Fantastični intervju – Odin

Među bogovima mora da postoji neko ko se pita, ko je glavni. U nordijskoj mitologiji to mesto pripada Odinu.

AVKF: Imamo priliku da upoznamo staronordijskog boga! Voleli bi smo da znamo nešto više o samom stvaranju ove mitologije… Kako ste tamo bili na samom početku, možete li upravo  vi da nam to ispričate?

ODIN: Au… To će biti prilično zamršena priča. Pokušaću da je pojednostavim da bi vaši najmlađi čitaoci mogli da je razumeju. Znate to, stvaranje svetova je uvek prilično konfuzno. Posebno kad svi imaju svoju verziju. Nordijski panteon je dosta šarenolik i obuhvata Devet svetova. Jotunheim, Nidavelir, Valhala, Hel,…To su glavna, naseljena područija. Samo četiri su u centru, u Asgardskoj zemlji. Ostali svetovi su van toga negde po svemiru. Asgard je dom bogova. Vanaheim je dom sestrinske rase Vanir. U NIdaveliru žive patuljci. Alfheim je dom vilenjaka svetla. Vaša Zemlja je Midgard. Iako ne utiče na ove svetove, povezana je jednim korenom Jgdrasila, tačnije kosmičkog jasenovog drveta. Tu nas veže onaj čuveni Dugin most. Vaša zemlja je ravda, ne rotira se ali ima smenu dana i noći. Sve je na Asgardu veće mase. Naš nameštaj je tri puta masivniji od vašeg. Zbog te gustine Asgardijanci imaju nadljudsku težinu i snagu. Prosečan bog diže i do 30 tona. Moj sin Tor recimo je visok 198 cm a težak oko 290 kila. Jako dugo živimo, otporni smo na zračenja i povrede, bolesti koje su vama poznate. Mi smo najsličniji ljudima.

U Asgardskoj provinciji Nonrheim živi rasa čarobnjaka zvana Norni. Oni su visoki oko metar i dvadeset, i dosta su zdepasti. To su patuljci koji su sa nama u dobrim odnosima. Trgovci su i kovači. Zahvaljujući njima Tor nosi čekić Mjolnir a ja trozubac Gungnir.

Postoje dve rase vilenjaka. Svetla i tame.U Alheimu žive svetlosni koji imaju plavu kosu, zašiljene uši, vitka tela, duge udove i dosta liče na ljude. Prirodno su skloni magiji. Valhala je moja verzija raja. Tu odlaze samo duše časno umrlih, neustrašivih ratnika. Moje ratnice i skupljačice duša, Valkire ih odvode tamo obletajući bojna polja na svojim krilatim konjima. Vlahala je mesto večnog slavlja, ratničkih priča i pesama. Jednom je postalo mesto tuge i sivila kad ga je prisvojila Hela, boginja smri. Ja sam bio nešto zauzet rešavanjem nekih pretnji čovečanstvu.

Jotunheim je kao Asgard prstenoidna zemlja okružena visokim planina. Tu žive divovi u planinama i pustarama. Imaju oko 6 do 9 metara. Nekad su im deca zakržljala a nekad su kao onaj ludak Loki visinom nalik bogovima. Oni žive sakupljačko- lovačkim životom. Najviše na svetu mrze nas, bogove. Najviše ima Olujnih u planinama i Ledenih u tundrama i pustarama. Stalno ratuju sa nama. Imaju moć kontrole vremena.

U Svartafheimu žive vilenjaci tame. Zlikovci koje predvodi čarobnjak Malekith. Ružičaste su kože, vitki. Imaju šiljate uši. Visoki su od metar i dvadeset do dva i po metra. Divlji i okrutni ratnici koji su osetljivi samo na gvožđe i čiste metale. Bave se magijom. Imaju demonske pse i žive u podzemlju.

Dva asteroidna tela koja čine sedmi svet čine Hel i Nifleheim. Carstvo mrtvih kojima vlada boginja smrti Hela. Taj kako bi vi rekli pakao izgleda kao ogromna lomača. Put je popločan ljudskim dušama. Mislim u Helu. U Nifleheimu je večiti led. Svejedno tu idu mrtvi. Nedostojni Valhale idu u Hel a nečasni idu u Nifleheim da se smrzavaju i gladuju večno. I da boluju. Mi smo prvobitno pakao videli kao zemlju leda. Hladnoća je jedna od stvari sa kojom su se Skandinavci borili vekovima. U tom ledu živi div visok preko 30 metara. Imir, ledeni džin. On je posebna priča.

Osmi svet Mulspelheim Suturov. Vatreno carstvo. Tu žive vatreni demoni i trolovi. Demoni su divlji ratnici ljudske veličine, vrele crvene kože koji vitlaju plamenim mačevima i jašu plamene konje. Surtur je div koji živi ovde. Ima preko 30 metara. Plameno crvenu kožu i rogove. On je jedan od mojih najgorih neprijatelja. Mada kada se oni ne biju sa mnom biju se međusobno. Takvi su divovi ta dva sveta. Deveti svet, Midgard to ste vi. Zemlja

AVKF: To sa plamenim divom srećemo danas kao prikaz đavola. Zanimljivo je da dosta likova se prepliće kroz mitologije i verovanja. Šta je ono što vas izdvaja? Kako je izgledalo vaše postanje?

ODIN: Ja sam Odinn po staroskandinavskom. Vrhovni bog nordijske mitologije. Nazivaju me još i Alifodr što znači Svih-Otac. Mogu biti Herran ili Hejran odnosno Veleuništitelj. Nikar ili Hnikar što bi značilo Podjarivač. Nikuz ili Hnikud odnosno Vodenbog. Fjolnir to jest Mnogoznajući. Oske kao Ostvariželja, znate umem i to sa željama. Omi kao Ječigovor. Blifidi ili Blifindi što znači Tresikoplje. Svidar, gospodar vremena. Svidrir kao kopljebog,…

AVKF: Mora da je bilo zabavno kad je mama pokušavala da vas dozove na ručak? Zapamtiti da kako se zovete uopšte? Bolje da pitamo kako ste nastali?

ODIN: Na početku nije bilo ničega. Samo zjapeći ponor Ginungagap. Južno je bio Mulspeheim, zemlja vatre. Kao što rekoh čuva ga plameni div Surd koji će po proročanstvu da kad dođe vreme satre sve bogove. Severno je Niflheim, zemlja leda. E sad, U zemlji leda je bunar Hvergelmi iz koga izlaze sve reke. Elivagar, reke plamene zemlje su zatrovane i valjaju lavu. Tako tekući reke ovih zemalja su se srele. Ledene vode su gasile plamene reke praveći sloj po sloj inja. I sad u onom bezdanu ispalo je da je severno hladno i puno snega i leda a na jugu užareno. Sredina se stvorila kao mlaka. Plamen je topeći led stvorio prvog diva Imira. Od leda i otrova. Divovi u tome nalaze opravdanje zašto su grubi. Da se zna on nema veze sa nama bogovima. Jer je zao kao i svi njegovi potomci. Dok je Imir spavao, znojao se. Levo ispod struka izrasli su mu čovek i žena. A njegove noge su međusobno rodile sina. Iz otpljenog inja se rodila krava Audumla sa četiri vimena odakle je Imiru dolazila hrana. Krava je lizala slane stene sa injen i tako se hranila. Tako ližući deo po deo na kraju je iz leda oslobodila prvog među nama. Prvo se pokazala kosa, pa glava pa trećeg dana cela osoba.

AVKF: Ako su čovek i žena potomstvo Imirovo a kažete da je njegovo potomstvo zlo kao i on mogli bi smo da se uvredimo, znate. Porodično stablo vam je prilično…šarenoliko moramo priznati. Koga je to krava oslobodila iz leda?

ODIN: Ja sam bog pa me se mnogo ne tiče šta bilo ko misli. To je bio Buri. Otac Bura. On je oženio Bestlu, devojku iz roda divova.

AVKF: Predpostavimo da nije bio neki izbor ženskinja tada. Zašto svi bogovi imaju problema sa divovima ili titanima? To neki običaj da se tako počinje?

ODIN: Porodična tradicija. Bur i Vestla imali su tri sina. Vilija, Vela i mene. Odina. Moja braća i ja smo zavladali nebom i zemljom. Pošto sam ja najstariji, najviši i najmoćniji ja živim večno, vladam bogovima i Zemljom. Stvorio sam Zemlju i vazduh pa i čoveka kome sam ulio dušu. Napravio sam čoveka i ženu od dva stuba. Nisam radio sam. Jedan od nas dao im je sluh, govor, vid, oblik. Drugi život i dušu. Treći pokretljivost. Tako su nastali Ask što znači Jasen i Embla što znači brest. Čovek i žena.

AVKF: To nam se više sviđa nego da smo se rodili iz kožne pore diva koji se nije okupao eonima.

ODIN: JA sam sa braćom ubio tog Imira. U njegovoj krvi se podavio ceo rod ledenih divova. Spasao se samo jedan, div Belgermi. Dokopao se čamca pa se tako izbavio. Od njega je nastao soj Divova inja.

AVKF: Izgleda da je Noje prilikom Potopa imao istomišljenike. Šta se onda dogodilo?

ODIN: Ono što svi znate. Stvorili smo svet. Odvukli smo Imirovu telesinu i od njega sklepali sve ovo. Od tela Zemlju. Od krvi sve vode. Kosti za planine, zubi za kamenje. Od lobanje nebo koje smo učvrstili na četiri stuba a kod svakog stuba ostavili smo po jednog patuljka. Austri, Vestri, Nordri i Sudri. Njegov mozak su oblaci.

AVKF: U prevodu: Istočni, Severni, Zapadni i Južni. Danas poznatij i kao strane sveta.

ODIN: Zato što nemate mašte. Na kraju smo uzeli varnice iz paklene zemlje da osvetlimo vašu. Svetlosti su imale stalno mesto. Sunce, Mesec, zvezde znalo se kad je noć kad dan a kada je podne.Uspostavili smo neki red. Od mene su postali svi bogovi iz grupe Asa.

AVKF: A šta je sa trolovima?

ODIN: Oni su šesta i najmanje humanoidna rasa od svih ovde. Ima ih više vrsta i nastanjuju sve svetove. Vatreni su divovskog rasta, idu goli i plamte. Kameni žive u samom kamenu koji im je i telo. Iako su neuništivi prilično su glupavi. Najznačajniji ratnik im je Nepobedivi Urok čije je telo izgrađeno od metala Uru od koga je rađen i čekić mog sina Tora. Postoje oklopljeni, leteći trolovi sive boje koji su manji od ljudi. Tamo gde moj sin Tor provodi najviše vremena a to je umetnost naćićete da su najzastupljenij šiljatouši, dlakavi, zdepasti i masivni trolovi koji večito nešto kopaju po rudnicima. Oni lukavstvom nadoknađuju to što su niski. Ratoborni su poput divova i velike su pristalice Lokija. Vođa im se zove Ulik. Njegova snaga je ravna Torovoj. Sve je povezano međudimenzionalnim prolazima pa lako prelaze svi svuda. Ako ih sretnete sa njima nema druženja oni vole samo da pokoravaju.

AVKF: Imaćemo to u vidu. Ne bi smo baš da završimo u podzemlju kao kopači rude, prinudno. Kako ste stekli sve te moći? Posedujete li i neke magične predmete?

ODIN: Mudrost sam stekao stavljajući svoje oko u Mimirov izvor. U podnožju svetog drveta Igdrasila da bih mogao da pijem. Inače Mimirova glava čuva ovo vrelo. Za tajnu runa sam žrtvovao samog sebe razapet na tom isto Igdrasilu devet dana i noći proboden kopljem. Bez hrane i pića. Saznao sam tajnu, pao mrtav pa uskrsnuo. Freja me je naučil aposebnoj magiji koju su praktikovali svi bogovi Vani takozvani Seidr. Mogu da predvidim budućnost, posećujem podzemni svet i menjam svoj lik u starca ili životinje. Tako lutam svetom ljudi. Naplaćujem dobrotu bogatstvom, susrestljivost mudrošću a okrutnost osvetom. Za to vreme moje telo leži u Asgardu u snu. Obično nosim šešir širokog oboda i dugi kaput kad dolazim kod vas u goste. Ako sretnete ozbiljnog starca, duge brade, visokog čela i gustih obrda to sam ja. Još je lakše ako uočite da imam samo jedno oko. U Asgardu sam savršen. Vlim da putujem. Jednom sam se zadržao pa su moja braća podelila moju imovinu i oženila moju ženu. Dobro, vratili su mi sve to. Na ramenu mi sede dva gavrana koja šaljem u svet da me izveste o čovečanstvu. Oni se zovu Huginna ili Hunina što znači misao i Munnina što znači sećanje.

U mom društvu su i dva vuka, Geri što znači pohlepan i Freki što znači proždrljiv. Imam i osmonogog konja Sleipnira. Taj konj je verovali ili ne Lokijev sin. Moj presto Hlidskjalf se nalazi u velikoj dvorani Valaskjalf. Posedujem koplje Gungnir koje nikada ne promašuje svoj cilj i prsten Draupnir koji bi svake devete noći stvorio osam istih prstenova. Stolujem u palati Valhali odnosno Raju. Gladsheim je mesto gde je Valhala. Inače je Gladsheim zemlja večite radosti. Imam 540 vrata koja su toliko široka da kroz njih mogu proći nizovi od 800 boraca. Meni pripada polovina ratnika koji su pogunili u borbi a pola ide Freji. To za konačnu borbu se prebrojavamo. Moje Valkire skupljaju borce po bojnim poljima. Valhala je od zlata. Načinjena od kopalja, štitova i oklopa. Zapadno od ulaza visi odran vuk a nad njim lebdi orao. Valaskjaf je od srebra. Odatle sa prestola vidim sve strane sveta i sva delovanja ljudi. Tu sedeim i hranim vukove. Ja lično ne jedem samo pijem vino. Pijem vino, češkam vukove oko ušiju i stalno se brinem da li će mi se vratiti moji gavrani. Nekad dočekam borce i u Vinglofu, to vam je još jedna građevina bogova.

AVKF: Nije ni čudo što su vas zvali vodenbogom s obzirom na trozubac. U mitologijama vodeni bogovi baš vole trozupce. Što se tiče ljubimaca nek vam je sa srećom. Ako se ne linaju i nemaju buve nije važno što su pomalo destruktivni. Šta je sa vašim ljubavnim životom?

ODIN: Ako mogu da čuvam Lokijevog sina koji je isti konj šta fali mojim vukovima? Oženjen sam sa Frig i sa njom imam sinove. Baldra, Horda i Hermolda. Sa Jordom ima sina Tora i to je moj najstariji sin. Sa Rindom imam Valija a sa Gridom Vidara. Zvali su mene i Bogom obešenih jer su mi prinosili ljudkse žrtve koje su besili za drvo. I Bog tereta i mnogo još nevaljašnih no to sam već objašnjavao kralju Gejredu pa pitajte njega.

AVKF: Možda što ste visili na svetom drvetu onomad? Možda su i oni hteli mudrost.

ODIN: Jes, ćorak. Pa ja sam žrtvovao samoga sebe. Sebi. Nisam nikoga drugog. Ječao sam tamo gladan i žedan danima dok nisam naučio devet bajalica od brata Bestlinog. Pa se napio Mimijeve medovače. A ljudi nek prouče rune pa onda nek ćute. E tako. Ta proročanstva su uistinu bila mučna često. Ljudi misle da je nama bogovima sve lako povazdan. Neki Finac, a oni su skloni proricanju rekao je da će mi ćerka kralja Rutena lepa Rind darivati sina koji će jednog dana osvetiti Baldovu smrt. Ali ja nisam bio njen tip. Otišao sam kao mladić pobedio sve neprijatelje odbila me je. Tačnije na moju prosidbu odgovorila je šamarčinom. Uši su mi zvonile danima. Pa sam otišao kao ratnik ali me oborila kad me je gurnula. Sva sreća pa sam je dotakao palicom pa je poludela. Onda sam mogao da se vratim kao vidarica i ponudim lek. Tražio sam da je vežu kao tako treba. Čim su je vezali oteo sam je pa mi je rodila Valija koji je osvetio Baldovu smrt.

AVKF: Izgleda da je i crta zaljubljivanja negde slična sa drugim bogovima. Kao i udvaranje sa vrlo nasilnim pristupom.

ODIN: Taki smo ti mi bogovi. To što sam bio dugo odsutan zbog Rind pobunilo je Ase protiv mene. Pa su umesto mene izabrali Ula da vlada. Kad sam se vratio Ul je pobegao na sever i poginuo tamo. Moja braća su delila moju imovinu i oženila moju ženu. Posle su mi sve vratili. Sve je to jedan začaran krug. Nekad bi ja omađijao žene i divovke a nekad bi bio nadmudren. Prevrtljivo je srce devojačko. Jednom me jedna nasamarila sedeo sam u trski celu noć ona mi rekla da dođem uveče kad nikog nema. Kad sam došao čekali me stražari pa mi bakljama pokazali put. Sledeće veče me opet nasamarila, stražari su spavali a ja sam našao kuju psa vezanu za krevet. Eto, toliko o mojoj možda najvećoj ljubavi. Nego da mi popijemo po jednu medovaču?

AVKF: Neka hvala. Alkohol je loš po čoveka.

ODIN: U pravu ste. Iznad pijanice leti ptica Zaborava. Pera te ptičurine koja lebdi nad pićem su me privezala u gostinjskoj sobi Gunledinoj. Kad sam se ono natreskao kod mudroga Sutunga. Ako se predomislite svratite opet. Pitajte za mene kod mog svetog drveta Yggdrasilla. Ygg je jedno od mojih mnogih imena. A drasill znači konj. Kad bolje razmislim vrlo neobično ime za drvo. Ono što ima smisla je dan u nedelji koji nosi moje ime. Onstag.

AVKF: Kod nas poznatija kao sreda. Saznali smo mnogo. Hvala vam na pojašnjenju. Želimo vam dugu vladavinu.

ODIN: Slabo će to da bude. Po proročanstvu proždraće me čudovišni vuk Fenrir ali bez brige osvetiče me moj sin Vidar.

AVKF: O…k….šta god….odosmo mi sad.

Dragi čitaoci ukoliko vam se dopao ovaj intervju potražite priče vezane za našeg današnjeg gosta. Zavirite u svet nordijske mitologije.

Odin je u skandinavskoj poeziji često nazivan dugobradim. Mešanjem njegovog epiteta boga mraza i slovenskog- ruskog starca Mraza kao i hrišćanskog sveca Nikole Miriklijskog odnosno svetog Nikole došlo je do osnove za lik deda Mraza. Germani ga spominju kao nekoga ko predvodi lovce na praznik Jolu. A na Islandu je zapamćen kao jahač osmonogog konja Sleipnira koji može da preskoči velike razdaljine što je bio osnov za leteće irvase. Običaj je nalagao da deca ostavljaju ispod dimnjaka darove za konja u vidu šećera, šargarepe i lsame a Odin bi u znak zahvalnosti ostavljao darove u obliku slatkiša i poklona. Svakako je najstariji običaj vezan za deda mraza Odina ukrašena jelka.

Jakob Grimm čuveni pisac bajki je sa svojim bratom uredio kapitalno delo na hiljadu strana o nordijskoj, skandinavskoj, germanskoj, slovenskoj mitologiji koje se zove Teutonska mitologija. Objašnjava vikinško prostiranje ovih legendi na neke od gore pomenutih prostora. Kod nas je pandan Velesu. Postoji grad Veles u Makedoniji a u austriji Vels. Odin je dosta poistovećivan sa Vodenom. Sam veles, ves, vlas, stiže do vlah. A to je ime jednog naroda.  Zašto baš ovaj primer. Jer znači čarobnjak. Korisne informacije kao što vidite možete naći u jezičkim knjigama koliko i u istorijskim. Jer jezik je ono što je prenosilo predanja pre pisanog slova. I ostavilo ukorenjene izmene u rečima mnogih naroda.

Prošetajte se po internetu. Ukucajte neki zanimljiv pojam iz ovog teksta. Posetite muzej, pročitajte knjigu. Kada vas pitaju koga od slavnih ličnosti poznajete imaćete moćne priče.

Do sledećeg druženja i zanimljivih intervjua, na vašem putu saznanja uz vas svim srcem vaš Autostoperski vodič kroz fantastiku.

 S ljubavlju, Elena Alexandra.

About Author