Država mutanata

 

 

ŽANR: naučna fantastika / superhoroji
ORIGINALNI NAZIV: House of X and Powers of X
IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga
SCENARISTA: Džonatan Hikman
CRTAČI: Pepe Laraz i R. B. Silva
ZEMLJA: SAD
PREVOD: Draško Roganović
GODINA IZDAVANJA: 2019.
OCENA:

 

 

 

 

 

 

Nisam pisao prikaze neko vreme. Nema boljeg načina da se vratim u sedlo od početka nove edicije, pod nazivom The Best of Marvel RIGHT NOW gde će biti objavljivane najnovije tvorevine iz slavnog izdavačkog poduhvata koji traje i traje bez namere da stane. Doduše, ova priča je stara neke dve godine, ali i dalje je poprilično friška za naše omaleno tržište. Nećemo biti baš tolike cepidlake da zahtevamo od juče za danas. Na kraju krajeva, nije ni odveć važno koliko je priča stara, nego kako je ostarila. Kao i činjenica da izdanje postoji na našem jeziku u – slobodno mogu reći – fantastičnom prevodu Draška Roganovića. U tom segmentu sam zahtevan, a on je jedan od prevodilaca koji je svoje umeće dizao sa svakim urađenim tomom, i podigao ga na jedan zavidan i vrhunski nivo. Što u konačnici u mnogome doprinosi i kvalitetu dela. Ne kaže se za badava da je prevođenje pisanje nanovo.

Glede i unatoč knjiga, stripova i prikaza imam neka razmišljanja. Kako se piše dobar, zanimljiv i realan prikaz? Svakako ne na način koji je danas učestala pojava po društvenim mrežama. Primerak koji dobijete od autora ili izdavača vas ne obavezuje na pozitivno mišljenje, ali vas obavezuje na argumentaciju i poznavanje materije. Naravno da ne možemo svi biti profesionalni kritičari, ali neke osnove možemo ispoštovati i tako isključiti očigledne spoljašnje uticaje na naš krajnji sud. Prva i najbitnija stvar je – ne postoji nesubjektivnost, svačiji ukus je subjektivan, od toga i kreće doživljaj dela. Jednostavno naš racio funkcioniše na nivou prija mi – ne prija mi. No, onda smeštamo predmet kritike u okvire vremena nastajanja, zemlje u kojoj je stvoren, religije, kulturološkog značaja, žanra, obrazovne vrednosti, umetnosti, strogo razdvajamo delo od tvorca i merimo veštinu izvedbe. Tim činom će naše ja biti gotovo sigurno suzbijeno na margine i um će tražiti racionalno razdvajanje sviđa mi se od znam da je ovo dobro.

Nažalost, kako nisu sva dela vrhunska, tako nisu ni svi kritičari vanserijski. Sećate se, okviri. Malobrojne su takve umetničke gromade koje istupaju iz šablona i ruše ih. Prepoznatljivo, naglašavajuće i ekstravagantno. Oni menjaju svet, to su vizionari. Ali, čak i takve slučajeve morate znati objasniti i predstaviti publici na razumljiv i jasan način. Autor nikad nije kriv što je loš ili krivo shvaćen, nego kritičar koji ga pohvali i laički protumači. Da budem malo samokritičan, moji prikazi su ložački, zabavni, tek malim delom kritični, iz razloga što niko ne želi na ovakvom mestu čitati isključivo analizu, želja je da to bude prisutno, ali da ne preuzme tekst. Ipak, popularizacija ne sme biti neselektivna, mora biti usmerena na kvalitet i oslanjati se na znanje. Drugim rečima, nije ovaj posao za svakoga. Baš kao i svi drugi poslovi, od vas zahteva konstantno usavršavanje i ažuriranje znanja, gotovo neprekidan rad na sebi. Posvećenost i odricanje. Rezultati će nadoći, samo se naoružajte radnom i kritičkom etikom.

Džonatan Hikman – nagrađivani scenarista i crtač. Autorsko učešće je imao u delima Pax Romana, Transhuman, The Nightly News, Tajni ratnici, Fantastična četvorka, Tor i Osvetnici.

Pepe Laraz – crtač čije vreme tek dolazi. Zasada, iza sebe ima rad na Spajdermenu, Zvezdanim ratovima, Osvetnicima i nekim manje poznatim serijalima.

R. B. Silva – crtač poznat po radu na Superboju, Spajdermenu i manje poznatom stripu Nova.

Šta je to što može da ujedini milione mutanata toliko oprečnih stavova? Država, njihova država – država mutanata! I pitanje opstanka. Kroz hiljadugodišnju priču vidimo varijacije i moguće završetke borbe za nezavisnost ostrva Krakoa koje bi bilo država mutanata. Ljudi i mašine imaju mnogo šta protiv stvaranja države mutanata, ali da li su u stanju da to spreče? Profesor X, Magneto, Apokalipsa, Marvelka, Zlokobni na istoj strani, pa šta ih uopšte može zaustaviti? Niko i ništa reklo bi se, ali…. Uvek je ključno to ali. Da li je osnivanje istovremeno i kraj za državu mutanata? Proverite živeći živote Mojre X.

Strip je jednom davno odrastao i što pre to shvate američki cenzori biće bolje za devetu umetnost. Apsolutno je frustrirajuća samocenzura dva najveća američka izdavača. Psovke u znakovima, seks se izbegava, sve u cilju da se ne zapati oznaka R. No teme za odrasle nisu u saglasju sa tom težnjom da strip bude što široj masi dostupan. Mišljenja sam da se treba strogo razdvojiti stvaranje za decu i stvaranje za odrasle. Ovako je šteta samo na umetnosti. To se već desilo u Evropi, mogu da prepišu. Superherojski strip je postao važan, kroz njega provejavaju sva bitna pitanja, što će reči i vetrovi promene.

Još jednom ću napomenuti da bez ovako dobrog prevoda strip ne bi bio isti. Uprkos jednom jakom scenarističkom i crtačkom ostvarenju. Dok ste vi spavali svet se promenio, reče vođa mutanata i otpoče revoluciju. Učestvujte čitanjem u osnivanju države mutanata. I naravno dobro promislite o okvirima i pisanju prikaza. Popularizacija da, ali ne na uštrb kvaliteta. Pozdravljam vas sa Krakoe, živela država mutanata!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *