„Hemijsko venčanje“, rozenkrojceri i dva Kroulija

Već duže vreme među književnim stručnjacima i proučavaocima naučne fantastike, među kojima je i proslavljeni Brajan Oldis, nema dileme koje delo se smatra prvim pravim naučno-fantastičnim romanom. Iako su pre njega pojedini romani imali elemente naučne fantastike „Utopija“ Tomasa Mora, Guliverova putovanja Džonatana Svifta, ipak se „Frankenštajn“ ili moderni Prometej (1818.) engleske spisateljice Meri Vulstonkraft Šeli, u literarnim krugovima slovi za prvo delo ovog žanra. Opravdanje za ovu kategorizaciju teoretičari daju objašnjenjem da protagonista ovog dela, doktor Viktor Frankenštajn, svesno upotrebljava nauku i moderne eksperimente u laboratoriji, što za posledicu ima fantastično vaskrsnuće stvora, koji bez obzira na sve kasnije holivudske klišee i zablude, ne poseduje ime.

Međutim, ovih dana se, prema pisanju portala io9, pojavilo tumačenje koje bi moglo da sruši „Frankenštajna“ sa trona naučne fantastike. Radi se o delu koje nosi dugački naslov „Hemijsko venčanje Kristijana Rozenkrojca: Romansa u osam dana“ (The Chemical Wedding by Christian Rosencreutz: A Romance in Eight Days) koje je 1616. napisao nemački teolog i ezoteričar Johan Valentin Andrenae (Johann Valentin Andreae). Novu verziju ovog dela povodom 400-godišnjice od njegovog izdanja, iznova je napisao Džon Krouli (John Crowley), američki pisac fantastike i naučne fantastike, koji je 2006. dobio World Fantasy Award za životno delo. Izdavačka kuća Small Beer Press pokrenula je i Kickstarter kampanju kako bi ovaj projekat ugledao svetlost dana.

Inače, Chymische Hochzeit Christiani Rosencreutz anno 1459, kako glasi originalni naslov ove knjige, je alegorična romansa koja prati Kristijana Rozenkrojca, osnivača Rozenkrojcera/Bratstva ružinog krsta, ezoteričnog društva iz srednjeg veka, na putu u fantastični dvorac na kraljevsko venčanje. Prema Džonu Krouliju, ono što ovu knjigu čini prvim naučno-fantastičnim romanom je činjenica da su za fantastične događaje u knjizi data objašnjenja koja se nalaze u dometu tadašnje nauke, a u koju je spadala i alhemija.  „To nije traktat, a ne mislim ni da je alegorija. Mislim da je to jedna ‘neverovatna pripovest’ koja upotrebljava krajnje mogućnosti alhemije tog doba stavljajući ih u službi priče, kao da su u pitanju stvarni događaji.“ kaže sam Krouli. „To čini i naučna fantastika – pretvara najnovija naučna dostignuća u priče.“ Da bismo saznali da li je Kroulijev argument dovoljno ubedljiv, moraćemo da sačekamo novembar, kada izlazi „The Chemical Wedding“, što će značiti da je Kickstarter kampanja imala uspeha.

No, kad smo već kod prezimena Krouli i gorepomenutog naslova „Chemical Wedding“ postoji još jedna interesantna veza između njih. 1998. Brus Dikinson, inače fanovima hevi metala poznat kao frontmen Iron Maiden-a, objavio je svoj peti solo album upravo pod imenom Chemical Wedding. Iako je uglavnom inspirisan delima Vilijema Blejka, naslov albuma je preuzet iz manifesta rozenkrojcerstva, kako još nazivaju pomenutu knjigu. Dikinson je napisao i scenario za film The Chemical Wedding, koji sa knjigom i albumom ne deli ništa osim imena. Film iz 2008. je natprirodni horor u režiji Džulijana Dojla, poznatog po saradnji sa Monti Pajtonom, koji govori o reinkarniranju Alistera Kroulija, čuvenog engleskog okultiste i ezoteričara, pomoću VR mašine, ni manje ni više. Pošto je autor ovog teksta pogledao samo trejler (gde se vidi da isti u duhu engleskih B-horora obiluje golotinjom), a u međuvremenu je film i skinuo, odlazi da ga pogleda, pa će vam pričati šta je tamo video, i koliko je imdb ocena realna – šugava petica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.