Čudesno uzdizanje matrijarhata

 

 

ŽANR: naučna fantastika/superheroji/DC
ORIGINALNI NAZIV: Wonder Woman: Earth One Vol. 3
SCENARISTA: Grant Morison
CRTAČ: Janik Paket
KOLORISTA: Nejtan Ferbern
PREVODILAC: Draško Roganović
ZEMLJA: SAD
GODINA IZDAVANJA: 2021.
OCENA:

 

 

 

Prošlo je nešto više od dve godine otkada smo pisali o prva dva toma iz ovog mini-serijala koji spada u ediciju Zemlja jedan. Tadašnji prekid priče nas je ostavio nezadovoljne, ne pričom, već odsustvom završnog toma. Stoga je ovaj izlazak trećeg dela (istovremeno kad i u Americi), neka vrsta fantastične pravde. Pored segmenta da nas to čini zadovoljnim, važniji je taj što smo u korak sa stripovskim svetom. To nas stavlja na glavnu mapu gikovštine, pa možemo biti srećni, jer i u našem okruženju postoje standardi, kudikamo i viši nego u nekim drugim sferama i stalno ih dižemo jer lestvica zahtevnosti neprimetno raste sa našom hegemonijom.

Ovo je Čudesna žena novog doba za klince koji preuzimaju našu štafetu. To je upravo ono u čemu je Morison specijalista, rekreiranje starog u novo ruho. Prijemčivo današnjem konzumentu-potrošaču. Naravno da se rebrending radi sa oprezom… cilj je privući nove kupce, i zadržati stare. Autoru to polazi za rukom, iskusan je, zato je i dobio da prilagodi najmoćniju ženu u stripu. I ovom trilogijom je superherojska deveta umetnost dobila još jedno vrhunsko delo. Genezom novog načina prezezentacije već viđenog, radnja je poprilično promenila uzrast korisnika – sada je to stariji tinejdžer – što je interesantna odluka – i simbolično u novu epohu Amazonke ulaze sa mladom kraljicom, koja se može nositi sa zahtevima današnjih čitalaca. Sve u svemu, još jedan Britanac koji menja lice američkog stripa.

Grant Morison – nosilac britanske viteške titule, dodeljene za doprinos njihovom filmu i književnosti. Scenarista poznat po radu na Betmenu, Supermenu, Novim mutantima, Ligi pravde, Doom patrol, Fantastičnoj četvorci i mnogim drugima.

Janik Paket – crtač koji je poznat upravo po Čudesnoj ženi, te Kseni princezi ratnici, Betmenu, Supermenu, Spajdermenu, Mutantima, Ligi pravde, Osvetnicima, Terra Obscur-i, 9-11, ali i po Stvorenju iz močvare: za rad na ovom delu je višestruko nominovan za nagradu Šuster, dobitnik je Ajzner nagrade.

Kraljica je mrtva, živela kraljica! Skoro da je tako idilično, ali nije. Mnogi se protive Dijaninom ustoličenju kao suverenke Rajskog ostrva. Sa druge strane, na Zemlji je jedan besmrtnik vekovima iščekuje priliku za osvetu. Voljan je i svet da žrtvuje zarad svog cilja. Ispod tog sukoba, a možda i iznad, je obračun patrijarhata i matrijarhata. Zemlja jedan je spremna za nežniju vladavinu: vladavina čvrste muške ruke, suviše ogrezle u ratu i krvi. Promena vlasti nikad nije jednostavan ni miran proces – a još manje je to kompletna reforma ideoloških shvatanja i radnji. Sutrašnjica postoji zahvaljujući borbi za ideale, ne borbi iz niskih pobuda.

U ovom tomu imamo čudesno uzdizanje matrijarhata. Sasvim prikladno novom dobu, obećanje novog smera DC-ija i američke devete umetnosti uopšte. Ciljana grupa je mlađa  publika, to je evidentno. Dobre stvari su što je ovo dinamičan moderan strip, sa mnogo pomešane grčke mitologije. Ono što je problem su  borbe – u dobrom delu u potpunosti preuzimaju delo, ali i to što je zbrzan kraj. Vrhunska stvar je perfektno nelinearno pripovedanje. Bilo nam je zanimljivo i to da je činjenica u vezi sa junakinjom koju smo u prethodnom tekstu, o ovoj priči, označili kao najverovatnije tačnu – potvrđena nakon toliko godina izlaženja i pripovesti o heroini iz gline rođenoj. Crtež je na momente fantastičan, ali na trenutke i on biva preokupiran borbama, izgleda da je rasplet uvek bombastičan.

Tijara joj na glavi i laso u ruci, nekadašnja princeza blista ponovo u punom sjaju i zove u nove avanture. Ne treba da vas toliko plaši promena, muški rode, smrt je zamenjena ularom. Doba matrijarhata je došlo, čas izlaska ovog teksta je čas u kom se desila transformacija. Srećom, ne menjaju se moje sposobnosti pisanja te vas uskoro očekuje mnoštvo članaka. Živela Dijana!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *