Galilejev prijatelj – Isaija Jonakone

Postoji li intrigantnije štivo od romana koji je baziran na istorijskim činjenicama a uvodi nas u potpuno nezaboravnu avanturu i otvara vrata jednom potpuno neočekivanom svetu?

Ono što biste najmanje očekivali je da upravo debitantski roman baca novo svetlo na pogled kroz istoriju astronomskih velikana, ali i na shvatanje pojmova njihovih težnji.

Isaija Janakone je 1996. godine dobio novčanu pomoć Ministarstva prosvete Republike Kine kako bi imao priliku da provede nekoliko meseci u proučavanju drevnih dokumenata, koji su bili pohranjeni u bibliotekama Tajvana.

Roman otvara intrigantnu priču i stvara epopeju o jezuitima u Kini, u period s kraja XVI pa sve do XVIII veka.

Priča vodi do sudara nauke Evrope i Nebeskog carstva uz glavnog avanturistu Johana Šreka, zvanog Terencije, koji nakon napada na njegovog bliskog prijatelja odlučuje da otkrije poreklo vrlo retke sudbonosne biljke. Tim povodom on se preobražava u jezuita, uči njihove dogme i postaje svojevrstan čovek vere, ne bi li se uvukao među njihove redove i izmogao dozvolu od Pape da, kao jedan od velikih poznavaoca nauke tog doba, putuje u Kinu – u tome i uspeva. Nerado, ostavlja za sobom velikog Galileja kao i vrsno tajno naučno društvo u koje biva primljen i zbog istog umalo spaljen na lomači.

Pisac se angažuje na poljima astronomije, istorije, jezika, botanike kako bi dosegao do srži istraživanja činjenica i pretočio ih u neraskidivu avanturu punu saznanja i opasnosti.

Terencije svoj zadatak čuva u tajnosti i biva primoran da provodi godine sa ostalim jezuitima, znajući pritom da mu jedan od njih pokušava oduzeti život, najpre nespretnim nezgodama i stalnom krađom poverljivih spisa, a zatim i problemima većih razmera.

Ako ste ikada mogli da zamislite Žila Verna u saradnji sa Agatom Kristi, onda ćete sigurno biti namamljeni saznanjem kako ova knjiga sadrži avanturu obe vrste.

Isaija završava roman tek 2005.godine, posle konačnog spajanja velikih i malih umova, onih koji su sve činili za obraz crkve i onih koji su činili protiv nje. Sažima mudrosti istoka i naivnosti zapada. Spaja razdvojene kulture i približava astronomska istraživanja velikog Galileja svim njegovim sledbenicima i poštovaocima.

Iako ova avantura nema potpun oblik izmišljene fantastike, ona svakako ostavlja magijski dojam i poseduje neku vrstu alhemijskog pristupa misterijama svemira i ljudskih znanja. Širi vidike i potpuno zanemaruje tradicionalnu tačku gledišta na istoriju i popularne činjenice. Jer i ovaj roman iznosi svojevrsne činjenice, koje su u vekovima iz kog radnja potiče sigurno pretile osudom za jeres i lomaču.

Doživećete neizvesnost inkvizicijske pratnje, divno prijateljstvo takozvanog Đerarda, lice kineske kulture u sudiji Džao Cau kao draženost nevinosti i naivnosti mladih slugu Malog Džanga i Male Hrizanteme. Uz njih, proći ćete kraj mnoštva likova, putovanja i slatke nedorečivosti.

Knjiga koja svojim avanturističkim duhom i strašću za astronomijom ponovo vraća u sedla istraživača koji je bio na pomolu da odustane od svoje vatre koja ga kroz život vodi u nepregledne krajeve misterija. Predivna priča o prijateljstvu i saradnji velikih umova. Svakako dokaz koji nam govori da čekanje nije isplativo. Da se svi veliki umovi naglo i brzo odlučuju na najveće rizike i ostaju upamćeni u nitima vremena kao prkos običnom i prostom, kao gorivo umovima za dalje velike podvige.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.