Kosplej

ISTORIJAT POJMA “COSPLAY”

Pojam “Cosplay” (u daljem tekstu “kosplej”) će uskoro proslaviti svoj 32. rođendan, ali je kod nas intenzivnije prisutan tek u poslednjih osam godina.
Sama reč nastala je kao složenica engleskih reči „Costume” i „Role-play“, odnosno „kostim“ i „predstavljanje lika“ (karaktera iz nekog fandoma), a za njeno konstruisanje zaslužan je Japanac Nobuyuki Takahashi. Nakon posete Svetskoj konvenciji naučne-fantastike (Worldcon) u Los Anđelesu, davne 1984. godine, bio je oduševljen brojnim fanovima koji su došli kostimirani u omiljene likove i o tome je izveštavao za magazin “My anime”, a upravo tada je i nastao pojam “Kosplej”.
Morfologija ovog pojma nam daje do znanja da to nije puko kostimiranje ili  maskiranje, odnosno oblačenje odeće rađene prema nekom liku ili za određene prilike (Noć veštica, Nova godina, i sl.), već mnogo više od toga.

IZRADA KOSTIMA

Sam Kosplej podrazumeva nekoliko segmenata, odnosno faza “građenja” lika.
Prva faza, odnosno inicijacija, jeste odabir karaktera. Kosplejeri biraju kojeg lika žele da predstave. Uzimaju se likovi iz poznatih fandoma, anima, mangi, TV serija, filmova, stripova, crtanih filmova, ili knjiga.  Dok se u nekim drugim role-play podkulturama (poput LARP-a, FRP-a) likovi kreiraju po sopstvenoj želji i shodno osobi koja ih predstavlja, Kosplej likovi moraju da budu realni karakteri koji pripadaju nekoj franšizi.
Nakon odabira karaktera, Kosplejeri analiziranju njegovu spoljašnjost, kao i samu psihologiju lika. Osim kostima koji bi trebalo da bude istovetan, Kosplejeri se trude da se ponašaju, pričaju i razmišljaju poput lika, kao i da koriste njegovu gestikulaciju.
Razlog zbog kojeg se bira određeni karakter je taj što želite da prikažete nešto u 3D formi što već postoji u 2D formi, kao i da iskažete zainteresovanost za neku igru, mangu, anime, strip ili film. Pored toga, prisutna je i samo-ekspresija, jer Kosplejer obično izabere lika sa kojim se poistovećuje, koji na neki način predstavlja njega samog u drugoj situaciji, vremenu, prostoru, univerzumu.

Poznato je već da kostimi igraju bitnu ulogu u stvaranju karaktera određenog lika. Zbog toga je potrebno da se kostim uradi što je moguće verodostojnije.
Postoje dve vrste Kosplejera kada je izrada kostima u pitanju. Oni koji vole da oponašaju karaktera, dok im je nebitno ko je napravio kostim, da li su ga kupili ili sami napravili. Sa druge strane, postoje Kosplejeri koji vole da naprave kostim iskazujući time maksimalnu posvećenost liku, kao i da bi se ponosili svojim kreacijama. Oni ne uživaju samo u predstavljanju lika pred određenim auditorijumom, već najviše uživaju u izradi kostima.
Kosplejeri su sve više prinuđeni da usavršavanju tehnike pri izradi kostima, odnosno rad sa različitim materijalima poput tekstila, kože, lateksa, fiberglasa, rezina, Eva-pene, lepenke, vorble, drveta, metala. Samim tim među Kosplejerima imamo kovače, modne dizajnere, vajare, kostimografe, i sl. Da bi bili što sličniji karakteru, Kosplejeri stilizuju perike, nose sočiva i oslikavaju lice i telo (body-paint). Neki Kosplejeri naručuju već stilizovane perike ili sarađuju sa profesionalnim šminkerima, dok se drugi trude da ovladaju i ovim tehnikama.

KOSPLEJ KONVENCIJE

Najbolja mesta za prezentaciju Kospleja su konvencije. One okupljaju ogroman broj ljubitelja određenih franšiza i održavaju se širom sveta. Mogu biti posvećene samo određenoj franšizi, bilo da je u pitanju film, serija, strip ili čak čitav žanr, poput naučne fantastike, ili anime i manga konvencije. Fanovi se okupljaju ne bi li učestvovali u programu, takmičenjima, da bi upoznali poznate ličnosti ili se međusobno družili, upoznavali, delili iskustva o pravljenju kostima, ili raspravljali o zajedničkim temama.

KOSPLEJ TAKMIČENJA

Kako je popularnost Kospleja sve više rasla, konvencije ovog tipa su u svoj program uključile i Kosplej takmičenja koja dobijaju sve veći značaj kako i za same Kospejere, tako i za posetioce. Postoje konvencije kojima je Kosplej takmičenje najbitniji i najposećeniji program.
Na ovim takmičenjima postoje određena pravila koja postavljaju organizatori takmičenja,  a ko će dobiti nagradu određuju sudije. U većini slučajeva, pravilo je da takmičari samostalno izrade kostim, ali je potrebno da je njihov nastup praćen vizuelnim i audio efektima ne bi li dočarao izabranog lika na najbolji mogući način. Kosplejeri se mogu takmičiti u različitim kategorijama od kojih su neke solo nastup, grupni nastup, najbolje šiveni kostim, najbolje napravljen kostim, najbolji rekviziti, najveća sličnost sa likom, itd.
Neki od najpopularnijih Kosplej takmičenja su „World Cosplay Summit“ koji okuplja najbolje Kosplejere iz 20 zemalja, koji se takmiče u finalnom krugu u Nagoji (Japan).  Slični internacionalni događaji su „European Cosplay Gathering“ (Japan Expo, Pariz), „EuroCosplay“ (London MCM Expo) i „Nordic Cosplay Championship“ (NarCon, Švedska).

KOSPLEJ FOTOGRAFIJA

Sa pojavom društvenih mreža (nekih isključivo posvećenih Kospleju) porasla je i potražnja za dobrim Kosplej fotografijama. Postoje specijalizovani fotografi koji fotografišu i obrađuju fotografije tako da se sam Kosplej još vernije dočara. Trude se da odaberu pozadinu ili atmosferu koja odgovara liku, a kasnije se ove fotografije mogu prodavati, objavljivati na internet stranicama, ili se čuvati kao deo portfolija.

Pojavljivanjem na različitim događajima, dobrim kostimima i još boljim fotografijama na svojim profilma, Kosplejeri okupljaju hiljade i hiljade fanova koji prate njihov rad.  Na ovaj način, određeni Kosplejeri su svoj hobi pretvorili u profitabilne karijere. Kosplejeri postaju poznati po svojim „ulogama“ podjednako kako i glumici postaju poznati po svojim ulogama u filmovima.  Neki poznati Kosplejeri mogu postati zaštitna lica određenih kompanija, a mogu postati poznati i van okvira Kosplej podkulture.

Pored standardnog Kospleja koji po svemu odgovara karakteru, postoji i Krosplej (Crossplay) kada se menja pol karaktera (muška verzija kraljice Else iz Zaleđenog kraljevstva, ženski Petar Pan…) ili Gijinka, koja predstavlja iznošenje karaktera koji su životinje, ali u ljudskoj formi. Dešava se da Kosplejeri menjaju izgled karaktera smeštajući ga u neke drugačije okolnosti, pa tako imamo Gotik ili Stimpank verzije Kospleja, ili mešavine franšiza (Dizni princeza u mandalorijanskom stilu (Ratovi zvezda)).

Kosplej originalno vodi poreklo iz Japana, ako se odnosi na pojam, ali je sama ideja nastala u Sjedinjenim Američkim državama. A krajem XX veka, ova vrsta umetnosti se raširila na ostatak Amerike i Evropu, kao i na Australiju. Japanski Kosplejeri češće biraju likove iz anima i mangi, dok se „zapadnjački“ Kosplejeri uglavnom opredeljuju za likove iz naučne i epske fantastike, sve do početka novog milenijuma kada anime i mange postaju sve popularnije i van Azije.
Kod nas je ovaj fenomen došao 2008. godine aktivnostima Udruženja „Sakurabana“ koji organizuju festival posvećen Japanskoj pop-kulturi pod nazivom „Japanizam“, a  takođe i događaje poput „ChibiCon-a“. „Poter manije“ i „Beokona“ na kojima se takođe održavaju Kosplej takmičenja. „Japanizam“ je jedina domaća konvencija koja svoje takmičare šalje na dalja takmičenja u inostranstvo (2013. i 2014. godine – Eurocosplay (London, United kingdom), 2015. godina – Cosplay World Masters (Porto, Portugalija)).
Kosplej takmičenja su prisutna i na festivalima poput Tolkinfesta (Udruženje „Valinor“), Evenstar festival fantastike, i Festival epske fantastike (Udruženje „Mač i magija“).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *