanstveni kapetan Nemo.

Mislim da bih mogao opet da iščitam Verna…

Izdavač – Laguna

Pesme daleke zemlje – Artur Č. Klark

Sa svega nekoliko ostrva usred planetarnog okeana, Talasa je predstavljala pravi raj – dom jedne od malih kolonija koje su, pre mnogo vekova, osnovali robotizovani matični brodovi, u vreme kad je Sunce postalo nova i kad je čovečanstvo moralo da napusti Zemlju.

Očarani lepotom Talase i oduševljeni njenim resursima, kolonisti su živeli idiličnim životom, nesvesni monumentalnog evolutivnog događaja koji se polako odvija ispod površine njihovih mora…

A onda je u orbitu dospeo Magelan, noseći u sebi milion izbeglica iz poslednjih, potresnih dana planete Zemlje. Neizvesnost i promena naglo dolaze u ovaj spokojni raj…

Izdavač – Čarobna knjiga

Kraj detinjstva – Artur Č. Klark

Vrhovnici su se iznenada pojavili iznad grada – intelektualno, tehnološki i vojno nadmoćni spram ljudske rase. Pošto im namere nisu zle, postavili su vrlo malo zahteva: da se Zemlja ujedini, da se iskoreni siromaštvo i da se okončaju svi ratovi. Čovečanstvo je, uz neznatan otpor, pristalo na to i tako je otpočelo zlatno doba.

Ali po koju cenu? Širenjem sveopšteg mira, čovek je prestao da teži ka kreativnom ostvarenju i velika slabost zaposela je ljudski rod. Onima koji se tome opiru postalo je jasno da Vrhovnici imaju neki svoj plan. I hoće li oni, dok se civilizacija primiče prelomnoj tački, dovesti do njenog kraja… ili početka?

Izdavač – Čarobna knjiga

Neobična zemlja  – Mjurijel Barberi

Nastavak romana Život vilenjaka

Alehandro de Jepes i Hesus Rokamora, mladi oficiri španskih regularnih trupa, stacionirani su u castillu, gde im se iznebuha u podrumu ukazuje prijateljski nastrojena prilika. Postoji neka duboko mistična sila kojom zrači Petrus. Alehandro i Hesus su opčinjeni njome i, usred šeste godine najdužeg rata koji je čovečanstvo ikad videlo, napuštaju svoje nameštenje kako bi pratili Petrusa preko mosta koji samo on vidi. Obično nije dobro kada vidite nešto što drugi ne vide…

On ih odvodi u svoj svet prepun izmaglica, čudesnih stvorenja, poezije, muzike, čuda prirode, harmonije i nesvakidašnje lepote. Tamo će se odlučiti sudbina svetova i svih koji u njima žive.

Izdavač – Čarobna knjiga

 

Kraljevstvo nade – Erik Johanson

Za kraj, predstavljam vam knjigu domaćeg pisca. Ako ne znate, Erik je momak koji živi u Osijeku i ovo mu je treći roman.

U mističnom kraljevstvu Vindir živio jednom neki čudak imenom Angus Mord. Po zanimanju je bio obućar, a u slobodno se bavio vradžbinama. Kada su njegovim sugrađanima dozlogrdili mračni rituali i loše cipele, pokucaše mu na vrata noseći vile, baklje i kočeve. Angus Mord možda i nije bio neki  obućar, ali je znao što mu se sprema…

Kako bi spasio goli život, sklopio je pakt s ružnim demonom ludila koji mu je u zamenu za nekoliko hramova i, naravno, dušu, omogućio veliku moć i kraljevstvo. Angus Mord tako postade Prekrasni Gospodar, čarobnjak, vladar Vindira i veliki tiranin protiv koga će se morati složiti čitava četa junaka da bi ga zbacili s trona…

Kraljica Andromaha, vilenjak Bjorn, majstor bodeža Jason, veštica Taramis, faun Gotfrid, čarobnjak Dagonar, patuljak Vonir, čovek-tigar Manfred, zmaj Fangorn, gnom Fin i brojni drugi junaci udružiće snage s mladim prestolonaslednikom Vilhelmom u epskoj borbi protiv samoga zla…

Izdavač – Hangar 7

Stigosmo do kraja. Do kraja teksta, a ne do kraja nečeg drugog. Mada, kada smo već kod kraja. Moram da vam kažem da se mi iz podruma nadamo skorijem kraju uredničkog tiranisanja. Na naše zahteve, poslali su nam sledeći odgovor – Dahije su vrlo rade kavzi.  Heh, znamo kako su oni prošli, a za ostvarenje tog plemeniti cilj neću žaliti ni živote svojih kolega iz podruma. Što reče pametan čovek onomad – Mnogi će da izginu, ali neki ćemo i da preživimo.  BEZ PANIKE, bićete informisani o razvoju događaja.