Decembarska čitaonica 2020

Dooobar dan, dragi naši/e Autostoperi/ke. Prođe i novembar, prođe i Crni petak (nadam se da ste iskoristili popust i kupili… knjige) i polagano ulazimo u finale ove ne tako sjajne 2020. godine. Po običaju, tu su Koka – kola reklame sa Deda Mrazom, novogodišnja (ofucana) rasveta i sve veća hladnoća… ali osim toga, tu su i knjige, a sada i decembarska čitaonica, pa ćemo se potruditi da vas (u poslednji čas) obavestimo o tome šta je novo u našoj fantastičnoj galaksiji.

Pa hajde da počnemo…

P.S Čitanje ovog članka neće vam oduzeti previše vremena, verujte mi na reč da sam čitao i štopovao vreme.

Bajka nad bajkama – Treća noć

 

 

Iz ,,Lagune’’ nam stiže poslednji deo triologije Nenada Gajića ,,Bajka nad bajkama’’ – Treća noć. Priča dolazi do svoga finala – mala (ali odabrana) družina preživelih, okupljena neobjašnjivim silama silama, kreće u možda najopasniju misiju: pred njima je silazak u donji svet, samu Mračnu zemlju. U tom carstvu mrtvih, leži jedina moć koja može da spase njihov svet od drevnog užasa. Da li će u tome uspeti, saznajte na poslednjim stranicama ove knjige.

 

 

 

 

Izveštaj o kugi/ Čovek koji je živeo u snovima

Iz Lagunine štamparije nam dolazi i novo izdanje dve kultne (a pomalo zaboravljene) zbirke priča Radoslava Petkovića, ,,Čovek koji je živeo u snovima’’ i ,,Izveštaj o kugi’’ – sada objedinjene u jednoj knjizi. U zbirci se, u borhesovskom stilu, slobodno prepliću istorijska fikcija, spekulatnivna fikcija, fantazmagorija (sa nekoliko kapi naučne fantastike), čineći od ove zbirke pravu poslasticu za ljubitelje domaće fantastike. Petković, dobitnik ,,Vitalove’’ i ,,Andrićeve nagrade’’ i prevodilac Tolkinovih dela na ovaj način se predstavlja mlađim generacijama čitalaca.

 

Agaton

 

 

U izdanju beogradske izdavačke kuće ,,Čigoja’’, dolazi nam roman Jovana Romanića ,,Agaton’’ koji istražuje sudbinu pojedinca u vrtlogu rata. Glavni junak (ili antijunak) romana Agaton, stanovnik ponosne Srtije, primoran je da ode u rat koji nije tražio, ne bi li odbranio rodnu od napada varvara. Pritom, on dolazi u nemoguću situaciju da mora da bira između osnovne ljudskosti i pukog preživljavanja. U surovoj borbi, na kocki će se naći ne samo cela jedna zemlja već i duša glavnog junaka.

 

 

 

 

Dok je reči i pisci su živi/ Dobro čuvane srpske tajne

 

 

 

A sada nešto malo drugačije. Iz ,,Portalibrisa’’ nam stiže zbirka laureata Portalibrisovog konkursa kratke priče/eseja. Nagrađeni (uglavnom mladi) autori su dobili na volju da se bave zaboravljenim srpskim piscima kao i nekim intrigantnim ličnostima novije srpske istorije kao što su pukovnik Apis i Nikola Tesla. Kao rezultat toga imamo pred sobom priče u kojima se realizam meša sa SF-om, oniričkom fantastikom i spekulativnom istorijom. Da li baš u ovoj zbirci imamo nekog novog bestseler pisca fantastike, otkrićete ako ovoj zbirci pružite šansu.

Naša ovomesečna vožnja fantastičnim univerzumom je gotova, dragi Autostoperi/ke. Ostajte nam zdravo do sledeće vožnje u decembru.

About Author