Grad Greha, Br. 07 – Do pakla i natrag

grad-greha-br-07-do-pakla-i-natragStrogo gledano kroz prizmu analogije i odrednica žanra ovo ni ne spada u fantastiku, ali kroz enormno prediciranje stvarnosti dolazimo do nečeg što se da podvesti pod mračnu fantaziju. Poznato vam je da su nove epizode ovog serijala svojevrsna projekcija onoga šta će ići na filmsko platno. Stoga, ne bi trebalo očekivati neki komplikovan i zahtevan zaplet, pogotovo ako znate kako Miler radi – nakon četvrte epizode je sve slabiji i slabiji na scenarističkom planu. Ipak ne gubi obožavaoce jer poseduje magiju u rukama i to pokazuju njegovi crteži.

Frenk Miler je autor jedne od najpoznatijih grafičkih novela na svetu koju je uradio za izdavačku kuću Dark Horse – 300, u kojoj je, naravno, reč o herojima Termopila, a za koju mu je kolorisanje radila Lin Varli. Autor je i noćnih heroja koji bi se slobodno mogli svrstati u dva najmračnija, bar u dve najveće izdavačke kuće u USA, DC-jev Betmen i Marvelov Derdevil,  kao i novog Betmena. Grad greha je još jedan njegov rad koji radi za Dark Horse samo što je sa imenom došlo i to da mu se sada urednici minimalno mešaju u rad, za razliku od nekih ranijih brojeva i to je uočljivo na slabijim pričama i još nekim stvarima o kojima nešto kasnije.

Dobro došli u Bejsin Siti u kome je imati moral nemoralno, grad korupcije, zločina i svakog zamislivog ljudskog kala. Volas, ne baš proslavljeni slikar, spasava damu u nevolji po imenu Ester, dolazi do povezanosti i kad nju otmu a njega drogiraju, u stvari, počinje priča. Policija misli da je stondirani mamlaz i ne uzima u obzir njegovu priču, no ima li tu i štogod više. U gradu kao Bejsin, naravno da policija pliva sa tokom i okreće glavu na mnoge stvari. Volas će se sa svojom mantrom ’Ester stižem’ pobrinuti za nešto više od pukog okretanja glave glave ne bude dovoljno. Uspeva toliko da uznemiri neke ljude da šalju ubice koordinirane sa policijom u zajedničkoj akciji da ga sklone. A ubica ima posebne sklonosti, verujte mi na reč. Samo što ni Volas nije sam i to ga izvlači, jer pomoć njegovih drugara iz rata stiže u pravom momentu, po starom dobrom stripovskom običaju, u zadnjem momentu. Ne mogu da se otmem utisku da je Volas stvoren delom po ugledu na Ramba iz prvog filma, razočarani veteran sa gomilom ideala koji ruši sve pred sobom. Ugrožavati grad i posao ljudima koji vole da su u senkama i sve će učinti da se vrate u njih, nezahvalan je zadatak za našeg junaka. Pa, pročitajte kako je i da li je došao do devojke i da li u gradu greha ima nade za idealiste.

Frenk Miler je čudesan crtač, njegovi potreti ženskog tela jesu umetnost, to kako koristi crnu boju da sve bude u siuletama i obrisima,pa ubacivanje neke dodatne boje jeste magija jer nijedna druga reč to ne opisuje kako bi trebalo.

Sa druge strane, scenario je brljotina kakve nema – tanko je blaga reč za ovo. Lik koji okreće nebo i zemlju za devojku koju zna sat vremena, ma dajte, molim vas. Ipak ima nešto još gore, to što Miler, ma kako dobro crtao, bezrazložno u trenucima insistira na nagosti ženskih likova i njihovoj iskoristivosti u seksualne svrhe, tako da deluje kao adolescent koji sanja svoje polucijske snove putem svog crteža.

Ipak ova epizoda je obimnija od prethodnih i ne bi je valjalo propustiti, jer nas uskoro očekuje i film prema glasinama koje provejavaju kuloarima. A, takođe, treba podržati i izdavača koji se trudi da idemo u korak sa svetom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *