TOP 5 filmova iz Marvel filmskog univerzuma

Prošlo je više od 10 godina od kako je Marvel lansirao prva dva filma iz franšize koja do danas broji 22 prikazana filma. Što pojedinačno, što ukupno, razbili su blagajne kao Hulk Lokija i zaradili neviđene svote novca. Naslovi iz Marvelovog miljea su zaposeli vrhove lista sa rekordnom zaradom. Poslednji i najunosniji, Osvetnici: Kraj igre je za samo četiri dana prikazivanja prešao globalno cifru od 1.2 milijarde zelembaća. Iako su se filmovi iz Marvel produkcije pokazali kao ekstremno unosni, oni su uz to superherojski film uzdigli na taj nivo da kada pričamo o njima, govorimo o posebnom žanru. Neke od filmskih zvezda su kroz Marvel filmove revitalizovali svoju karijeru, drugi su je uzdigli na neki novi nivo, a treći su samo uživali što su tu i imaju privilegiju da budu deo tog sveta i postanu ikone pop kulture. Spajdermen se vratio kući. X-Men su nedavno sa junacima poput F4 i Srebrnog letača našli put povratka u Marvel stado, a fanovi iščekuju ono što nam se sprema u godinama ispred nas. Filmovi iz ove franšize su otvorili vrata za mnoge TV projekte u kojima smo imali prilike da uživamo prethodnih godina i bili su izvrsna inspiracija autorima da od junaka B kategorije naprave nešto sjajno u TV formatu što do sada nije viđeno.

Dok po meni i dalje na polju superherojskih filmova Nolanova Betmen trilogija ostaje neprikosnovena po kvalitetu prenošenja stripa na veliko platno, posebno u smislu priče, likova i samog izvođenja, nikako se ne može osporiti da je Marvel svojim filmovima doneo svežinu u pristupu pripovedanja superherojskih priča. Fajgi i ekipa su preneli na veliko platno neke od najboljih strip priča/ideja o borbi između dobra i zla, ratu, nadi, ljubavi, moći, prevari, čojstvu i junaštvu. Znam sigurno da će mnogi reći da je sve ovo samo „dumb fun“, ali kao i sve superherojske priče imaju dosta mesa koje u zavisnosti od uzrasta možemo shvatiti i uživati na jedan ili drugi način i naći će se za svakoga ponešto. Šta sam ja našao, pročitajte u redovima ispod.

5.  AJRON MEN (2008)

 

Jedan od retkih Marvel filmova kojeg nisam gledao u bioskopu. Po mom mišljenju, verovatno najbolji film o poreklu superheroja. Robert Dauni Džunior fantastično tumači Tonija Starka/Ajron mena. Nakon filma sam pomislio koliko je zabavno bilo sve što sam video u prethodna skoro dva sata. Iako je priča puna klišea, sve je nekako izvedeno savršeno. Sama transformacija Tonija Starka od nekoga ko je arogantni, razmaženi bogataš i ne razume baš da ima moć koju može da iskoristi za nešto bolje, do osobe koja počinje svet da gleda drugačijim očima. Arogantnost koju demonstrira kao da je prirodna, ali uprkos tome, on uspeva da postane superheroj koji pokazuje da ispod te ljušture plejboja i naduvenka, postoje mnoge vrednosti koje krase jednog heroja. Sporedni likovi su odlično uklopljeni. Posebno Kulson i Hepi koji unose finu dozu suptilnog humora. Muzika je začin koji dodatno pojačava najbolje akcione scene, a humor je odlično doziran i na pravim mestima. Dok se neki kasniji filmovi trude da pokažu mnogo više dubine, ovaj je prilično jednostavan i uglavnom igra na površini. Ajron men je film koji pokazuje jedan od zabavnijih načina kako se postaje super heroj i nema veze sa serumom ili nekim eksperimentima koji kreću naopako ili neočekivanim ujedom insekta. Nema tu ni dugotrajne obuke koja počiva na želji za osvetom. Čovek je shvatio šta mora da uradi da bi preživeo i on to radi. Potom shvata da može da uradi nešto više, nešto bolje. Bore se dobri i loši momci. Dobri momci pobeđuju. Toni shvata da to živi i da je to postalo prirodan deo njega. Nema potrebu da krije. Samo reši da svima obelodani da je upravo on Ajron men.

Omiljeni momenat: Scene u kojima Toni bezuspešno izvodi testiranja Ajron men odela su presmešne.

4. ČUVARI GALAKSIJE (2014)

 

Kada je izašao trejler za ovaj film u kome lik Džona C. Rajlija junake ove priče naziva „Bunch of A-holes“ znao sam da je nešto zabavno na pomolu. O ovom stripu nisam imao pojma te nisam ni slutio da je ovo najzabavniji Marvel film. Mogao bih da ga opišem kao Indijanu Džonsa u svemiru. Izuzetna je mešavina komedije i akcije sa mnoštvom one liner-a i replika koje ćemo citirati godinama. Družinu čine pomalo tupoglavi junak dobrog srca Piter Kvil, koji sebe naziva Star lord poznati galaktički odmetnik. Zatim imamo usvojenu ćerku galaktičkog tiranina samog Tanosa. Tu su potom Draks, mišićavko žedan osvete, Raketa rakun koji zapravo nije rakun (daje mu glas sjajni Bredli Kuper) i jedno drvo čiji se jezik svodi na tri reči: „Ja sam Grut“ (moja žena se užasno iznenadila kada je shvatila da Vin Dizel samo izgovara te reči i ni traga mišićima). Ovo je ekipa propalica, izgnanika, odmetnika ako baš hoćete, koju je splet okolnosti spojio i naterao da prevaziđu svoje razlike kako bi udruženi stali na put Ronanu Optužitelju svirepom vladaru Krija, koji želi da pokori miroljubivi narod Zandara uz pomoć kamena moći koji traži i Tanos. Avantura nas vodi kroz nekoliko uzbudljivih lokacija, gde nas susreće sa odličnom plejadom živopisnih sporednih likova poput Jondua i njegove bande Pustošitelja i Kolekcionara, te vadi iz arsenala najneobičnije načine da vas nasmeje i uzbudi akcijom kakvu niste do tada videli. Još jedna stvar koja izdvaja ovaj film od drugih jeste muzika. Ona je važna glavnom liku i čini je niz odlično odabranih više i manje poznatih pesama iz 70-ih, a na pojedinim mestima u filmu postaje ključni momenat za razvoj radnje. Šarmantan, uzbudljiv, muzikalan, beskrajno zabavan. Marvel film koje ću gledati milion puta poput Ratova zvezda i Indijane Džonsa, a Awesome Mix Vol.1 se i dalje nalazi na telefonu kao jedna od obaveznih kompilacija.

Omiljeni momenat: Kada Star lord pravi distrakciju Ronanu. „Dance off bro. You and me.“

3. OSVETNICI (2012)

 

Veoma sam bio skeptičan kada sam video da nam Marvel sprema super hero mash-up. Znao sam dosta o Osvetnicima iz stripova i gledao sam animirane Ultimate Avengers 1 i 2, ali nekako na velikom platnu nisam očekivao da to može da bude lepo uklopljeno. Kakvo iznenađenje sam doživeo. Loki pod uticajem Tanosa vodi sveopštu vanzemaljsku invaziju na Zemlju ili preciznije Njujork. Fjuri okuplja tim superheroja kako bi se suprotstavili do tada najvećoj pretnji sa kojom su se naši junaci susreli u okviru Marvelovog filmskog univerzuma. Ovaj tim Osvetnika spaja sve likove koje smo upoznali tokom prethodnih filmova. Tu su „odmrznuti“ Kapetan Amerika, Ajron Men, Hulk, Tor, Crna udovica i Hokaj. Film obiluje mešavinom do tada neviđene akcije i zabave. Odnosi između likova i upečatljive individualne karakterne crte svakog od njih dovode u različite sukobe koji su prošarani humorom, čekićanjem, letenjem, razbijanjem i pre svega zabavom koja traje od početka do kraja. Između svega toga vidimo da super heroji imaju mnoge osobine pravih ljudi, možda više nego u bilo kom filmu do tada. Tom Hidlston briljira kao Loki, verovatno najšarmantniji zlikovac. Džoš Vidon je besprekorno ukomponovao glumce, likove, akciju i otvorio vrata nastavcima u kojima se vode najveće bitke između dobra i zla.

Omiljeni momenat: Kada Hulk ulupa Lokija k’o dete zvečku.

2. OSVETNICI: RAT BESKRAJA (2018)

 

 

Iako ovaj film u naslovu ima „Osvetnici“, zapravo je zlikovac Tanos glavni lik i stiče se utisak da on nosi ceo film. Cela radnja se vrti oko njega. Svi smo znali da će radnja i glavna motivacija biti njegova opsesija da sakupi svo kamenje beskraja kako bi ih stavio na rukavicu koja bi mu omogućila moći kosmičkih razmera koje bi iskoristio za svoju izopačenu agendu da donese boljitak vasioni tako što će ukloniti pola živog sveta u univerzumu. Svi heroji su ovde prikazani u najboljem izdanju. Uprkos tome što je ovo najmračniji Marvel film, obiluje odličnim humorom. Svi likovi imaju odlično podeljeno vreme pojavljivanja i ono je srazmerno tome da svako kaže i uradi tačno ono što je u skladu sa svakim likom. U dobroj meri se Tanos na filmu poklapa sa Starlinovim Tanosom iz stripa i zaista je pravo osveženje na polju filmskih zlikovaca. Surov, beskompromisan, iskonski zao, izopačen i podao, baš kakav treba da bude. Džoš Brolin ga je dočarao jezivo dobro. Čini da se krv ledi u žilama. Kao takav, izvlači iz naših heroja ono najbolje. Ipak, ni to nije dovoljno da se neki od junaka spase smrti. Tanos pobeđuje. Zlo je pobedilo, a Osvetnici su prinuđeni da se susretnu sa porazom. Dobri momci gube. Kako će se nositi sa njim, to gledamo u filmu Osvetnici: Kraj igre.

Omiljeni momenat: Bitka na kraju filma spada u red epskih. Ima nekoliko scena od kojih fanovi padaju u nesvest poput one kada se Tor pojavi sa Stormbrejkerom u sred odlučujuće bitke. Ipak, meni je omiljena scena kada Kapetan uhvati koplje od Proksime Midnajt i iskorači iz senke uz First Avenger muzičku temu. Zatim u pogledima Vizije i Skarletne veštice vidimo da im se nada vratila i da su uvereni da će sve biti kako treba. To je momenat koji budi nadu, demonstrira koliko je Kep jak i poštovan i povrh svega, neviđeno je kul.

1. KAPETAN AMERIKA: ZIMSKI VOJNIK (2014)

 

Ako ste mislili da će Osvetnici: Kraj igre zauzeti prvo mesto, pogrešili ste. Taj film ima svoje kvalitete, ali i mane i kod mene ne može da dođe više nego do 6. mesta. Dok su studio, Kevin Fajgi i ekipa igrali na sigurno i dali nam nešto neviđeno, ali očekivano u Marvel filmovima, poput klišea u smislu putovanja kroz vreme, prenaglašenog Tora Lebovskog, epske bitke u poslednjoj trećini filma tokom koje Kapetan Amerika… da ne spojlujem, za mene je i dalje najbolji Marvel film Kapetan Amerika: Zimski vojnik. To je ozbiljan špijunski triler i Marvel film koji ima najveću dubinu. Kep je moralna gromada. To se vidi kroz sve filmove u kojima se on pojavljuje, ali nigde ne ostavlja toliko upečatljiv utisak kao u ovom filmu. Verovatno je najzreliji od svih heroja, uvek je pravedan, odan istini i beskompromisan je borac za slobodu. Kada je teško ne odustaje i nikada ne gubi nadu, već je daje drugima. Inače, film prilično verno prati osnovnu priču iz stripa Kapetan Amerika Vol.5 koji je odlično napisao Ed Brubejker. Prvo što sam primetio tokom uvodnih scena je bio fantastičan stil borbe. Nov, svež, drugačiji od svega što smo videli. Najava da sve što predstoji je nešto neviđeno u superherojskim filmovima. Zimski vojnik je film zavere, velikih i neočekivanih obrta, ali i film o odanosti, prijateljstvu i slobodi. Ovo poslednje ima poseban akcenat i otvara neka važna pitanja. Da li je sloboda iluzija? Da li je ona stvar izbora koje pravimo? Koliko svetski moćnici utiču na to? Da li svi imamo cenu? Mnogo je toga zanimljivog u ovom filmu, od ozbiljnih dijaloga, do napetih scena akcije i obrta koji će vas držati na ivici sedišta. Nakon gledanja danima će vas terati na razmišljanje, a nakon svakog novog gledanja, uvek će te primetiti nešto novo i zanimljivo. Ujedno i najbolji film braće Ruso.

Omiljeni momenti: Kada Kep odlučuje da neće da se bori protiv Bakija i kaže mu da ga dovrši ako hoće, jer je on tu sa njim do kraja puta. Scena borbe u liftu. Ulična jurnjava sa Fjurijem. Nemoguće je odlučiti se za samo jedan.

Dok će biti onih koji osporavaju kvalitet Marvel filmova, biće i onih koji ih uzdižu u nebesa. Činjenica je da su oni pre svega namenjeni ljubiteljima dobre zabave, a tek nakon toga ljubiteljima stripova, a tek nakon toga nekome ko traži neku visoko inteligentnu priču i likove sa dubinom okeana. MCU filmovi su tu da nas podsete na maštarije, herojstvo, pogled na svet iz dečjih očiju, čistije i jednostavnije nego što to radimo kao odrasli. Ukazuju na moral, aroganciju, moć, da pazimo na jezik, budemo dobri u školi, uživamo u malim stvarima, poštujemo druge, damo dobar primer našoj deci i da nas usled svega toga zabave i uzbude. Ako tražite nešto više, pogledajte neku SF klasiku ili Večni sjaj besprekornog uma npr, a u međuvremenu nam navedite vaših top 5 filmova iz Marvelovog filmskog univerzuma.

About Author