Eš protiv zlih mrtvaca – Ash vs Evil Dead

Ova godina preti da postane pogubna za serije. Ne zbog kvaliteta, već što je početkom iste veliki broj dobrih serija otkazan. Obećao sam sebi da u ovom tekstu neće biti previše kukanja pošto ga pišem podstaknut vešću da je još jedna popularna serija doživela rani završetak. S toga sam odlučio da joj ovom recenzijom odam poštu kakvu zaslužuje. Reč je o seriji „Eš protiv zlih mrtvaca” (Ash vs Evil Dead).

Verujem da su mnogi upućeni u istorijat ove franšize, ali vredi podsetiti se nakratko. Naša priča počinje 1981. godine kada izlazi horor film „Zla smrt” (Evil Dead) pod režiserskom palicom Sema Raimija koji će postati jedan od kultnih klasika žanra i u kojoj će prvu zapaženu ulogu odigrati tada mladi Brus Kembel (Bruce Campbell). Uspeh prvog filma je podstakao snimanje dva nastavka „Zla smrt 2” (Evil Dead 2) koji je izašao 1987. godine i „Armija mraka” (Army of Darkness) koji je izašao četiri godine kasnije. Dok je prvi deo bio čist horor, u nastavcima su dodati elementi komedije zahvaljujući kojima je prvi deo pao u drugi plan i po pečatu kojim je ova franšiza prepoznatljiva. Brus Kembel, kao glavni protagonista sva tri filma, postao je Ešli Vilijams, neustrašivi borac protiv zla sa motornom testerom umesto ruke.

Popularnost filmova je podstakla stvaranje stripova i video igrica sa Evil Dead tematikom, ali prelomni trenutak se dogodio 2015. godine kada je počela da se prikazuje serija „Eš protiv zlih mrtvaca” (Ash vs Evil Dead) koja služi kao duhovni nastavak filmske trilogije i rimejka koji je izašao 2013. godine.

U ovoj seriji se upoznajemo sa ostarelim Ešom koji i dalje krade bogu dane i vucara se okolo. Iako radi u super marketu i dalje je ona ista neodgovorna protuva. U jednom od svojih pijanstava uzima Nekronomikon i slučajno oslobađa zlo koje je nekada davno pobedio. Došlo je vreme da ponovo ugradi motornu testeru i da krene u borbu protiv zla, ovaj put sa neobičnim saveznicima, simpatičnim Pablom koji veruje da je Eš predodređen za bitku protiv zla i neustrašivom Keli u koju je Pablo potajno zaljubljen.

Režiju je i ovaj put preuzeo Sem Raimi koji nas je podsetio zašto je ova franšiza stekla kultni status. Komični šmek je i dalje prisutan iako ima dosta scena sa litrima krvi i prosutih iznutrica. Isti je bio razlog da se ljubitelji podsete vrednosti ove franšize i za privlačenje novih fanova što je itekako uspelo.

Svakom sezonom serija je sticala sve veću popularnost zbog urnebesne radnje i interesantnih likova, ali to nije bilo dovoljno upravnom odboru Starza koji je naprasno otkazao seriju nakon tri sezone ostavivši tako neispričanu priču do kraja. Ali, rekao sam da neću kukati pa ću zato izdvojiti glumce koji su obeležili ovu seriju.

O Brusu Kembelu ne treba trošiti reči. Najpoznatije lice B horor filmova koje će uvek ostati poznato po ulozi Eša Vilijamsa, ma koliko god uloga odigrao.

Sada je red na glumački tandem koji čine Rej Santjago (Ray Santiago) i Dana DeLorenco (Dana DeLorenzo) koji tumače likove Ešovih pomoćnika Pabla i Keli. Rej je odlično dočarao lik simpatično smotanog Pabla koji se polako menja kroz seriju i od šmokljana postaje iskusni Bruho sposoban da se suoči sa zlom. Slična promena je i kod Dane DeLorenco koja tumači Keli. U početku bezobrazna i arogantna, nije marila za Pabla i Eša, ali se vremenom sprijateljila sa obojicom i postala je istinski borac i drugi vođa u borbi protiv zla koje se nadvilo nad svetom.

Takođe bih od glume pohvalio i Lusi Lavles (Lucy Lawless) koja tumači ulogu Rubi, jednog od demona koji su stvorili Nekronomikon. Njen glumački talenat je već poznat pošto je ljubitelji fantastike znaju kao Ksenu, Princezu ratnicu, Danu Birs iz „Svemirske krstarice Galaktike” (Battlestar Galaktice) i Lukreciju iz „Spartakusa”. Iz godine u godinu dokazuje svoj glumački talenat i što je starija sve bolje izgleda.

So na ranu fanovima je dolio i Brus Kembel koji je javno izjavio da je vreme da Eš Vilijams ode u penziju. Zvuči poznato, zar ne, pošto se istovremeno sećamo one dosetke da para vrti gde burgija neće, pa se vrlo lako može predomisliti i obradovati fanove koji su organizovali onlajn peticije da seriju preuzme Netflix.

Nećemo kukati nego ćemo se vremenom iznova vraćati avanturama urnebesne trojke i buditi uspomene. Eš Vilijams nikada neće ostariti i zauvek će ostati simbol epohe zlatnog doba horor filmova.

About Author