Festival epske fantastike 2018. godine

”Profesor”, Murkok i ostalo zlo

Zima polako prolazi, iako ni svi džinovi Jotunhajma nisu mogli udruženim snagama da dovezu sneg koji bi trajao duže od dve obdanice. Budući da bljuzgavica nije bila u mogućnosti da me ometa u planovima (khm, prokrastinacija), morala sam da se više potrudim u  osmišljavanju  zanimacije  koja će mi oduzeti većinu dana  (ove godine i dva). Takav festival se odigrao 27. i 28. januara u Domu omladine (sala ’’Amerikana”, mali klub i deo ispred) u režiji redakciji već od ranije poznatog ,,počinioca”, Marka Miranovića Despota.

Kao i uvek,  ,,radni narod” je uprô kao sivonja pri stavljanju  kolektivnog papka  na čelo što se tiče sklapanja programa festivala: izložba radova,  tribine o Witcher-u, Lich King-u, heavy metalu i epskoj fantastici, ”DnD-u”, Murkoku, Pauersu, Čajkovskom (Adrijan, nije ,,Labudovo jezero” u pitanju,  iako je bilo šarolike  menažerije na sceni), Džeku Vensu, Čajniju Mjevilu, Tolkinu i njegovom magnum opusu, kosplej (koji me  je oduvao)  i srpskim piscima u epskoj fantastici.

Gosti su bili raznovrsni, ali valjano pripremljeni  za događaj, pa su nam Dimitrije Ćurčić, Dimitrije Šobot, Vladimir Stanković, Aleksandar Petrović Celtic (bez čijeg entuzijastičnog prisustva ništa u vezi fantastike ne može da prođe) , Vladimir Gačević (”Claymorean“), Damjan Silbaški (u dvostrukoj ulozi sagovornika na tribini i koordinatora za kosplej takmičenje), kosplejer Borivoje Naumovski, pisci Dimitrije Stevanović, Ivan Branković, Nebojša Petković, Njemanja Jovanov, Duško Blagojević, Milena Stojanović, Miloš Petrik, Bojan Butković, Marko Vasić i ,,domaćin“, M.Miranovič divanili o davno ispričanim, ali i dalje obožavanim kosmogonijama.

Naravno, u opticaju su bili  turniri i prezentacije  novih board gejmeova (Boris Stojković  iz kluba ,,C22“  je toplo preporučio igre “Katan“, “Karakason“ i “Igru asocijacija“)  uz  ,,stare vukove“ poput “Dungeons and Dragons“, “Magic: the Gathering“ itd. Pored “C22“, svoje lepote predstavili su  i “Klub Conflux“ i “Klub Hydra“. Dodatni aperitiv je bio prisustvo LARP udruženja poput „Angeleona“ itd.

No, nakon svog uživanja u prisustvovanju i brzini promocije  (festival se našao u ,,Politici“ i ,,Blicu“), dojurih  i ornog  ,,domaćina“ u cilju  intervjua.

  • AVKF: Već nekoliko godina unazad organizujete festival u Domu omladine u Beogradu. Kako je nastala ideja za to?

MM: Ovo je bio deseti festival po redu, tako da je u pitanju bio jubilej. Još pre nekih pet godina Bojan iz “Sakurabane” mi je predložio da uradim nešto poput  fantazi konvencije. Tada mi je i mnogo pomogao u organizaciji i tad su stvorene ideja i tehnička podrška za jednu ozbiljniju fantazi konvenciju. Naravno, vremenom festival se menjao i poprimio današnju formu od dva dana.

  • AVKF: Kako izgleda organizacija festivala? Da li ste u mogućnosti da nas provedete kroz Vaš dan kao organizatora?

MM: U suštini, ovaj poslednji festival nije bilo teško organizovati jer imam nekoliko ljudi koji mi ozbiljno pomažu u organizaciji. Osim toga, pripreme mogu da počnu po nekoliko meseci pre same konvencije. Ipak tu treba organizovati i pripremiti desetak tribina, dva dana programa, gomile društvenih igara koje će se isprobati i igrati i slično. Ali, nekako nama više taj deo nije težak.

  • AVKF: Kako je počelo interesovanje za fantastiku?

MM: Davno, još u  ranom detinjstvu. Tada nije bilo ni jednog od današnjih filmova ili fantazi serija tako da je čak i Tolkin bio opskuran. To me je na neki način privuklo. Nekako u isto vreme krenulo je interesovanje za muziku i primetio sam da postoje hevi metal bendovi koji pevaju o fantazi tematici. Mislim da je veliku ulogu odigralo i to što sam rano detinjstvo proveo na selu dobrim delom, okružen šumama, brdima i planinama, kao i starim pričama. Mislim da to gradska deca nisu mogla da imaju, tako jedno inspirativno i mističnije okruženje. I dan-danas taj deo igra veliku ulogu u mom poimanju fantastike i života uopšte.

  • AVKF: Teme festivala i ime muzičke grupe ukazuju da na to da Vas  nadahnjuje Tolkin i njegovo delo. Zašto baš „Profesor“?

MM: Da, većina tribina koje držim sam uglavnom su vezane za profesora Tolkina, ali učestvujem i na većini drugih tribina. Mislim da sam jednim delom već dao odgovor  na ovo pitanje. To je u tom trenutku kasnih osamdesetih godina manje-više bilo jedino dostupno štivo. Pogotovo što sam tad još bio dete. Ali, mnogi me smatraju i “ekspertom“ za Murkoka (Michael Moorcock, uticajni britanski pisac naučne fantastike).  Nekako ta dva pisca meni idu ruku pod ruku bez obzira što Murkok nastaje kao opozicija Tolkinu.

  • AVKF: Pardon ako je previše lično pitanje, ali kako je nastao nadimak „Despot“? Zašto baš taj nadimak?

MM: To je malo više privatno pitanje (smajli)  mada nije tajna. Društvo iz banje Koviljače koje je studiralo ovde zvalo me je Gospodar. Mislim, svako u tom društvo je imao neko svoje privatno ime (Grave, Vojvoda, itd.) Iz nekog razloga pored svog imena na Fejsbuku stavljam titulu Despot (kao verziju Lord, Count…) , što je več bilo uobičajeno u hevi metalu, ali stvarno nisam očekivao da će me iko tako zvati. Moram da priznam da mi i danas čudno zvuči.

  • AVKF: Planirate li da se još dugo bavite promocijom fantastike i održavanjem festivala?

MM: Naravno, kako ovde tako i inostranstvu. Ne treba zaboraviti da ja promovišem jednim delom epsku fantastiku i kroz moj bend ”Numenor”, koji se prilično sa četriri diska ustalio na inostranoj sceni. Voleo bih da sličan festival organizujem recimo u Nemačkoj i Švedskoj gde najčešće sad  putujem.

No, da ne bi sve ,,ostalo samo na rečima”, fotograf  “Autotoperskog vodiča kroz fantastiku“ Lazar Ajdačić je ceo događaj sačuvao u radovima dostupnim na njegovoj stranici  “Concept Smcko“

Zato, bez panike i ne zaboravite peškir.