SAMI – Strip za velike i male

 

 

ŽANR: horor/naučna fantastika
ORIGINALNI NAZIV: Seuls – L’integrale 1 – 1er cycle
IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga
SCENARISTA: Fabijan VelmaLe Petit Spirou i Sodan
CRTAČ: Bruno Gacoti
PREVODITELJKA: Bojana Janjušević
ZEMLJA: Francuska
GODINA IZDAVANJA: 2010.
OCENA:

 

 

 

Paklene pripeke što stvaraju impresiju limba jenjavaju i, skupa sa telesnim olakšanjem, bilo bi idealno kada bi se moglo objediniti opipljivo sa neopipljivim rasterećenjem. Sklad čaure usaglasiti u simbiozu sa psihičkom relaksacijom i regeneracijom. Tako nešto možemo postići čitanjem nečeg zabavnog i nazovimo ‘neopterećujućeg’. Baš jedno delo koje spada u navedenu odrednicu je stiglo u strip ediciju Čarobne knjige: Stari kontinent, štivo idealno za velike i male.

Pod neopterećujućim ne mislimo ništa nipodaštavajuće, samo toliko da nekom rečju opišemo da je strip za sve od sedam do sedadeset i sedam. Što u suštini nije nimalo lak i jednostavan zadatak. Jer deca nisu publika kojoj možeš podmetnuti ono što nije dovoljno dobro za odrasle. Naprotiv – verovatno su i zahtevnija publika, jer pored uverljivosti priča treba da sazdrži i edukativni segment. Ovo delo je, čini se, inspirisano Goldingovim Gospodarom muva. Teško je uočiti neke ogromne sličnosti sa čuvenim književnim delom – sem dece koja se sama o sebi staraju. Okruženje i problemi su u potpunosti različiti. Ali zajednička crta bi mogla biti i činjenica da će u ovome svako iz svoje perspektive i sa svojim opažajima: uživati i deca i odrasli. Što je upravo ono o čemu i govorimo – kvalitetno pisanje je namenjeno šarenolikom i heterogeničnom spektru publike.

Fabijan Velman – scenarista poznat po radu na delima Green Manor, Spiru i Fantazio, Jolies Tenebres, Voyage en Satanie, Samedi et Diamanche, La Nuit de l’lnca, Les Cinq Conteursde Bagdad, Le Marquis d’Anaon, Ian, Sept i mnogi drugi. Pisac priča u časopisu Spiru, prozvan Reneom Gosinijem za treći milenijum.

Bruno Gacoti – belgijski crtač tvorac stripova: Le Petit Spirou i Soda. Rad mu naginje karikaturnom, možemo pretpostaviti da je to zaostavština iz vremena dok je crtao gegove u crticama.

Integral sadrži pet priča i prilično je obiman. Pa ipak, ovo je u neku ruku tek uvod, jer se završava baš u trenutku kada imamo mnogo nerazjašnjenih pitanja i kreće ludilo. Početak je spor i tih, ako dovoljno dobro oslušnemo čućemo tišinu i shvatićemo da smo sami. U ritmu horora iz osamdesetih upoznajemo jednog po jednog aktera, pošto junaka nema. Sami su i kada to uroni u njihovu svest kao stvarnost počinje borba za opstanak. Ekipa dostojna svakoj junačkoj, a i problemi su im takvi. Strava apokalipse je svuda oko njih. Naučiti preživeti u košmarnoj realnosti bez odraslih je jedini izbor, alternativa je smrt. A pošto su je samo oni izbegli, sigurno postoji jak razlog za tako nešto? Otkrićete čitanjem, ne jedan već mnoštvo razloga i nejunaci će vam prirasti k srcu, koje vas održava izvan večitog sna.

Strip za pametno iskoristiti dokolicu i dodati joj malo razbibrige. Sa obzirom na to da ovako nešto skoro da ni ne postoji na tržištu, ovo je jako lepa vest. Izuzetno urađeni karakteri dece, njihovi gestovi i potezi. Uz to i njihovo ograničeno znanje i sklonosti ka upadanju u nevolje. Ipak, ako ste malo zahtevniji čitalac ovo će biti dobra zabava bez neke posebne dubine, osim ukoliko niste dete, tada strip ima dosta dobre poruke. Lako je moguće da je utisak o nedostacima scenarija stečen i zbog nezaokruženosti priče, sve će nam se kasti kada izađe i druga knjiga. Crtež je sve vreme na obodima karikature i to ima neki svoj šmek. Svakako, najviše ćete uživati u humoru koji teče kroz celu pripovest razbijajući senke tmurnosti narativa i žanra.

Dok čekamo drugi tom i mnoga razjašnjenja, ne škodi da pročitate ovaj, već objavljeni. Možda ćete vi imati bolje ideje od nas i nejunaka priče, pa podelite sa naslednicima ovaj žar što izgara kolekcionarsko-stripadžijsku dušu. Pročitajte im koju stranu za laku noć. Na kraju krajeva, svi smo mi Petar Pan i nije u kamen uklesano da nećete više od mališana da uživate. Do novog pisanja uživajte u apokalipsi sada!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *