Dorijanovo zaveštanje – Nikola Jovanović

U Oktobru 2016. godine, malo pre Sajma knjiga u Beogradu, objavljena je knjiga Dorijanovo zaveštanje mladog autora Nikole Jovanovića iz Niša.

I ako istoričar od ovog romana ne možemo očekivati samo ređanje istorijskih činjenica. Nikola je uspeo da stvori čitav jedan svet, da izmašta likove, gradove, okruženje, a sve to na veoma slikovit način. Još kao dete sam uvek stvarala svoj film u glavi, dok čitam neku knjigu, ali ova knjiga me naterala da pored svog filma, poželim još ovakvih. Dorijanovo zaveštanje je prva knjiga iz tog serijala, i slobodno mogu reći da je odlično započet serijal.

Nikola je osmislio svoj kontinent Ardaniju, predivnu prirodu, i likove koji ga nastanjuju. Ono što me je veoma privuklo su dijalozi, veoma jasni, kratki, a opet veoma efektni, puni emocija, iz svakog razgovora stiče se utisak kao da oni pored vas razgovaraju, svađaju se, razmišljaju, kuju planove…

Severna granica carstva je pala, i veliki car Henri Osloboditelj pokušava da sačuva što se sačuvati može. Kada pozove kapetana Tea, daje mu zadatak, koji će Teo morati da ispuni u Svetogradu, gradu stotinu vera i hramova. Davno izgubljeni narod Mitrandita, jaše na drevnim slonovima Elfantima, i Teo mora pre njih da iznese relikvije iz Svetograda. Upravo tu počinje napetost, jer je Teo rastrzan i shvata da je u mestu koje je srce raskola između naroda i Enarija – vilin ljudi.

Ideja o Dorijanu, kao velikom ratniku, je tu, da nas podseti, kako su se nekada zbog slave i ratovanja odgajala jaka muška deca, a opet ima i nežnih ali jakih ženskih likova. Kao i u skoro svim knjigama epske fantastike, ova je prekinuta tačno gde treba, razrešavajući brojne probleme i situacije na koje junaci nailazi, ali ostavila dovoljan broj za nastavak.

Veoma je interesantna priča koja prati mladu devojku Taru, Kraljicu kišnih svečanosti, sa juga Ardanije. Tara ne želi više da živi u svetu gde misle da su oni jedini krivi za Propast. Ona želi da istražuje, da putuje sa svojim prijateljem Egornom, to im je već dugogodišnja želja i planirali su da odu karavanom, koji pristiže jednom u pet godina. Ali elementi za kojima mnogi tragaju je ipak drže na mestu na kom je odrasla. Elementi koji mogu velikim osvajačima poslužiti za uništenja čitavog sveta, sada su ponovo predmet traganja, a samo najhrabriji ih mogu sačuvati. Velika vezanost nje i njenog dede, je opisana na predivan način, ali i njegova želja da je zaštiti od sveta van njihovog naselja, zlih ljudi, prevaranata, briga kojoj svi teže, kada dete želi da ode od kuće.

Da ne bih otkrivala detalje radnje, samo mogu reći da je Nikola uspeo da napravi toliko zapleta, da će vas knjiga vući da je pročitate u dahu, da što pre saznate ko će se sa kim udružiti, ko će se rastaviti, ko od njih obogatiti, ko povući, a ko raditi onako kako misli da je najbolje.

Interesantna priča koja prati sudbine različitih likova, njihove misli, odluke, borbu. Sa svakim likom se možemo poistovetiti, i svakog lika zavoleti. Jedna neverovatna priča, protkana prelepim opisima, vešto ispisana i satkana u ovaj roman, dovešće vas do željnog iščekivanja nastavka. A, koliko je meni poznato, biće ih, i verujem da će biti još bolji i još interesantniji nego Dorijanovo zaveštanje.