Hari Poter i kamen mudrosti – Sarino viđenje filma

ŽANR: fantastika/misterija
REŽIJA: Kristofer Kolambus
SCENARIO: Džoan Ketlin Rouling, Stiv Klouvs
ULOGE: Danijel Radklif, Rupert Grint, Ema Votson, Ričard Haris, Robi Koltrejn, Megi Smit, Alan Rikman, Ijan Hart
ZEMLJA: SAD
TRAJANJE: 152 minute

 

Autostoperi, možda će vam ovo biti čudno, možda nećete odobriti, ali sam jednostavno morala, ne bi bilo fer da nisam, da pokušam vam prikažem film kroz pogled jedne devetogodišne devojčice Sare.

Pre nekoliko dana, na TV-u je bio prikazan film „Hari Poter i kamen mudrosti”, a ja sam nenadano dobila mladu pomoćnicu – veoma mi je drago i prezadovoljna sam zbog toga. Pokušaćemo da zajedno prvi put predstavimo neki film koji je namenjen odrasloj deci, a prate ga od najmlađe do najstarije populacije (ne samo prate, već i obožavaju).

Hari Poter i kamen mudrosti prvi je u serijalu filmova o dečaku-čarobnjaku, Hariju Poteru. Snimljen je po romanu britanske spisateljice Džoan Ketlin Rouling.

Sara šta mi možeš reći o filmu?

“Na početku, Hari živi sa tetkom, zlim tečom i pohlepnim bratom Dadlijem. On nije srećan, ne vole ga, a i sobu su mu dali ispod stepeništa, toliko malu da ni ja ne bih stala. Ali su ga one ptice… podseti me?”

Sove”.

Da, sove pronašle i donosile pisma, koje je teča krio, palio, a onda je rekao da je danas nedelja i da voli nedelju jer neće pisma stići, a onda je došlo mnogo, mnogo sova i donelo isto toliko pismama i onda ih je teča odselio u neku kuću, daleko.”

Šta se desilo u toj kući?

Posetio ih je onaj veliki čika”.

Džin Hagrid, koji će Hariju reći da je on zapravo čarobnjak i da je pozvan da upiše Hogvorts, školu za veštice i čarobnjake. Ispričaj mi šta znaš o Harijevoj školi?

Deo kada prolazi kroz zid (na peronu) mi se mnogo svideo, i ja bih volela da idem u školu za čarobnjake”, nasmešila se i dodala, “Hari je u školi srećan, tamo uči kako da koristi štapić, da vozi metlu i upoznaje drugove Rona i Herminu, ali i Melfoja, koji nije bio dobar. Ima i kućnog ljubimca, sovu Hedvigu, koja  raznosi poštu.”

“Ubrzo, Hari saznaje istinu o svojim roditeljima i o svojoj prošlosti. Da li se sećaš tog dela?”

Njegove roditelje je ubio zli čarobnjak, lord Voldemort, koji je pokušao da ubije Harija, (i ostavio mu) da on ima ožiljak na čelu i onda ispario.”

“Zanimljiv deo mi je kad se u kupatilu pojavio onaj ljigavi, a i kada prođu pored onog psa i kada Hari, pre toga, jureći na metli uhvati ključ. Tada saznaju da se Voldemort vratio da ukrade kamen mudrosti, kako bi zauvek živeo. I onda on i njegovi prijatelji igraju partiju šaha, Hari nastavlja sam u borbi protiv Voldemorta.”

Da, na kraju se Hari suočava sa Voldemortom, koji je još uvek slab, prinuđen je da pobegne, kako bi mogao neki drugi put da napadne i pokori čarobnjački svet. Koji deo ti se u filmu najviše svideo?”

Najviše mi se svideo Hari, a i onaj deo kada se igraju na onom igralištu sa metlama.”

“Da li znaš da postoji i knjiga, po kojoj je snimljen film?”

Tata mi je rekao, kada budem napunila 10 godina pročitaću je, da stignem do jedanaeste, kao što tad ima i Hari.”

“Možeš li mi reći nešto o likovima, o Hariju?”

On je tu glavni, hrabar, snalažljiv, nosi naočare i meni se veoma sviđa, đak koji je uzor drugim đacima. E, on je čarobnjak.”

“Kako ti se čini Ron Vizli?”

“Zove se Ronald. Nadimak mu je Ron, a Hari mu je najbolji prijatelj, kao što je meni Dora, znaš. On i nije neki đak, a čini mi se da mu se Hari ponekad i ne sviđa.”

“Možeš mi nešto reći o Hermioni?”

Ne znam mnogo o njoj, ona je najbolja učenica, zna mnogo o magiji. Malo je čupava. Mnogo mi se svideo Hagrid, on čuva školu. Dobar je, voli decu, voli životinje i magijska stvorenja.”

“Ja mislim da Voldemort kao mali nije bio srećan, da nije imao mamu i tatu, možda su ga maltretirali kao Harija, ali Hari je pobegao, on sigurno nije i tako pored tetke veštice i  teče vešca postao zao i pokvaren.”

“Melfoj, razmažen, loš, uživa da ponižava i povređije druge, i suparnik je Hariju.”

“Znaš, Hari je moj junak, superheroj za mene. Više mi se svideo i od Spajdermena i od Betmena, a njih volim. Hari nas uči kako treba da budemo snalažljivi, a od Hermione, iako mi nije omiljena, shvatam da to što učimo nije gubljenje vremena.”

“Kako ti se dopao film?”

Petica. Jedva čekam ponedeljak da gledam nastavak, a onda da ti ispričam šta se desilo.”

Hvala, Saro.”

Kao i knjiga, i film je dobio svoju publiku i svoje obožavatelje, ali ima i onih koji su se pobunili.

Crkva je najveći protivnik Harija Potera, kako katolička, tako i pravoslavna, jer su glavni protagonisti veštice i čarobnjaci, što se kosi sa hrišćanskim uverenjima.

Ekranizacija je vinula Harija u zvezde, postao je brend Velike Britanije. Hari je uspeo da vrati decu u svet knjiga, da ih vrati čitanju; sve su zanimale Harijeve avanture.

“Kamen mudrosti” nije mogao u potpunosti da isprati knjigu, ali možete pratiti i shvatiti radnju, dok neke od nastavaka ipak nećete razumeti bez pročitanih knjiga.

Završavamo sa Hari Poterom i kamenom mudrosti i ako vas bude zanimalo bićemo tu i razgovarati o drugom delu Hari Poter i dvorana tajni. Do tada veliki pozdrav od mene i moje male pomoćnice Sare, koja ovim razgovorom postaje deo malih autostopera.

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI