Dilan Dog, br. 115 Novi život

Đovani Gvadloni je svojim urednikovanjem neverovatno unazadio Dilana Doga. Svojim činjenjem ili bolje reći nečinjenjem, doveo je do toga da istraživač noćnih mora deluje tako obično i da ne šokira čitaoce niti pali one sitne lampice zvane vijuge. Nakon tri godine, konačno je smenjen i, kako kaže novi urednik, nikad više neće napisati nijednu epizodu Dilana.

Sad vam je jasna simbolika u nazivu broja, a novi urednik je Roberto Rekioni autor čuvene epizode Mater Morbi, dakle valja nam očekivati sve bolje i bolje priče. Ali ne odmah, ima tu dosta zaostavštine koja se mora otaljati.

No, nisu Italijani jedini koji menjaju stvari nabolje. Naime, Veseli Četvrtak ima novi dizajn, to se odnosi na rubriku pre same epizode, na font kojim se piše celi strip i, naravno, na transkribovanje loga, što je divan potez. A današnju epizodu je, po nekim pričama, bivši urednik držao skrajnutu u nekoj fioci. Što ne verujem da je zaslužila sa obzirom na to da joj je autor Karlo Ambrozini koji je najbolji kada i crta i piše, kao u ovom slučaju. Pa, da vidimo šta nosi…

Novi život – Dok Evropom besni najveći sukob ikad viđen, drama manjih razmera je prouzrokovana njim. U jednoj ratnoj bolnici jedan pacijent potvrđuje da čuda  postoje, ali ipak nešto ne valja sa njim. Sledeća scena donosi sadašnjost i Dilana čiji se članak oporavio, ali zahteva pažnju lepe doktorke. Nailazi pacijent u društvu svog brata lekara, a pacijent je Dilanov obožavalac, što posredno dovodi do Dilanovog izbacivanja od strane lekarke. Dok gunđajući seda u auto, u retrovizoru vidi lika na zadnjem sedištu, koji mu kazuje neke buduće događaje i ispari netragom.

Potom imamo kratki osvrt na prošlost lekara i brata mu. Sadašnjost, lekarka čini kolegi uslugu i brine da mu brat stigne kući nakon terapije. A kući je čudna negovateljica i jedan dečak u kostimu iako nije noć veštica. Oba ta lika ostavljaju teskoban utisak na doktorku Kirsten. Zatim smo ponovo negde u prošlosti, u nekom parku gde lekar šeta sa bolesnim bratom i očajava nad svojom zlom sudbom. Uto mu prilazi neobična žena i obećava mu promene ukoliko sledi uputstva. Ali onda smo opet u sadašnjosti gde Dilan stiže kući i još je pod utiskom prikaze, a Gručo je u elementu u kakvom ga dugo nismo videli: sipa viceve i fore kao iz rukava. U takvom raspoloženju ih zatiče Kirsten i zatečena je Gručom i dosetkama, ali joj treba malo topline posle one neobjašnjive teskobe, a pošto naš junak ne veruje u muško ženska prijateljstva…

Jutro donosi to da naš detektiv misli da mu se ponavljaju mnoge koje ga ostavljaju posle jedne noći, pa da bi skrenuo misli zove  Bloka da proveri da li se desilo ono što je prikaza rekla da hoće, no kad mu prijatelj potvrdi stvar sve se menja. Na uviđaju saznaje da je ubijeni bio čuveni egzorcist. Odlučuje posetiti  gospođu Trelkovski (koju povremeno viđamo da mu pomaže sa duhovima i seansama). Ona mu tek delomično pomaže i govori mu da se ostavi skepticizma ukoliko se želi sa ovim nositi. Potom gledamo kako Dilan naručuje večeru u lokalnom pabu, ali nema mira jer se prikaza pojavljuje za stolom pričajući svoju priču i rugajući se onom što naš junak jede, pošto mu saopšti ko će nastradati. Dilan odlučuje ovaj put će to sprečiti. Ujutru, on i doktorka idu tamo gde pretpostavlja da će se desiti zlo. Dilan uspeva da spreči još jedan zločin, a za sva potonja objašnjenja ma koliko se svi trudili da pripišu samo ljudima i njihovim motivima, gđa Trelkovski ima svoju priču i nije nimalo ovozemaljska.

Ova epizoda je sasvim dobar početak novog uredništva, možda nije među najboljim epizodama, ali svakako podseća na starog Dilana kog svi volimo i uz  koga smo plašili i imali nejasne krajeve kao stvorene za razmišljanje. Karlo Ambrozini ne važi za badava za jednog od najboljih u SBE kompaniji. Ono kako on koristi nijanse sive za sečanja je majstorstvo, a ni kao scenarista ne zaostaje, jer ako mene pitate, ovo jeste put kojim Dilan i treba da hodi i zato ne propustite Novi život.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.