Držiš svoje srce u ruci

A man has to be what he is, Joey. Can’t break the mold. There’s no living with the killing.“

Ovo nije film o Vulverinu, već o Loganu – čoveku koji stari i više nije ono što je nekada bio. Usamljenom odmetniku sa Divljeg zapada koji ima PTSD, koji želi da okonča sebi život jer jednostavno više ne može da nastavi dalje

Priča je očigledno inspirisana Mark Millarovim Old Man Loganom, ali je tematski skroz drugačija i osim nekoliko detalja, nema mnogo dodirnih tačaka.

Logan dokazuje da film o superherojima ne mora da bude ograničen superherojskim žanrom. Film je prevashodno po svojoj strukturi i naraciji arhetipičan vestern, i kroz ceo film referencira taj žanr preko svojih likova i okruženja.

Pustinja u filmu ipak nije samo referenca na vestern žanr, već simbolički predstavlja isti onaj simbol Persi Šelijyeog Ozimandijasa o neizbežnosti protoka vremena. O kraju svih stvari, odnosno kraju epohe superheroja. Logana i ostatak preživelih mutanata vidimo kao stare, usamljene i umirujuće paragone te stare moći.

Njegova tragedija je u tome da nije mogao da se promeni, da je prekasno za njega. On je duboko obogaćen traumama gubitka. Nije uspeo da spase nijednog X-mena, nije uspeo da spase nijednu ženu koju je voleo. Nije uspeo čak ni sebe da spase.

Njegovo nasilje je simbol gubljenja kontrole koje je postalo deo njegove ličnosti, njegov instinkt za preživljavanje i njegova trauma. Čak iako očajnički pokušava, ne može da pobegne svojoj prirodi i prošlost ga uvek sustigne.

Laura, koju spašava i otkriva da je njegov klon, predstavlja nadu u bolju budućnost. Da može da prekine krug, ako već ne za sebe, onda za nju.

Loganovo trčanje kroz šumu na kraju je ubedljivo najbolja scena u X-men franšizi. Ona prikazuje lični užas i teror koji Logan doživljava kad pusti zver koje se i sam toliko plaši, jer je nanela toliko bola njemu i ljudima oko njega. I u trenutku kada je prigrli, čuje se taj zastrašujući zvuk između vrištanja i režanja. Taj vrisak vraća u život jedinu stvar koji nikad nije želeo da ponovo bude. Vulverin. I ovo objedinjuje ceo njegov lik i njegovu žrtvu. Mora da bude ono što mrzi, samo da obezbedi šansu i nadu da Laura (i druga deca) ne postanu to isto.

„Nemoj da budeš ono što su te napravili da budeš“. Ceo njegov život staje u ovu jednu rečenicu, jednu lekciju, jedno nasleđe.

Zaista sjajna scena, praćena maestralnom glumom Hju Džekmena. Mnogo bolja, dublja i emotivnija od precenjene „Ja sam Iron Man“ scene iz Endgame-a.

Kad se pogleda njegov put kroz sve prošle filmove, i pored zbrkanosti i nedoslednosti sa prošlim filmovima, njegov put heroja na kraju nije bio o promeni, već odlaganju neizbežnog. Logan je umro na tako nasilan i krvav način,  kako je mu je predviđeno u prošlom delu, držeći svoje srce u ruci držeći Lauru za ruku. Umro je ali ostavio svoje nasleđe koje će promeniti svet. Da li na bolje ili ne? Da li će se ista sudbina ponoviti? On to nikad neće saznati. Zna da je dao sve od sebe, da je skupio snage i volje da se i poslednjeg časa bori da ispravi nepravdu. Umro je sa nadom.

Na kraju, ovakve priče nam pomažu da se suočimo sa starenjem i neizbežnom smrću. Da se ne prepuštamo kajanju ka stvarima koje su izgubljene, već radije da nađemo volju u jedinoj stvari koju možemo da učinimo, a to je da ostavimo traga na generacije koje dolaze, dajući im sve ono znanje i mudrost koju smo skupili, u nadi da će im tranzicija u novo doba biti što bezbolnija… Iako nismo uspeli da im pružimo bolji svet u kome će živeti, možemo da im pružimo dovoljno šanse da taj svet sami naprave. Logan je film o posledicama traume, starenju, umiranju, izolaciji, predaji… ali takođe film o tome da uvek, i pored svega toga postoje stvari za koje vredi i treba da se borimo.

Jedan od Problema superherojskih stripova je uvek bio u nedostatku završetaka. Likovi prolaze kroz priče i promene do trenutka kada novi pisac (ili stari pod pritiskom Urednika) vrati sve na početnu tačku i isti status quo. Ovaj film je baš ono što nam je bilo potrebno, prava, realna priča sa definitivnim krajem. Nažalost, industrija takva kakva je, ne dopušta da ni ovo bude završetak. Novi Dedpul već najavljuje povratak Hjua Džekmena kao Vulverina, iako sami glumci negiraju povezanost Logana i te verzije lika, opet ostavlja malo gorak utisak nakon ovakvog ostvarenja.


Foto Kredit: 20th Century Studios

About Author