Silos – Hju Hovi

„Andergraund“ SF na američki način

Poslužio sam ovom malom igrom riječi kako bih vam u jednom rečenici dočarao inicijalni izdavački pothvat, a ujedno i mjesto dešavanja romana. Silos na internetu reklamiraju kao znanstveno fantastični postapokalistični andergraund hit roman s kojim je jedan SF autor zaradio milijun dolara elektroničkim putem i prije nego je roman dospio u knjižare. Pitate se kako je to moguće? U današnje informatičko doba kad je elektronička knjiga u uzlasku, barem na zapadu, to nije neobično. Silos je od inicijalno samoobjavljenih kratkih priča/poglavlja kao Kindle e-book od 2011. prešao dug put da bi se nakon nekoliko godina završio kao svjetski poznata i priznata trilogija. U ovoj recenziji osvrnut ću se na prvu knjigu iz trilogije. Vjerujem da je najvažnije ljudima predstaviti prvi dio za kojim uvijek mogu posegnuti i testirati moje iskustvo, pa onda procijeniti te po želji nastaviti sa serijalom. Izdavač „Znanje“ je u Hrvatskoj objavilo prva dva dijela, a izdavanje trećeg je odgođeno do daljnjega zbog slabe prođe. Stara priča. Ali na internetu i na engleskom jeziku knjige su više nego dostupne.

U Silos nas uvodi prvo poglavlje nazvano Holston, po glavnom liku tog poglavlja i šerifu koji je nakon smrti svoje žene mislio da je odgonetnuo tajnu Silosa i Čišćenja. Naime, u nekoj neodređenoj budućnosti zatvorena unutar ogromnog podzemnog silosa živi cjelokupna populacija Zemlje, jer vani vlada „nuklearna zima„. Okoliš je nepogodan za ljude i ubija svakog tko izađe van. No je li to stvarno tako?  Istina ili ne, svatko tko posumnja u istine koje nosi Poredak i makar samo izrazi i izusti želju za odlaženjem van, biva osuđen na smrtnu kaznu Čišćenja.  Silos je podijeljen na stotinjak razina, i svaka od razina ima svoju određenu funkciju. Naravno, što si niže na razini, manje vrijediš. Sredinom Silosa prolazi stubište koje je jedini način prijelaza s razine na razinu.

Iako glavnu riječ u Silosu prividno vodi gradonačelnica, Informatika drži svo esencijalno znanje Poretka i Nasljeđa i potajno vlada Silosom. Na najnižem nivou leži prljava Mehanika koja je samo srce održavanja cijelog silosa. Mada su oni najvažniji, oni najmanje vrijede. I tu nalazimo našeg glavnog (ženskog) lika Džulijet koja će pokušati  razbiti stare tabue i biti uzrok nove Pobune koja će sve promijeniti. Holstonova smrt i smrt trenutne gradonačelnice izazvat će indirektno novu Veliku pobunu. Šef Informatike Bernard preuzima vlast nakon pobune te novači mladog Lukasa Kajla koji će postati novi šef nakon njega. Juliette biva poslana također na Čišćenje nakon čega otkriva nevjerojatnu istinu – njihov silos nije jedini, a sve ono što su ih učili nije u potpunosti točno! Odnosno otkriva tek mali komadić istine, vrh sante leda… I tu počinje duga priča, koja ima korijene u ne tako dalekoj prošlosti kako akteri misle.

Priču pratimo iz više aspekata, ovisno koji lik nosi priču u momentu određenog poglavlja. Priča se konstantno raspliće i nadograđuje svakom novom stranicom i stvarno vas vuče do kraja. Pa čak i onda ostane mnogo pitanja. Kako je roman pisan i objavljivan na netu praktički poglavlje po poglavlje, možda će vam na početku radnja izgledati malo rascjepkana i nejasna dok se ne dođe do određenog poglavlja gdje počinju pravi heroji romana. No priča vrlo brzo uvuče čitatelja i konstantno ga drži u neizvjesnosti, gradi se kao roman misterije i jednostavno moraš čitati dalje kako bi otkrio što se kvragu ovdje dešava? Odnosno što će se događati s likovima, što je zapravo Silos i tko i zašto ga je izgradio. Mitologija se u pozadini stalno nadograđuje, no tek s drugom knjigom načet ćemo prave tajne. Uglavnom, prva završava sasvim zadovoljavajuće…

Kako bi roman postao još popularniji širem dijelu populacije autoru nedostaje još samo filmska ekranizacija i to je to. Da se navuče i onaj dio filmske publike koji zazire od pisane riječi. Za kraj samo da navedem proročanske riječi kojih se boje tirani, čuvari višestoljetnih dogmi i istine i koji ih pokušavaju zatirati različitim propagandama poput spomenutog Poretka iz priče.

Ideje su zarazne. To je osnovno načelo Poretka.