DRONSTAD – Betonska džungla postapokalipse

Dronstad karantin je uvodni deo sage planirane u četiri nastavka i predstavlja prvi srpski SF iz podžanra Military Cyberpunk. Ovo je samo po sebi vest pažnje vredna, a zavirom između stranica sveta izgrađenog specijalno za ovu futurističku ratnu pripovest može se videti mnogo više nego što puki nagoveštaj žanra najavljuje. Pre svega, ovo je višeslojna postapokaliptična vojna fantastika sa veoma zamršenim spletom likova i njihovih priča, prožeta na momente špijunskim obrtima i uzbudljivim opisima borbi.

Svet Dronstada je smešten u zatvoren i veoma ruinirani grad, čiji izgled umnogome opisuje stanje uma prokletih stanovnika. Bande su zauzele delove grada, svaka specijalizovana za nešto i ozloglašena zbog autentičnih metoda mučenja i tranžiranja protivnika. Slobodnjaci su jedini koji ne pripadaju niti jednoj bandi i najranjiviji su deo stanovništva, ali na neki način i najlukaviji. Glavni junak je Slobodnjak koji radi kao kurir za Zmajeve, jednu od glavnih formacija koje drže veliki deo teritorije. S obzirom na prirodu posla, prinuđen je da sarađuje sa mnogim, međusobno zaraćenim, formacijama, što će ga dovesti u veoma nepovoljan položaj u odnosu na bandu na čijoj teritoriji obitava, a kroz čije ulice neprestano provejava reski zvuk hevi metala.

Život, kao najviša vrednost u svetu Dronstada, se teško čuva, a olako gubi na svakom koraku. Tako je glavni junak prinuđen da se koristi lukavstvom i intelektom, i kao takav stoji u suprotnosti sa maskulinim hordama i pojedincima čija groteskna pojava uteruje strah u kosti. Surova fizička sprema i tela obasutih ožiljcima, stalno bazaju mračni ulicama razrušenog sveta Dronstada, u potrazi za drugim prokletnicima koje će opljačkati, iskoristiti kao seksualni objekat i potom im smestiti metak u čelo (ako imaju sreće), uzevši sve što je vredno, ostavljajući samo leš da ga psine izjedaju i rastržu po ulicama.

Situacija u izolovanom gradu nije nastala sama od sebe, već kao projekcija korporacijskog zla tehnološkog giganta čiji su mozgovi i ratnici smešteni u centralnom delu grada, iza visokih zidina. Botovi i borbeni dronovi ih čuvaju, otud i naziv Dronstad – grad dronova. Ova grupacija je u ratu sa svima i daleko nadmoćnija, po tehnologiji i brojnosti trupa, ali i umešana u mnoge prljave rabote putem pacovskih kanala. Virus koji su pustili, zbog kojeg je čitav svet izolovao Dronstad je još jedno zlo koje tumara ulicama avetinjskog grada, samo nevidljivo i daleko opasnije od svih oružja prisutnih u rukama kiber-ratnika.

Ključ za pronalaženje leka za virus je ujedno i ključ za kontrolu nad svim dešavanjima. Glavni junak će se otisnuti putem heroja, poput likova iz epske fantastike i pronaći sebe dok traži stvari za koje misli da su mu prioritetnije. Misterija krvi je oduvek bila fascinantna na mnogo nivoa interpretacije, a ovde će oživeti u futurističkom diskursu, ali ništa manje značajnom od tradicionalnog – krv nije voda.

Dok pratimo putešestvije glavnog lika, koje zavisi od svega osim od njegove volje, učimo i o nekim ljudskim osobinama koje su se promenile, neke su evoluirale, druge degradirale. Tako imamo na snazi karakterne crte psihopatije kao najpoželjnije, budući da su najpogodnije za preživljavanje. Međutim, otkriće nam se da empatija, bazična moralnost, odnos prema drugom ipak nisu sasvim iščilele, iako potisnute daleko manje humanim nagonima, već povremeno izlaze na površinu, određujući surovi moralni kodeks Dronstada i praveći razliku između ljudi i ljudskih zveri.

Mnogo akcije, pucačine i špijunskih zapleta čeka svakoga ko se upusti u ovu uzbudljivu i neizvesnu avanturu. Kiberpank gedžeti i raznovrsno oruže su samo šlag na torti napravljenoj od odvaljenih delova betona i metalnih konstrukcija, te začinjenoj nevidljivim virusom-ubicom, koji je proizvod kapitalističke zloupotrebe nauke. Korporativno zlo i bande na ulicama, surova ubistva i detaljni opisi velikih bitaka, uz čitavu plejadu originalnih i zanimljivih Mad Max karaktera je ono što će dobiti svako ko pročita ovaj napeti vojni SF.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

About Author