Prvi igrač na potezu – Ernest Klajn

Osamdesete su se vratile! Već par meseci aktuelna je priča o seriji Tuđinska pretnja (Stranger Things) koja je, zahvaljujući svom omažu filmovima, muzici i knjigama na kojima su rasle nešto starije generacije, a koje poklonike nalaze i među mlađom publikom stekla kultni status. Ali pre pojave ove serije te ne daleke 2011. godine pojavila se knjiga koja je podsetila ljubitelje istih na ovo zlatno doba.

Prvi igrač na potezu (Ready Player One) predstavlja roman prvenac novopečenog pisca Ernesta Klajna (Ernest Cline). Priča nas vodi u Ameriku 2044. godine koja je daleko od onoga kako je danas poznajemo. Nekada ekonomski stabilna zemlja se svela na prosečnog predstavnika trećeg sveta u kome je nestašica hrane i prirodnih resursa uobičajena pojava i gde je stopa nezaposlenosti i kriminala na visokom nivou. Kako bi ljudi pobegli od surove realnosti u kojoj žive oni se loguju u virtuelni svet Oazu (OASIS) u kome obavljaju većinu svojih poslovnih i društvenih aktivnosti.

ernest-klajn

Glavna radnja je povezana sa Džejmsom Halidejem, tvorcem Oaze koji je preminuo na početku romana. Budući da nije imao potomaka raspisao je nagradnu igru koja se sastoji u potrazi za tri ključa koja tragače odvode do Uskršnjeg jajeta (Easter eg). Pronalazač jajeta bi nasledio celokupno njegovo bogatsvo zbog čega je Oaza puna virtuelnih lovaca na jaje koji su u slengu poznati kao Jovci. Jedan od jovaca je i Vejd Vots, naš protagonista, koji živi u sirotinjskom naselju prikolica sa svojom tetkom i njenim momkom kojima je više teret nego pridruženi član porodice. Većinu svog vremena provodi u Oazi gde, pored lova na jaje, pohađa nastavu i druži se sa svojim najboljim drugom Aehom koga poznaje samo virtuelno. No, ubrzo dolazi do šokantne istine da za jajetom tragaju i agenti korporacije Inovativni Onlajn Industrijama (IOI) poznati kao Šestice koji se tokom svoje potrage koriste nedozvoljenim trikovima i čiji pripadnici ne prezaju ni od ubistva, kako u virtuelnom tako i u realnom svetu.

Prvo što se primeti kod ove knjige je jasna asocijacija na celokupnu kulturu osamdesetih godina kroz filmove, igre, serije i muziku na kojima je verovatno i pisac odrastao. Preminuli bogataš zahteva od takmičara dobro poznavanje kulture osamdesetih kako bi im lov na nagradu bio lakši. Čitajući stranice ćete se podsećati filmova iz zlatnog doba koje ste voleli i sećati se scena i dijaloga koje ste učili napamet. (Npr. Jedan od zadataka je bio da se odglumi celokupan film Ratne igre (War Games) kroz lik Metjua Broderika). Takođe je primetan i uticaj poznate igre Tamnice i Zmajevi (Dungeons and Dragons) i drugih RPG igara.

ready_player_one_cover

Stil je veoma dopadljiv i lagan. Pisac kvalitetno opisuje doživljaje u virtuelnom svetu takvom snagom da stičete utisak da se nalazite na mestu glavnog protagoniste odnosno da celokupnu avanturu pratite kroz njegove oči. Takođe je i veliki poznavalac RPG igara što je i rekao u jednom od intervjua. Laganom stilu pripovedanja doprinosi i prevod Gorana Skrobonje o čijem kvalitetu prevoda ne treba trošiti reči. Pored Skrobonje zahvalnost što čitamo ovu knjigu dugujemo i izdavačkoj kući Laguna koja ju je objavila.

Vremenom je ova knjiga stekla popularnost što je nagnalo pisca da proda prava za snimanje filma Varnerbros kompaniji (Warner bros). Premijera filma je najavljena za proleće 2018. godine pod režiserskom palicom Stivena Spilberga.  Knjiga je uticala i na Endija Vira, autora popularnog romana Marsovac koji je napisao priču Lacero koju je smestio u isti svet, a koja prati Nolana Sorenta, glavnog antagonistu u knjizi i događaje koji su se odigrali pre raspisivanja nagradne igre.

Ova knjiga nije klasik zbog čijeg posedovanja ćete skakati do plafona od sreće. Ona predstavlja pravi način za opuštanje na plaži ili uz vatru dok napolju pada sneg. Takođe je i podsetnik na filmove iz zlatnog doba koje volimo i čiji će kult zauvek živeti.

Ostaje nam da čekamo filmsku premijeru i da se nadamo da će nas Laguna u skorijoj budućnosti obradovati i drugom Klajnovom knjigom Armada.


aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

1 thought on “Prvi igrač na potezu – Ernest Klajn

Comments are closed.