Dijaspora (Diaspora)

Ranko o neobičnoj video igri po imenu „Diaspora“

Književnost i računarske igre spajaju se kroz nekoliko veoma popularnih vrsta igara. Jedan od žilavijih formata je IF (interactive fiction), preživeo je nagli rast tokom samih početaka računarstva i nagli pad tokom “zlatnog doba” igara, da bi u poslednje vreme ponovo uskrsnuo.

Nažalost, nije lako naći kvalitetno delo, baš zato što se spajaju književnost i igre. Čast izuzecima, ali žanr se uglavnom oslanja na neuke i nevešte pisce koji su naprosto fanovi, a ako i imaju gram talenta ili veštine, počesto ne razumeju pravila igrostrojenja što prečesto uzrokuje nezanimljivim i nečitkim igrama.

Na svu sreću, Dijaspora (Diaspora) zaista spaja na najbolji način dobro napisanu priču i dobro sklopljenu igru, pravi primer kako bi IF trebalo da izgleda.

Glavna tema igre je susret varvara i civilizacije. Da li je bolje po svaku cenu istrajati na svojim korenima braneći ih nekritički, izazivajući time sukobe? Ili je bolje po svaku cenu se prikloniti naprednijem i kulturnijem carstvu, preuzimajući nekritički njihovu dekadenciju, izazivajući time gubitak sopstvenog identiteta? Ili postoji neki treći put?

Tema se oslikava kroz pustolovine plemena varvara koji su primorani da napuste svoju postojbinu u potrazi za životnim prostorom na kome bi počeli iznova. Igrač je u ulozi naslednika klana Magnus (Clan Maghnus), kojeg predvodi poglavica Roiz (Roise). Igre ovog žanra u poslednje vreme ne mogu da se zamisle bez kojekakvih SJW elemenata, pa tako i ovde možete odabrati muški, ženski ili neki treći pol, s tim što je “trećost” trećih utkana u priču u smislu da, premda mačo-varvari, žitelji klana prepoznaju “treći” pol što omogućava da ga, je l’ te igrate u ovoj igri. Dijasporu izdvaja i veoma dobra ekspozicija. Lik se gradi kroz priču, izbori utiču na to koje ćete atribute poboljšavati, pa se deo koji se tiče pravila igre gotovo neosetno pretapa sa pripovedanjem.

Klan Magnus obreo se na obodu carstva koje bi najbolje moglo da se opiše kao zanimljiv spoj kineskog i rimskog. Lokalna vlast nije spremna da se obračunava sa još jednom najezdom, ali bi vrlo rado videli igračev klan kako naseljava pokrajinu i brani obale carstva od drugih pomorskih napasti.

Vrlo zanimljiv je odabir protivnika, naime, drugi pomorski narod koji hara carstvo su nekakva mešavina Kvarijana (Quarian) iz igre Efekat mase (Mass Effect) i Turaka.

Da sve bude još pustolovnije, tu je i tajanstvena priča oko nestanka oca glavnog junaka (junakinje ili onog trećeg). Ocu se gubi trag u oluji iza koje se nalazi čarobni predmet koji može da upravlja vremenskim (ne)prilikama. Naravno, svi ga žele, carstvo, ploveći Turci kao i igračev klan.

Tok priče odvija se kroz poglavlja. Izbori koje igra ispostavlja igraču dolaze u dobrom ritmu, smisleni su i što je najelpše, čine da igrač potpuno zaboravi na snimanje pozicije, držeći kvalitet iskustva i uronjenosti u svet igre na najvišem nivou.

Između poglavlja ponekad se ukazuje prilika da igrač istraži oblast ili razgovara sa drugim likovima i pokuša da izgradi ili izgladi odnose. Naravno, postoje i prilike da se započnu, prodube ili istraže prisniji odnosi.

Majstorstvo igrostrojiteljskog dela igre leži u tome što se veoma dobro postavljena, pristojno napisana i veoma tečna igra koristi veoma malim brojem promenjivih vrednosti. Akcione scene u igri razrešavaju se pomoću snage, spretnosti, inteligencije i ljupkosti. Moralne vrednosti koje igra prati su nasilnost nasuprot miroljubivosti i humor nasuprot ozbiljnosti. Pojedine prepreke moguće je prevazići uz pomoć veština, a to su pregovaranje, zastrašivanje i pronicljivost.

Igra je trenutno u izradi, premda već sada ima pripovedanja za mnogo dana zabave. Požurite da je probate dok je besplatna. Autori nameravaju da je objave u komercijalnom obliku. Još se ne zna buduća cena igre, ali ako ne bude prelazila 10$ biće to više nego pravedna nadoknada za njihov trud, a vaše uživanje.