Gradske priče – Goran Ugarčina

gradske-price1Svedoci smo vremena u kom smo svakim danom bliži fantastičnim svetovima i pričama o kojima vam redovno pišemo. Tako je i ovaj strip koji ću vam predstaviti je mali korak u tom pravcu. A Gradske priče nam stižu sa laureatom ULUPUDS-a najboljeg strip izdanja na 58 sajmu knjiga u Beogradu. I sve to ne bi bio razlog da vam pišem o njemu da nije te sitnice da je to prvi srpski 3D strip, kao i prvi 3D strip uopšte na našem jeziku i da je to sasvim sigurno budućnost ovog medija.

Goran Ugarčina poznatiji kao Ugo je i crtač i scenarista ovog dela, a s obzirom na to da mu je ovo debi, ne bih znao šta da očekujemo, što ne bi bio slučaj da je u pitanju muzika, jer je on i bivši bubnjar benda Bjesovi kao i bivši frontmen benda Anfas uz još nekolicinu bendova sa kojim svira tokom karijere, kao i autor nekih pesama na tuđim albumima.

Ne tako daleko u budućnosti, grad Despotovac je nalik Gotamu, samo bez superheroja arhizločinaca, već su akteri ove priče malo stvarniji i čine ovu priču još mračnijom. Ubica hara gradom, policija uzaludno traga za njim, sve dok se inspektor Marić ne nađe oči u oči sa zlotvorom koji mu beži ispred nosa, a ovom zato to ne postane opsesija. Istovremeno, TV novinarka Marija Egić, autorka emisije Gradske priče, takođe, na sve moguće načine pokušava saznati nešto o ubici. Policija je u nemogućoj situaciji da čeka ubistvo ne bi li došla do traga. Televizija apeluje da se ostane kući i u društvu. Svi su već na kraju živaca, jer uprkos svim naporima ubistva se dešavaju i ubica ide ka nekom svom zamišljenom cilju, njima još neznanom. Kako se bliži ispunjenju tog cilja, postaje bahatiji, neoprezniji i suroviji. To policiji i Mariću daje više tragova, ali ubicina slagalica samo što nije sklopljena. To će im i sam ubica saopštiti i tako policiju i našeg heroja Marića dovesti do toga da rade i kada su već odavno na  poslednjim rezervama snage i zdravog rasuđivanja. U međuvremenu Marija, prati svoj trag koji je vodi u zanimljiv noćni klub samo za goste sa posebnim zahtevima. Sledi rasplet policija dolazi do toga šta i ko je cilj ubici. Sa obračunom i završava priča, mi vam nećemo saopštiti kraj – sami stavite naočare i pročitajte ili vidite.

gradske-price2

Ovaj horor-triler 2013. godine izdaju Malagma Comics i Forma B, a iste godine uzima već spomenutu nagradu, ali marketing je očigledno podbacio, jer ovako značajno delo, ne samo zbog 3D tehnologije, već i zato što autor na sjajan način koristi svoje muzičko znanje u sjajnim muzičkim oblačićima, pleni svu vašu pažnju. Sam izgled izdanja je sjajno prilagođen mračnoj i urbanoj priči.

No, ima ovo izdanje i određenih mana, autor je poprilično nesiguran da li je nastrojen feministički sa prikazom jakih i samostalnih žena ili antifeministčki gde ženama na svakom koraku sevaju butine i grudi u prekratkim i tesnim haljinama. Osim toga, priča je zaista mogla biti nešto duža i to bi dodatno razvilo karaktere, a samim tim bi i priča bila bolja. Ipak, ovo delo jeste istorijsko za naš strip i scenu uopšte, te ga morate imati u svojoj kolekciji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *