Fantastičari – vanzemaljci sa osam pipaka

Prolećna razmena knjiga u Novom Sadu pod pokroviteljstvom „Prerazmišljavanja“, održana je u subotu, 12. maja u prostorijama Doma b612, zatvorivši prvi ciklus razmene knjiga. Prema rečima organizatorke, ove je već bila četvrta razmena, a održava se po jedna na svako godišnje doba.

„Prerazmišljanje“ je blog Katarine Kostić, koja redovno piše o knjigama, i kako ona navodi na njenoj fejsbuk stranici, bave se „temama koje se tiču knjiga sa svih strana, od korica do sadržaja, od buvljaka do biblioteke, od izdavaštva do teorije književnosti.“

Na policama Doma b612 bilo je dosta knjiga spremnih za razmenu zahvaljujući sistemu kupona, koji se dobijaju na osnovu toga koliko knjiga donesete. Ali i pored knjiga koje su bile glavni razlog okupljanja, organizatori su doveli i goste, odnosno, bila je prezentacija Novosadske kvidič lige, koja je sa spremnom prezentacijom objasnila pravila igre, kako je i zašto baš osnovana u Novom Sadu, i šta su im dalji planovi.

Najviše reakcija izazvao je opis skrivalice u „normalskom” kvidiču, jer je okarakterisana od strane novosadskog tima „Fajr brds-a” kao cirkusant, posebno, jer je osoba obučena sasvim u žuto i ima pravo da radi šta želi na terenu i sa igračima, samo je bitno da ne napusti isti. Čak su spomenuli da se jednom prilikom desila situacija kada je skrivalica prevrnula igrača preko leđa. I, iako su kasnije dodali da brutalnost ovog kvidiča nije ni nalik brutalnosti koju je autorka Harija Potera osmislila, posetioci su čuvši već navedeni primer bili nepoverljivi.

Takođe, razmeni knjiga su prisustvovali i novosadski Crveni gavranovi, koji su nam pokazali kako se rukuje mačem, objasnili da uglavnom sami prave sve kostime i oružje, a nakon toga, imali smo priliku i da vidimo kako izgledaju borbe.

Tihomir Jovanović, naš pisac i prevodilac mnogih dela sa žanrom fantastike, došao je kao gostujući predavač i sa Crvenim gavranima sa strane da ga čuvaju, pričao je o fandomu i fanfikciji. Objasnio je da je još pre nekih stotinak godina termin „fanfikcije” ušao u upotrebu, a zatim nam je spominjao i stripove i njihovu ulogu u svemu tome.

Jedna od saradnica „Prerazmišljavanja” obavila je intervju sa Tihomirom Jovanovićem, koji možete pronaći na njihovom blogu. Pričao je nešto više o sebi i svom radu, kao i o ličnim preferencijama kada je fantastika u pitanju. Najavio je i svoje sledeće delo, a potom je i ispričao kako je autoru potrebno neko vreme da se distancira od sopstvenog pisanja, kako bi uvideo svoje greške.

Od ljudi koji su došli da ga slušaju smo saznali da im je bilo veoma zanimljivo kada je spomenuo da je autorka „Pedeset nijasi – siva” svoj roman prvobitno započela kao fanfikciju na popularnu franšizu „Sumrak”. U svoj govor je uveo nakratko i Svetislava Filipovića, još jednog domaćeg pisca i ljubitelja fantastike, koji nam je objasnio sociološki i filozofski aspekt koji se pojavljuje u naučnoj fantastici.

Još jedan posebno izdvojen primer sa njihovog govora koji se dopao publici, bio je kada je Svetislav Filipović istakao slučaj da kada bi deca bila više okrenuta naučnoj fantastici, zapravo ne bi nikako mogla biti rasiste. Tu teoriju podupire rečima:

„Ako bi mogli da nauče da prihvate vanzemaljce sa osam pipaka, boja kože im ne bi bila nikakav problem.”

U toku predavanja, mnogi posetioci su prelistavali knjige i druge besplatne stvari, poput raznih časopisa iz prošle dekade, ali su razgledali i bedževe i letke koje su mogli da uzmu svi, bez obzira imaju li kupone ili ne.

I, iako fantastika nije bila toliko zastupljena među ponuđenim knjigama, Novosadska kvidič liga, kao i vitezovi definitivno su uticali na atmosferu, koja je taman pred govore naših pisaca bila puna entuzijazma.

Sledeća razmena knjiga održaće se u toku leta, iako se još uvek ne zna tačan datum, a na ovoj četvrtoj po redu razmeni, pored bestselera kojih je bilo najviše, kažu organizatori, najtraženija je bila fantastika.

About Author