Dizni princeze nasmejale mališane u Tiršovoj

Dizni princeze i jedan vitez s mačem izmamili su humanitarnom posetom u četvrtak popodne osmehe malim pacijentima Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj. Članovi Udruženja Valinor obučeni kao likovi iz popularnih crtanih filmova i kompanija Santamed, distributer zdrave hrane, obišli su decu sa odeljenja gastroenterologije i endokrinologije i podelili im slatkiše i slane grickalice specijalno prilagođene njihovim zdravstvenim stanjima.

  • Mnogi su i danas nedovoljno obavešteni o netoleranciji na gluten i sličnim stanjima i misle da je u pitanju pomodarstvo, ali zapravo se radi o oboljenjima koja veoma komplikuju život i odraslih osoba, a kamoli mališana. Zamislite kako je detetu koje odrasta svesno da ne sme da jede slatkiše kao njegovi vršnjaci, koje čak ni na rođendanima ne može da se počasti. Pritom, na ovim odeljenjima ne leže samo deca koja pate od celijakije, nego i od drugih oboljenja poput dijabetesa i slično. Želeli smo da im pomognemo da bar na jedno popodne zaborave na svoje stanje i da ih malo razveselimo i drago nam je što smo u tome i uspeli – rekla je Ljubica Dolašević Čurguz, potpredsednik Udruženja Valinor, objasnivši da je Santamed kompanija koja uvozi dijetetske, bezglutenske, organske i niskoproteinske prozivode bez šećera.

Od mališana, među kojima ima i beba, ali i tinejdžera, saznali smo da su Pepeljuga i Snežana i dalje jednako popularne kao i nove princeze, poput sestara Ane i Else. Sa junakinjama „crtaća“ želeli su da se slikaju i dečaci i devojčice, mada su oni prvi priznali da im je ipak nešto draži bio bradati vitez čijim su mačem svi želeli da malo zamahnu. Zajedničko svima, od najmlađih do onih starijih, bilo je dobro raspoloženje koje je ova poseta izazvala.

  • Valinor ima dugogodišnje iskustvo u organizaciji Tolkinfesta i Tolkindana, kao i promocija knjiga i filmova, a srećni smo što naša saradnja sa dečjom klinikom postaje već tradicionalna. Prošle godine posetili smo mališane kao superheroji, ove kao Jasmin, Pepeljuga, Ariel, Elsa, Ana i vitez, a nadamo se da ćemo i ubuduće naći način da im izmamimo osmehe na lica – dodala je Ljubica Dolašević Čurguz.

 

About Author