Heroji pod lupom – Napad Titana

U iščekivanju završne sezone AOT, možemo se osvrnuti na uvek aktuelnu temu seinen animea, a to je motiv heroizma. Svaka priča ima svog heroja i svog negativca, ali u svetu AOT, te uloge se cesto preklapaju i čini se da nema jasne granice između ovih antonima. Nekako smo se, mahom zahvaljujući holivudskim šablonskim blokbasterima, navikli i uljuljkali u iluziju da svako dobro delo i svaki čin heroizma na kraju biva nagrađen i gratifikovan. To nam i nije za zameriti, s obzirom da realnost najčešće nije takva, te nam je, kao prosečnim konzumentima koji gladuju za happy end-om u svojim životima, ovo jedinstven način da doživimo takvu katarzu. AOT ovde apsolutno razbija takav standardni pristup gledaocima i dokazuje da je za uspešnost jedne franšize neophodno učiniti sasvim suprotno.

Upravo stavljajući svoje likove pred abnormalno teške moralne izbore, i pri tom ih lišavajući svake gratifikacije, autor Isajama daje neophodnu težinu njihovom izboru, kao i jednu značajnu dozu realnosti celoj seriji. Baš na ovaj način, prosečni gledalac može daleko lakše da se poveže sa likovima i dublje uključi u priču, što je, na kraju krajeva, i preduslov za jedno kvalitetno delo.

Ponovo, postavlja se važno pitanje, a to je sta je zapravo herojstvo? Kako obična osoba postaje heroj? Po definiciji, heroj je ona osoba koja spašava druge ljude i brani ih od zla. I tu dolazimo do momenta kada Isajama izvrće ovaj pojam naglavačke. Uzmimo, na primer, samo suprotstavljena stremljenja i borbu do istrebljenja između Ratnika“ (Rajner, Bertold i Ani) i „Vojnika“ (Eren, Armin i Mikasa). I jedna i druga strana kao krajnji motiv imaju spašavanje sopstvene nacije (za „Ratnike“ uslovno rečeno sopstvene), što podrazumeva ubijanje i istrebljenje suprotne strane. Tako da oni istovremeno postaju i heroji i zločinci, u zavisnosti od ugla gledanja. A tek kada spustimo stvari na jedan ličniji nivo, ovo postaje još dramatičnije izraženo. Unapred molim čitaoce da ne raspnu moju malenkost zbog ovoga što ću sada izneti: Koliko puta je Mikasa ignorisala naređenja i krajnji cilj misije, samo da bi spasila Erena, osobu do koje joj je najviše stalo? Po cenu da čitavo čovečanstvo dovede u opasnost, da pokuša usmrtiti samog Levija, najjačeg borca preostalog čovečanstva. Ali ona ovde nije jedinstven primer: Bertold za Ani, Jumir za Kristu, Eren za Armina, Levi za Ervina, primera je mnogo. Gotovo svaki njihov čin heroizma do sada je vezan za lična osećanja i suptotstavlja se višem cilju njihove zajednice. Uz nekoliko vaznih izuzetaka. A upravo ti izuzetci su ono što je u čitavoj dilemi oko prirode heroizma „obrnulo stolove”. 

 

Jumir

Iako na prvi pogled izgleda da pristupa životu isključivo iz pozicije lične koristi, ili emotivne vezanosti za pojedinačnu osobu (Kristu/Historiju), Jumir je u nekoliko navrata pokazala natprosečnu sposobnost za nesebičnost i požrtvovanost. Uzmimo kao najupečatljiviji primer njen pokušaj žrtvovanja radi spašavanja članova sopstvenog kulta, kada je pred Marlijevskim vojnicima pokušala da preuzme odgovornost sa svojih sledbenika i spasi ih daljeg pogroma, osuđujući jedino sebe. Moglo bi se reći, delo dostojno same boginje.

 

Krista Lenc/ Historija Rajs

Došavši u poziciju deteta koje je spremno da učini sve ne bi li konačno dobilo priznavanje i gratifikaciju od jedinog živog roditelja, Krista se uzdiže iznad nivoa obične osobe onoga momenta kada odlučuje da se usprotivi i u konačnici i usmrti oca, zato što je to bilo jedino ispravno za čovečanstvo. Na taj način Krista, a sada Historija Rajs dostiže nivo heroine u AOT svetu. 

 

Armin Arlert

 

Bistri momak mirne naravi i obećavajući strateg prevazilazi sopstveni instinkt za životom onog momenta kada odlučuje da prevari sopstvenog prijatelja Erena, uveravajući ga da će se iz svoje taktičke smicalice izvući pre nego što postane prekasno. Potpuno svesno i proračunato, Armin se suočava sa užasnom smrću, odlučan da žrtvuje sopstveno postojanje zarad uspešnosti bitke i same dobrobiti čovečanstva. 

 

Ervin Smit

Jedna od izuzetnih ličnosti u AOT. Osoba koja je svo odrastanje nosila breme odgovornosti za tuđe smrti, bilo stvarno, bilo zamišljeno, lice čitavog izviđačkog puka u koje je gotovo celo stanovništvo unutar zidina pljunulo bar jednom, uprkos svemu što je Ervin činio za njih, čovek koji je konstantno morao da balansira i izvlači kečeve iz rukava, istovremeno pazeći da ne izgubi glavu u političkim intrigama, kao i da održi izviđački puk u životu. Osoba koja se trudila da se liši bilo kakve emotivne vezanosti, jer nije znao koliko će živeti. Komadant koga su prozvali „Đavo” čak i njegovi saborci, epitet koji je nažalost prihvatio i on sam. Ervin je čitav život proveo smatrajući sebe prevarantom i manipulatorom, ubeđujući se da mu je jedino stalo da ispuni dečački san i dokaže da je njegov otac bio u pravu, da sazna pravu prirodu njihovog sveta. A kada je konačno bio suočen sa nemilosrdnim izborom, uradio je upravo suprotno. Odabrao je da umre za dobrobit čovečanstva, svesno se odričući mogućnosti da ispuni svoj životni san, i sve ono što je godinama ubeđivao sebe da je jedino do čega mu je zaista stalo, odabrao je da se njegov život završi na korak od svega što je želeo, jer je to bilo jedino ispravno za učiniti. Nije slučajnost što je Isajama odabrao da upravo epizodu u kojoj Ervin gine nazove „Heroj”.  Jedini epitet koji ovakav moralni imperativ i treba da nosi. 

Levi Akerman 

Najjači vojnik čovečanstva, Levi Akerman, osoba koja je uspela da se izbavi iz očajavajuće pozicije stanovnika Podzemlja i da dođe do ranga kapetana elitne jedinice izviđačkog puka, jeste jedan od najintrigantnijih likova u AOT. Ali ono na šta ćemo se sada fokusirati jeste njegova izrazita osobenost, a to je Aker-veza. Imajući u vidu da je Levi ostvario Aker-vezu sa Ervinom, njegov izbor da oživi Armina umesto svog „Najvažnijeg” bića, može se sasvim legitimno smatrati heroizmom. Uprkos genetski instruisanom nagonu da po svaku cenu čuva svog „Najvažnijeg”, Levi je odabrao da oživi Armina, jer je u tom trenutku ovo izgledalo kao najbolja opcija za čovečanstvo. Pojedinci i dalje mogu izraziti sumnju u ovu tvrdnju, s obzirom da je i sam Levi izjavio da je vreme da puste Ervina da se zauvek odmori od uloge đavola koju su mu svi nametnuli. Ali to ni najmanje ne umanjuje težinu njegove odluke, niti poništava činjenicu stavljanja sudbine čovečanstva u prvi plan. Na ovaj način, Levi je, pored drugih izuzetnih odlika u animeu, stekao i status heroja. 

 

I za kraj, važno je istaći da AOT svet obiluje likovima koji su podneli beskrajne žrtve za druge i ispoljavali altruizam, nesebičnost i požrtvovanost u mnoštvo navrata, a  mnogi od njih nisu više živi pa ni ne znamo da li bi i oni u nekom trenutku dostigli status heroja. A što se tiče živih, imaćemo priliku da vidimo u završnoj sezoni. Tako da ovo ni u kom slučaju nije konačna lista heroja i heroina AOT sveta, već samo prikaz najupečatljivijih primera do sad. A za one nestrpljive, toplo preporučujem čitanje mange u iščekivanju novih epizoda. Naravno – od početka!

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Pretraži Naslove

Korpa

NAŠI PRIJATELJI