Peti međunarodni festival stripa Nifest – kratak izveštaj

Prošlog vikenda se u Nišu održao peti po redu Nifest, međunarodni festival stripa. Za razliku od prošlih godina kada se festival održavao na Niškom sajmištu, ulogu domaćina ovaj put preuzeo je Paviljon u Tvrđavi. Tokom četiri dana koliko je trajao festival, od četvrtka 24.05. do nedelje 27.05, okupio je veliki broj ljubitelja devete umetnosti koji su po sajamskim cenama mogli da kupe željene stripove kao i da prisustvuju tribinama o istom.

Prvog dana sam upao poput padobranca. Obišao sam štandove izdavača System Comics, Makonda, Komika, Čarobne knjige i Forme B i nezavisnih stripskih prodavaca kod kojih su mogla da se nađu i druga izdanja izlagača koji nisu bili prisutni, Phoenix Press npr. Pazario sam nešto stripova koji su mi neko vreme bili na spisku i malo razgledao izložbene slike. Prostor za promocije je bio u istoj prostoriji kao i prodajni prostor što mi je malo zasmetalo, ali o tome kasnije. Prvog dana je bila tribina Sabahudina Muranovića Murana, stripskog autora, panel diskusija o pismenosti i jeziku stripa i otvaranje dve izložbe – „Fafner: Kroz vekove” u galeriji Niškog kulturnog centra i „Dobrodošli u Geto 17” Bobana Savića Getoa u Salonu 77 u Tvrđavi.

Drugog dana sam otišao odmah posle posla i stigao na druženje sa stripskim autorima. Gosti festivala, među kojima su bili Aleksa Gajić, Petar Mesedžija i Vladimir Vesović (ne zamerite ako sam nekoga izostavio) crtali su tražene crteže posetiocima na izdanjima stripova koje su uzeli. Iskoristio sam tu priliku da pazarim strip Drako i da od Alekse tražim crtež. To vreme sami iskoristio da proćaskam sa njim uopšteno o srpskom tržištiu stripa i o tome kako se probiti. Da podvučem nije ni malo lako, jer francusko i italijansko tržište čuvaju svoje autore u odnosu na strane crtače i scenariste. Pored toga sam sklopio poznanstva sa urednicima System Comics-a Igorom Markovićem i Forme B Ilijom Mirovićem, i dao sam još koji dinar na stripove. Od interesantnih manifestacija tog dana bih izdvojio stripsku radionicu koju je vodio Vladimir Vesović,  tribinu „Duh diše gde hiće… ekspanzija verskog stripa” koju je vodio Zoran Stefanović i tribinu „Strip i rokenrol – plač iza tamnih naočara”.

Drugog dana su dodeljena festivalska priznanja svim gostima, kao i predstavnicima System Comics-a i Forme B koji su predstavljali svoje izdavačke kuće. Ipak glavna nagrada je otišla Željku Paheku kao čoveku koji je uložio veliki doprinos u domaćoj strip sceni. Nakon toga raspoloženi posetioci su se uputili ka keju na amfiteatru gde su svirali Bojan M. Đukić, grupe Dekster i Gospodin Pinokio.

Trećeg dana sam uspeo da ispratim tribinu „Sloboda 2018” na kojoj su učestvovali Aleksa Gajić, Dejan Stojiljković, Dejan Najdanović Najda i Igro Marković (urednik System Comics-a). Uvertira je lepo počela Najdinom pesmom i kompozicijom. Nakon nje Dejan Stojiljković i ostali učesnici tribine su promovisali prvi tom romana „Duge noći i crne zastave” rađenom po motivima iz istoimene knjige koji izlazi na jesen u izdanju System Comics-a. Takođe su nas uveli u vitešku manifestaciju koja se održava 8. i 9. juna u Niškoj tvrđavi dok su se na videobimu videle table iz stripa koje je radio Aleksa Gajić. Nažalost, zbog bučnijih posetilaca koji nisu pratili tribinu nego su kupovali stripove, nije je bilo moguće dobro ispratiti. Od tribina trećeg dana bih izdvojio stripsku radionicu Vladimira Vesovića, tribinu „Tretman srpskih stripskih festivala”, tribinu „Predstavljanje novosadske stripske scene”, tribinu o Velikom Bleku na kojoj je gost bio urednik Velikog Bleka u Italiji, Gabrijele Ferero, i još jedan koncert kod Amfiteatra na kom su svirali Mokri džez, Oposite way i Revolution.

Četvrti dan je bio dan pazarenja preostalih strip izdanja i vreme za rastanak. Iako nisam ispratio manifestaciju kako dolikuje upoznao sam mnogo zanimljivih ljudi tu pre svega mislim na Aleksu Gajića, urednika Forme B Iliju Mirovića i urednika System Comics-a Igora Markovića.

Organizacija je bila na nivou. Za razliku od prošlih godina prostor je bio veći, a tezge za izlaganje preglednije i pristupačnije. Jedinu zamerku bih imao na to što su prostor za tribine i izložberni prostor bili u istom holu pa su, kako sam ranije napomenuo, bučni posetioci koji nisu pratili tribine često onemogućavali učesnike tribine da istu slušaju.

Toliko od mene. Ne zamerite na šturom izveštaju, ispratio sam koliko su mi poslovne i privatne obaveze dozvoljavale. Priliku za popravni ću imati u avgustu kada se održava drugi festival stripa Striporama, istovremeno kada i festival džeza Nišvil. Dotada ću pročitati ovo stripova što sam pokupovao i baciti po koju recenziju.