Gospoda (2020)

 

 

Režija: Gaj Riči
Uloge: Metju Mekonahej, Čarli Hanam, Hju Grant, Džeremi Strong, Mišel Dokeri, Kolin Farel

 

 

 

 

Nakon desetogodišnje holivudske faze, Gaj Riči se vratio korenima – snimio je britansku kriminalističku komediju The Gentlemen, koja se trenutno još uvek prikazuje u bioskopima blizu vas pod naslovom Gospoda. Sami holivudski filmovi ovog autora takođe su ukazivali na kalibar njegovog talenta. Riči se odlično snašao u Americi, gde je anarhičan koncept koji pamtimo iz Lock, Stock and Two Smoking Barrels i Snatch zamenio za znatno disciplinovaniji pristup u pogledu strukture i građe svojih filmova, zadržavši uz to određene elemente svog autorskog rukopisa. Lično, iako sam veliki fan navedenih kultnih Ričijevih krimića, on je dobio moje puno poštovanje tek nakon što je u Holivudu ispekao zanat i snimio niz, u najmanju ruku dobrih glavnotokovskih ostvarenja (posebno preporučujem izvanredni The Man From UNCLE).

The Gentlemen pak više „vuče“ na Ričijev, takođe britanski krimić Rocknrolla, kojim je on 2008. donekle premostio razbarušenost svojih ranih radova i načinio krupan korak ka daljem usavršavanju i saradnji sa holivudskim producentima. The Gentlemen je, dakle, „normalniji“ film od Lock, Stock i Snatch, međutim, ukoliko ste voleli ove klasike biću iznenađen ako uz Gospodu ne provedete dva sata ispunjena zabavom, smehom i radošću.

Film počinje ubistvom američkog gangstera Mikija Pirsona, u tumačenju Metjua Mekonaheja (sličnost sa čuvenim Mikijem Pirsom iz „Mućki“ je, verovatno, nenamerna), koji u Londonu količinom i kvalitetom svoje ponude prednjači na tržištu takozvane gandže. Zatim, privatni detektiv po imenu Flečer (glumi ga Hju Grant), koji je u toku sa zbivanjima na ulici, posećuje Pirsonovog konsilijerija i, u zamenu za 20 miliona funti, nudi mu istinu iza ovog ubistva. U tom trenutku počinje prvi čin filma, čiji najveći deo je dat upravo putem Flečerove priče. Ubrzo se uvode novi „igrači“ u ovoj misteriji, radnja se usložnjava, preokreti se smenjuju i, do samog kraja, publika ne zna šta se zapravo dogodilo. Ovo će obradovati ljubitelje filmskih misterija, jer je stepen zamršenosti izlaganja radnje gotovo identičan onome iz Ričijevih filmova o Šerloku Holmsu.

Sem toga, The Gentlemen lako drži pažnju neprestanom navalom duhovitih dijaloga, napisanim u karakterističnom Ričijevom maniru, koji jasno ukazuju na to da se nestašni sineasta odlično zabavljao tokom izrade ovog filma. Riči je ovde na svom terenu i u punom elementu i, ako gledate film u bioskopu, jedino je šteta što su za potpun doživljaj ipak potrebni engleski titlovi, jer je sa srpskim prevodom nemoguće „pohvatati“ sve nijanse korišćenog engleskog uličnog jezika (ako uspete sve da razumete „na sluh“ – skidam kapu i čestitam vam na vrhunskom poznavanju ovog jezika).

Razigranost dijaloga odlično je ispratila prijemčiva glumačka ekipa. Mekonahej očekivano dominira u glavnoj ulozi i, na osnovu njegovog pretećeg a harizmatičnog nastupa, nije teško uvideti kako je njegov lik dospeo na poziciju jednog od najmoćnijih gangstera u Londonu. Hju Grant je prilično zabavan u ulozi ljigavog i prepredenog njuškala, a treba pohvaliti i vrlo dobrog Čarlija Hanama u ulozi Pirsonove desne ruke (u kojoj bih u Ričijevom filmu inače očekivao da vidim Marka Stronga). Od poznatijih imena, tu je i Kolin Farel, koji ima solidnu minutažu i takođe izgleda kao da uživa u svom ekscentričnom liku i vrcavim dijalozima.

Naposletku, iako ovaj film nema prevratničku snagu i svežinu Ričijevih debitantskih filmova, energija je i dalje tu i jasno je da su Gospoda napravljena sa punim autorskim ubeđenjem. Tako ovaj naslov ne deluje kao film umornog reditelja koji je nakon tezgarenja po Holivudu rešio da potraži utehu u onome što najbolje radi, već kao delo zrelog autora u punoj snazi koga je ključajuća kreativna energija ponovo usmerila ka estetici i imaginarijumu koji su ga proslavili. Fanovi ne bi trebalo da se razočaraju, ljudi koji ne vole Ričijeve filmove neće ih zavoleti ni nakon ovog naslova, a ako još uvek niste pogledali nijedan njegov film – šta čekate?!

 

 

Sledeći projekat ovog autora moći ćemo da pogledamo početkom naredne godine, a radi se o rimejku kultnog francuskog trilera Le Convoyeur, pod naslovom Cash Truck i sa, ni manje ni više nego Džejsonom Stejtatom u glavnoj ulozi! S obzirom na dosadašnji Ričijev stvaralački uspeh, nema razloga da od ponovne saradnje ovih velikana britanskog kriminalističkog filma ne očekujemo još jedan dinamičan, nekonvencionalan i, pre svega, kvalitetan naslov u njihovom opusu.