Maladi i druge priče – Andžej Sapkovski

Nakon što je Saga o Geraltu iz Rivije ( ili kraće, Saga o Vešcu) naišla na izuzetno dobar prijem kod naših čitalaca, Čarobna knjiga odlučila je da nas obraduje još jednim delom poznatog poljskog pisca fantastike, Andžeja Sapkovskog. Pred nama je zbirka priča fantastike ,,Maladi i druge priče’’.

Zbirke obuhvataju priče nastale tokom više godina rada i objavljivane u antologijama i zbirkama fantastike. One nam pružaju uvid, kako u raznolikost sadržaja i motiva kojima se Sapkovski bavi, tako i u njegovu veštinu da jednako kvalitetno obradi i pokrije brojne, žanrovski dosta različite i udaljene teme. U ovoj izuzetnoj galeriji fantastičnih događaja, imamo brojne ljudske i životinjske likove; epsku fantastiku u svetu Geralta ,,Put s kojeg se ne vraća’’, obradu arturijanskih mitova i mističnog sveta Tristana i Izolde, naslovna, a poslednja po redu u zbirci- priča ,,Maladi’’, dve priče u kojima značajnu ulogu imaju najomiljeniji i najtajanstveniji kućni ljubimci-mace, priča pomalo kingovska, sa primesama horora, ,,Muzikanti’’, te priča koja nam uz mace donosi i obrade poznatih motiva iz Alise u zemlji čuda – ,,Zlatno popodne’’. Neobična priča ,,Tandaradei’’ nešto je između horora i fantastike, dok priča ,,U krateru od bombe’’ donosi odličnu, oštru, beskompromisnu i vrlo pronicljivu, naravno u fantastičnom maniru, kritiku nacionalizma, militarizma, totalitarizma i klerikalizma. ,,Španski krst’’ vešto i okrutnom igrom sudbine spaja liniju ratnih zločina od Gernike do Drezdena. Za kraj, u ovom kratkom opisu priča, ističem odličnu ,,Događaj u Misčif Kriku’’, zabavnu i vrcavu priču o vešticama, priču u kojoj se Sapkovski vešto i duhovito ruga dogmama religije, puritanizma i kolonijalizma.

Maladi zbirka je poput izuzetno uspešnog jela; ima sve bitne sastojke, punoću ukusa, ali ne nedostaje ni delikatnih začina i preliva. Sve je tu, za svakog sladokusca-fantastika, horora, primese SF-a, mitovi, ratnici, čudovišta, veštice, prošlo, sadašnje, buduće. Sapkovski se pobrinuo da niko ne ostane gladan dobre priče.

Kvalitet proze Sapkovskog, ne ogleda se samo u tehničkim detaljima, izvanredan jezik, osećaj za ritam i gradnju priče, tečan i zabavan stil, puno vrcavog humora, ironije, duha, kao i u kritičkom promišljanju stvarnosti. Na prvi pogled veoma zabavan i ležeran, Sapkovski itekako žestoko udara po politici, religiji, nacionalizmu, rasizmu, ljudskom težnjom za moći i vladanjem. Samim tim, i njegove priče dobijaju potrebnu punoću i dubinu: one nisu samo zanatski korektno i sjajno napisane, već su i duboko ljudske, veoma angažovane.

Na kraju, šta reći, nego zbirku u šake i na čitanje. Sigurno će svako među ovih osam priča iz zbirke naći barem jednu koja će mu se dopasti. Moji favoriti su ,,Zlatno popodne’’ , i ,,Događaj u Misčif Kriku’’. Vaši će možda biti neki drugi, važno je samo da uživate u zbirci.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *