MAPIRANjE GALAKSIJE

INTERVJU SA ILUSTRATOROM „GALAKTIČKIH MAPA RATOVA ZVEZDA“ – TIMOM MEKDONAGOM

Odrastajući na Tatuinu, Luk Skajvoker je često posmatrao zvezde sanjajući život pun avanture tamo negde u visinama. Da je imao primerak nove knjige „Ratovi zvezda: Galaktičke mape – islustrovani atlas sveta Ratova zvezda“, on bi verovatno bio još zainteresovaniji za različite svetove i zvezdane sisteme udaljenih galaksija – i možda ne bi bio toliko ošamućen pri susretu sa pokroviteljima Mos Ejzli kantine.
„Galaktičke mape“, ne predstavljaju uobičajeni savremeni atlas pun karti, iscrtanih granica, tački i precizno ucrtanih lokacija, već je više nalik kolekciji starinskih, ručno iscrtanih mapa koje su bile ispunjene detaljima, crtežima istorijskih događaja, pejzaža, biljnog i životinjskog sveta na mestima koja su na karti bila prazna usled nepoznavanja tih prostranstava.
„Ratovi zvezda: – Galaktički Atlas“, osmišljen i izrađen pod pokroviteljstvom britanske kompanije Egmont, predstavlja osamdesetostranu zbirku crteža junaka, pejzaža, raznih stvorenja, geografskih odlika brojnih lokacija raznih galaksija, koji su dizajnirani tako kao da su inspirisani pričama putnika.
Pored toga, atlas je ispunjen informacijama iz svakog od delova Ratova zvezda, uključujuću, Buđenje sile, Rat klonova, do poslednjeg filma o Ratovima zvezda – Odmetnik 1.
Urednici sajta StarWars.com uspeli su da urade intervju sa glavnim tvorcem „Galaktičkih mapa“, Timom Mekdonagom i saznaju kako je ovo malo blago nastalo.

Korice „Galaktičkih mapa“

Urednik: Knjiga „Galaktičke mape“ nije uobičajan vodič kroz Ratove zvezda. Po čemu se ova knjiga izdvaja?
Tim Mekdonag: Mislim da je ono po čemu se ova knjiga izdvaja veliki broj crteža različitih scena iz filmova, stripova, knjiga, TV serija, koje su prikazane u knjizi. Mislim da upravo ti prizori oživljavaju i daju posebnu čar svim tim prostranstvima koji su mapirani.
Urednik: Mapa koje si ilustrovao prikazuju mesta iz Ratova zvezda sa puno likova i događaja koji su vezani za ta mesta – kako je došlo do toga da ih povežeš?
Tim Mekdonag: Vidite, izbor svih tih detalja pala je na izdavača i pisca Emila Fortunu. Njagovo obimno znanje i istraživački rad o univerzumu Ratova zvezda bio je od presudnog značaja za sastavljanje ove knjige. Želeli smo da to bude knjiga mapa koje oslikavaju različite planete, tako da nakon što smo sa tim bili načisto, sav ostali posao je bio više nalik procesu prolaženja kroz sav materijal koji smo imali na raspolaganju u potrazi za planetama koje bi bile zanimljive da budu ilustrovane, kao i za izuzetno značajnim događajima koje bi trebalo pomenuti.
Urednik: Kako je izgledao postupak osmišljavanja mape i svih detalja vezanih za planete?
Tim Mekdonag: Počeo bih od imena planete i liste od 15 i više događaja koji su se na njoj odigrali i sve bih to beležio na nalepnicama za svaku planetu posebno. Na primer, u slučaju planete Nabu nalepnice kao kraljica Padme Amidala, doktor Nuvo Vindi, šef Nas, itd, su sve bile zasebno iscrtane nekih 3-4 puta u veličini u kojoj su prikazani u knjizi. Onda bismo ih sređivali i uklapali, pomerajući ih okolo dok ne bismo našli odgovarajuće mesto za njih. Nakon uspešnog raspoređivanja svega što smo se dogovorili, ja bih sve to isticao mastilom, skenirao, i obojio digitalno. Tek onda bi na red došlo popunjavanje pozadine, terena, i dodavanje novih detalja za koje sam smatrao da bi mogli da doprinesu svakoj mapi posebno. Tako je za Nabu bilo značajno iscrtavanje drveća i zelenila, obraćanje pažnje na arhitekturu koja je bila u vezi sa Nabuom, i tome slično. Morali smo mnogo da skraćujemo i pomeramo objekte kako bi se uklopili u okvire mape zajedno sa informacijama iz knjige. Ja sam inače bio veliki ljubitelj Ratova zvezda i pre no što sam započeo ovaj posao, voleo sam filmove, knjige, odrastao uz igre, tako da sam u startu bio u prednosti što se ovog poduhvata tiče.
Urednik: Kako je izgledao postupak osmišljavanja mape i svih detalja vezanih za planete?

Nabu u atlasu

Urednik: Kako je protekla saradnja između tebe i pisca Emila Fortune?
Tim Mekdonag: Emil je apsolutno fantastičan saradnik, zajedno sa Egmontovim dizajnerom Ričijem Halom, sa kojim ništa od ovog ne bih uspeo da završim. Emil je bio sjajan u određivanju lokacija, vremenskog okvira svih događaja, što je prilično težak zadatak, čak i za najposvećenije zaljubljenike Ratova zvezda. On bi me snabdeo detaljnom listom scena koje je trebalo da nacrtam na svakoj od planeta i gde bi trebalo da budu smešteni na slici, da li pripadaju filmu ili igri – svim značajnim detaljima. Mimo toga, bili su veoma otvoreni za moju interpretaciju koje god planete da smo radili i dali su mi puno slobode da se igram sa izgledom i doživljajem svake planete ponaosob.
Urednik: „Galaktičke mape“ sadrži puno informacija o značajnim događajima nekog mesta, na osnovu filma, tv serije ili nekog drugog izvora. Šta je ono što je određivalo koje će se informacije uzeti u obzir?
Tim Mekdonag: To je većinom bilo na Emilu i saradnicima da odluče. Pretpostavljam da je za neke planete bilo lakše s obzirom da su to one koje je bilo lako zamisliti i vizualizovati, pa je bilo lako uklopiti sve delove, što je bio slučaj sa planetom Tatuin, Hotom i Endorovim mesecom. Ali bilo je i drugih o kojima smo jako malo znali, kao na primer, Degoba i Kašik, koje su bile zabavne za izradu jer smo tek tada shvatili koliki je zapravo značaj interpretacije mesta, a u isto vreme je trebalo ostati verodostojan informacijama koje imamo. U univerzumu Ratova zvezda postoji toliko veliki broj značajnih događaja da smo želeli da budemo sigurni da smo sve značajne događaje i mesta uzeli u obzir. Ono što mi se pored svih tih stvari dopada su mali detalji svake planete kojim se postiže poseban doživljaj svakog mesta, kao što su Gangan ratnici sa Nabua.

Tatuin

Urednik: Atlas ne sadrži samo kartu planete, već i zvezdane karte, ilustrovanu vremensku liniju, biografije značajnih junaka i čudovišta – koje su zabavne strane kreiranja ovih posebnih odeljaka?
Tim Mekdonag: Kao veliki ljubitelj Ratova zvezda, sama mogućnost da kreiram i napravim pregled ogromne galaksije bila je veoma zanimljiva. Kao ilustratoru bilo mi je veliko zadovoljstvo da iscrtavam profile karaktera koji se pojavljuju na početku same knjige. Svi karakteri su bili podjednako zabavni za crtanje i pomisao da će se svi naći zajedno na jednom mestu izgledalo mi je kao jako dobra ideja. Jedini problem bio je odabiranje samo 48, iako ih je moglo biti i preko sto!
Urednik: Kako je izgledao rad na mapi Džede, planete koja je bila ključna osnova za Odmetnika 1?
Tim Mekdonag: To je bila poslednja mapa na kojoj smo radili zbog ograničenih raspoloživih informacija u vezi sa Džedom, u vreme kada smo počeli rad na knjizi. Kako smo napredovali, postepeno smo dobijali više informacija o njoj. Sa svakim novim detaljem bilo je sve uzbudljivije raditi je. Bili su nam poslati koncept mesta i slike iz filmova „Odmetnik 1“, tako da sam vremenom na osnovu tih materijala stekao pravi osećaj tog mesta. Takođe su nam dali puno snimaka građevina na Džedi, i kada imaš tako puno dobrog materijala, to u mnogome olakšava posao.
Urednik: Reci nam nešto o svojoj prošlosti i kojim bi savetom obodrio ilustratore?
Tim Mekdonag: Diplomirao sam na Vestminsterskom univerzitetu pre šest godina i ubrzo bio izabran od strane mog agenta Zgodnog Frenka, koji me i dan danas predstavlja. Tako sam od tada radio kao slobodni ilustrator na raznim projektima. Ono što bih inače preporučio ilustratorima je budite samouvereni kada radite ono što volite i kada uživate u svom radu. Posao i mušterije će doći kasnije, ali ako radite ono što volite onda vaš posao kao ilustratora neće biti samo posao, već i zabava!

Džaku iz Buđenja Sile

Urednik: I za kraj, postoji li neka mala interna šala ili neka anegdota tokom tvog rada na „Galaktičkim mapama“, koje bi voleo da spomeneš?
Tim Mekdonag: Ima nekoliko! Kada sam bio mlađi bio sam opsednut knjigom i Nintendo igricom Senke imperije, koja po radnji zauzima mesto između Imperija uzvraća udarac i Povratak Džedaja. Kao mala potvrda tome, možda sam ubacio Daš Rendarov brod, Autrajder, na mapu Hota, jer sam se setio da mi to bio jedan od omiljenih nivoa u igrici – kada sam morao da bežim iz Eho baze. Ima još nekoliko takvih skrivenih unutra, ali neću da otkrivam.

Izvor: Charting the Galaxy – StarWars.com