Dilan Dog Super Book Br. 38 – Sedam prokletih duša

Što bi rek’o Džoni Štulić ’padaju vlade, a naše ruke više nisu mlade’ iliti nova uprava radi na Dilanovom serijalu. A Dilan stari i menja se nabolje, ali ostaje mlad duhom, baš kao i mi. Pa tako se i Super Book edicija menja i ovo je poslednji broj u ovom formatu i izgledu. Naime, sveske će postati obimnije, takoreći prave male knjige sa   epizodama i do dvertapedeset strana, te baš kao u redovnoj seriji sa redizajniranim odnosno transkribovanim logom (da, znam, ne gledaju svi na to kao na dobru promenu, ali ja da). Bilo je neophodno prilagoditi sve nazive našem divnom jeziku, a i zašto bi bili Dylan i Tex kad je i izgledom i pravopisom ova novina ispravnija a vizuelno uopšte ne odudara od onog na šta smo navikli. Svakako možemo tražiti dlaku u jajetu, ali ovo je napredak. E sad, što se tiče ’dlaka’ ovaj napredak diže cenu, to bi mogao biti problem, ali ljubitelji Zagora se sa tim godinama nose, bacite pogled na obime Odabranih priča i cene i odmah će vam laknuti. Uostalom, strip je porok kao i svaki drugi, dakle odvojićete vi za njega koliko god to iznosilo.

Kako u Super Book ediciji izlaze samo odabrane priče iz Giganata i svih onih izdanja van redovnog serijala, imaćemo priliku da u ovom broju vidimo na delu dva majstora koja ne treba posebno predstavljati Ticijano Sklavi i Korado Roi (uostalom obojicu sam predstavio ranije već), a danas ćemo konačno videti i epizodu koju je Gručo najavio par brojeva ranije zlobnom šalom da je nećemo dočekati mladi, pa dok još to jesmo, da krenemo sa čitanjem…

Sedam prokletih duša – Dilan ulazi u hotel Zanador, gde je dospeo jer mu je plaćena ogromna svota da se pojavi. Tu ga dočekuje neobičan hotelski radnik. Nešto potom Dilan počinje ćaskati sa jednom gošćom i vidimo da ga je Gručo zarazio svojim vicevima, te je i on ubacio par dosetki. Dok čekaju ostale goste, koji pristižu jedan za drugim, Dilan pokušava da se upozna sa mestom i prisutnima. Kada se napokon okupe za večerom, domaćin, koji je samo glas, govori im da su pozvani da bi umrli. Sledi omaž kraljici krimića Agati Kristi i njenom verovatno najpoznatijem romanu Deset malih crnaca, i upravo tako, prvi član družine nas napušta uz prigodan stih. No jezivije je i od toga. Panika hvata prisutne, automobili su im nestali, dakle prisiljeni su da ostanu i da se suoče sa domaćinom ili da umru jedno po jedno. Pošto se smire, svi se povlače na počinak. Dilanova noć je sve osim mirna, a izjutra je epilog iste verovatno iznenađujuć i za domaćina i njegovu horornu poslugu. Ili ipak nije.

Još jedan član šarolike družine manje, i ovaj put pesmica je tu i prati knjigu.  Potom pokušavaju napustiti hotel pešice. Jedan član ekipe ipak ostaje u hotelu i – ostade ih četvoro. Ostali su sprečeni da odu  i vraćaju se u  hotel da bi ih nakon te noći ostalo troje. Njih troje pretražuju kuću, ali ne uspevaju da saznaju ništa što i pre nisu znali. Dok Dilan šeta kućom tražeći dokaze – ostade ih dvoje. Usled toga Dilan je uveren da ima ubicu kraj sebe, te će uslediti ludilo i ostaće ih jedno. Dilan, naravno. Potom se pojavljuje i tajanstveni poslodavac koji ima savršeno natprirodno objašnjenje svega i iako se kaže da hotel Zanador služi samo za jednokratnu upotrebu, on ipak i dalje stoji čekajući svoje sledeće goste – to ste vi dame i gospodo, dobro došli.

Ova epizoda je sve što Dilan Dog treba da bude. Znate onaj osećaj kad ostanete zamišljeni nakon priče, e pa ovde Ticijano Sklavi to vrlo lako postiže i ne samo to, jer iako bez Gruča, duhovitost je tu. Ako gledamo dakle scenario, najbolja epizoda u dugo, dugo vremena. Šta reći za crtež – standardno dobar Korado Roi, ali pošto je epizoda izuzetna, onda se i crtež ističe. Još nešto, iako ne pominjem često tvorce naslovnica, Klaudio Vila je ovom to zaslužio. Da, čini se da je ovo  upravo jedna od onih epizoda koju ne biste smeli da propustite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *