Domaća verzija ,,Star Trek: The Experience“ – novi desetogodišnji ciklus članaka

 

These are the voyages of the starship AVKF…boldly, where no izdavač has gone before.

 

Drage autostoperke i autostoperi, na današnji dan, 4. januar 1998. godine, u Las Vegasu je otvoren najveći muzej i tematski park za Star Trek entuzijaste, ,,Star Trek: Experience“. Postojao je desetak godina. Sadržao je najatraktivnije elemente voljenog i originalnog univerzuma, neprevaziđenog u istoriji ekranizovane naučne fantastike. Mnogi posetioci širom sveta su čitavu deceniju imali prilike da se povežu sa svetom serijala uz koji su odrastali, usvajali sistem vrednosti, oplemenjivali dušu ambicijama i motivima za jednom boljom i kvalitetnijom budućnošću. U zagrljaju nauke i fantastike, ovaj serijal je nepresušni izvor kanonskih ili nekanonskih nastavaka, inspiracije, fan-fikcije, i kontemplacije.

U skladu sa veličinom tog projekta, odlučio sam da pokrenem svojevrsno analitičko ,,iskustvo Zvezdanih staza“, kroz ciklus hiljadu članaka, u identičnom periodu koliko je trajao i omaž iz Las Vegasa: deset godina.

Svaka pojedinačna igrana epizoda, svaki igrani ili crtani film, biće podvrgnuti sistematskoj analizi, i sa fokusom na najvredniju moralnu, filozofsku, psihološku i društvenu zaostavštinu koja nas ispunjava već 50 godina.

Želim da vas od danas, pa do 2030. godine, inspirišem da iznova preispitate i, po preporuci kapetana Kirka, zađete tamo gde je malo ko zašao – u značenje koje kipi iz svakog fragmenta ovog sveta mašte, duboko uveren da je vredan detaljnog raspakivanja.

Zajedno sa vama, kao našim čitaocima, a veoma često i saradnicima, polazim od premise da je suština iskustva u njegovom večitom kretanju i promeni, te da ono nije samo refleksija posmatrača kao pasivnog subjekta, već aktivnog delovanja na štivo sa kojim dolazimo u kontakt.

Jednako kao čovečanstvo, svemir ili seksualnost, Zvezdane staze ne mogu da ,,zastare“, budući da njihova nepresušna subverzija uspešno nadvladava dekade sa kojima se suočava. Tako smo i mi kao autori ozračeni neutajivom žudnjom da pronađemo dragocenost i kvalitet u malobrojnoj žanrovskoj vizuelizaciji.

Postmoderne društvene nauke, kao i njihov uticaj na transformaciju prirodnih nauka u područja legitimne filozofske diskusije, nameću hipotezu da više od 50 godina kasnije, umemo i možemo i MORAMO da sagledamo staro iz novih perspektiva.

Kao što nas je i podučavala Ursula Legvin, naučna fantastika nije mesto gde su pasivnost i oruđe tehnologije glavni motiv, već da se taj geto kreativnosti može razmrsiti do neslućene slobode, ukoliko odlučimo da kritički preispitamo naše anticipacije iz perioda takozvane ,,optimističke naučne fantastike“ i njene naivne determinističke utopije uzaludnog predviđanja budućnosti. Da se možemo i moramo pomaknuti ka novoj fantastici, koja diskutuje alternativne svetove i društvene uloge. Ono što je u njeno vreme smatrano sociološkom zaverom protiv ,,tvrde“ fantastike, danas je najsnažniji alat kojime rehabilitujemo regionalnu književnu scenu, i probijamo bodljikavu žicu samoizolacije, nastale još od davnašnjih književno-političkih raspleta, starih preko stotinu godina.

Danas, ,,tvrda“ fantastika je u zagrljaju sa interdiscplinarnim naučnim pristupom. Lingvističke analize, astrofizičarske analize, psihološke analize, pa i neverbalne umetnosti muzike, slikarstva i pokreta – pevaju sasvim novu pesmu, koju svi počinjemo da čujemo u našim ušima.

Ona se ne nalazi unutar svemirskog broda, kako je slutila finalna petorka Sajlonaca iz BSG-a, već je znak onoga što su hibridi u kadama za vaskrsnuće opominjali – sve se ponavlja. Ali, akumulacija znanja i spoznaje do određenog trenutka postiže rezultate, nakon čega, uči nas filozof Karl Poper, dolazi do revolucije u gledištu. Stoga je nauka, a u najširem smislu shvaćeno i sama civilizacija, pa time i samo iskustvo naučne fantastike: istorija naših grešaka.

Naučna fantastika nije umrla devedesetih. Ona je postala stvarnost koju i dalje možemo preispitivati i, još važnije, birati. Umrlo je naše gledište, i vreme je da stvorimo novo. Subverzija počinje iz centra, a naivne revolucije sa periferije.

Dobro došli u iskustvo Zvezdanih staza koje dopiru dalje od komercijalne promocije, bekstejdž trivije i fascinacije efektima.

Autostoperski vodič kroz fantastiku je tim u kojem možete ostvariti nemoguće, a moguće ostavljamo skromnima.

Želim vam sretnih deset Novih godina, žurka može da počne. 🙂

 

 

 

 

 

About Author

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI