Eternaut – Najbolji argentinski strip svih vremena

 

 

 

Naslov originala: El Eternauta
Žanr: naučna fantastika
Scenario: Hector German Oesterheld
Crtež: Francisco Solano Lopez
Izdavač: Fibra, biblioteka „Orka”

 

 

 

 

Mirno, tiho veče… Sedite za svojim stolom, pažljivo pratite reči štiva koje držite u rukama. Pažnju vam omete škripa stolice prekoputa vas, gde se pojavljuje obris čoveka, prilika koja prelazi u stvarnost. Zatečeni ste, uplašeni? Ne… Nemojte. Ovaj putnik kroz vreme samo želi da podeli svoju priču sa vama. Budite mirni i počujte zašto je odabrao baš vas… Na pitanje ko je, sigurna sam da će vam dati pravi odgovor.

„Oduvek me je fascinirala ideja romana „Robinzon Kruso”. Dobio sam ga na poklon još kao dete, i pročitao sam ga verovatno više od dvadeset puta. „Eternaut” je najpre bio moja verzija Robinzona. Usamljen čovek, okružen i zarobljen ne više morem već – smrću.”

Fibra nam donosi još jedno remek delo. Sjajan spoj naučne fantastike, misterije, i daška političke alegorije, treba znati da ovaj strip dolazi sa zanimljivom, ali i tragičnom istorijskom pozadinom.

No, da pređemo na stvar…

Stvoren u Argentini godine 1957., rukom maestralnog Hektora Hermana Osterhelda, novinara i scenariste grafičkih noveli, ovaj strip je dostigao kultni status u rangu nacionalnog blaga. Najpre je objavljivan kao strip serijal u nedeljnim novinama, kasnije izrođen kao grafička novela. Polako postaje alfa i omega strip scene, zahvaljujući junaku koji na sebi nosi ručno napravljeno zaštitno odelo, i njegovom timu a ujedno i prijateljima, i borbi protiv misteriozne pošasti, i… Vanzemaljaca.

Jedan momenat opuštanja četvorice prijatelja, različitih zanimanja ali iste zajedničke ljubavi – nauke, kroz razgovor i partiju karata, biva prekinut objavom na radiju, vešću o eksploziji nove vrste atomske bombe, i jednom neobičnom pojavom… Potpuna tišina je okupirala svaki postojeći zvuk i svako moguće kretanje. Pogledavši kroz prozor, četvorica prijatelja ostaju zatečeni prizorom. Fluorescentni smrtonosni sneg širi svoj otrov i seje smrt, dokle pogled doseže. Nastaje borba za goli život, i trud da se u teškim danima sačuva zdrav razum, nastojanje da se sačuva prizemnost u nadolazećim danima ljudske teskobe i ludosti. Huan Salvo preuzima vođstvo nad malenom grupom, u njegovoj kući improvizuju laboratoriju – radionicu kako bi mogli pronaći neku vrstu rešenja za preživljavanje u globalnoj pandemiji smrti, i vanzemaljskoj invaziji.

Hektor Herman Osterheld rođen je 23.07.1919. godine u Buenos Ajresu, Argentina. Studirao je geologiju, i zahvaljujući svom poslu dosta je putovao. Nešto kasnije je radio kao urednik i korektor za izdavačku kuću La Prensa, gde je počeo i pisati i izdavati svoje priče. Uskoro počinje da radi za drugu izdavačku kuću Codex i Abril, gde piše članke iz nauke, i priče za decu. Jedan je od začetnika časopisa „Gatito”. Uskoro prestaje raditi za La Prensu, da bi mogao da radi u svojoj profesiji i laboratoriji za eksploataciju rude. Dobija ponudu za posao u časopisu izdavačke kuće Abril, i tu odlučuje da se posveti pisanju. Neka od njegovih poznatijih dela (pored Eternauta) svakako su „Mort Cinder” (1962), „Ernie Pike” (1957), „Dr. Morgue” (1959), i još mnoga druga remek dela strip scene. Godine 1976., izdavačka kuća Record ponovo izdaje „Eternauta” sa puno uspeha, kog ponovo crta Solano Lopez.

Teška vremena vladala su u Argentini, gde je na vlasti bila vojna diktatura tadašnjeg generala Rafaela Horhea Videle, a Osterheld je bio član gerilske skupine Monteros. Kao plod svoje političke aktivnosti, pretvara „Eternauta” u manifest svoje ideologije, i samim tim kroz strip postaje vođa ugnjetavanog naroda. Nailazi na neslaganje sa Solanom, koji nije delio njegove stavove, i tu nastaju promene u stripu. Osterhelda diktatura pomno prati, ali on završava pisanje u tajnosti. Zamerena vlast ne prašta, uzima polako i hladnokrvno danak. Godine 1976, nestaju mu kćeri Beatriz Marta i Irene (u šestom mesecu trudnoće). Naredne godine, nestaje mu ćerka Marina (u osmom mesecu trudnoće), i njen suprug je među „nestalima” (desaparecido), a iste godine mu je ubijena i četvrta kći Estela Ines, zajedno sa suprugom. Konačno, 1977. godine, hapsi ga naoružana grupa agenata u civilu. Nakon toga mu se gubi svaki trag. Veruje se da je nakon mučenja, bačen u more iz aviona, kao i ostalih 30.000 desaparesidosa, ljudi koji su se borili protiv diktature.

(Jedini pravi junak je skupina heroja.)

Njegov sukreator, Fransicko Solano Lopez, rođen je 1928. godine, takođe u Buenos Ajresu. Svoje znanje što se crtanja tiče, stekao je samoobrazovanjem. Profesionalno se počeo baviti istim 1953. godine. Godine 1957, priključuje se izdavačkoj kući Frontera, gde počinje da crta za Osterhelda, tačnije njegove scenarije. Postaju najznačajniji dvojac argentinskog stripa.

Osim što je klasik argentinske strip scene, „Eternaut” je zaista pravi dragulj među stripovima (u ovom slučaju je to grafička novela) dubok, nabijen teškom atmosferom i intenzitetom, teskoban. Moglo bi se reći, prava poslastica za istinske ljubitelje naučne fantastike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *