Herojski loši momci

 

 

ŽANR: noar/drama/triler/krimi
ORIGINALNI NAZIV: The Fade Out
IZDAVAČ ZA REGION: Čarobna knjiga
SCENARISTA: Ed Brubejker
CRTAČ: Šon Filips
KOLORISTKINJA: Elizabet Brajtvajzer
ZEMLJA: SAD
PREVOD: Draško Roganović
GODINA IZDAVANJA: 2016.
OCENA:

 

 

 

Jedan poprilično obiman strip nam stiže iz edicije Novi svet u režiji dvojice majstora zanata. Ova sekcija objavljuje izuzetne američke autore i one koji stvaraju pod njihovim snažnim uticajem i učenjem njihove škole stripa. Uzimajući u obzir činjenicu da je u današnje vreme sve lako dostupno, izuzetno je teško biti unikatan, a upravo to se poteže kao argument zašto nešto nije dovoljno dobro, ali nije sve bezrazložno ponavljanje. Možda samo niste postavili pitanje na pravi način – pa ćemo mi to uraditi umesto vas. Gde prestaje plagijat, a počinje žanrovska odrednica?

Svi žanrovi imaju odrednice koje se ponavljaju. Ovaj tom spada u noar pa ćemo se usredsrediti konkretno na njega kao primeru. S obzirom na to da skoro i nije žanr, više pravac, začetke možemo potražiti u delima nemačkih ekspresionista kako u slikarstvu tako i u filmu. Prepoznatljiva atmosfera pravca je u odsustvu svetla i stalno prisutnoj teskobi. Noar knjige, filmovi i stripovi uglavnom se bave životima marginalaca sa dna društvene lestvice, počesto bliskih kriminalnom miljeu. Detektivi koji piju i puše, kriminalci dobre duše, panduri koji se ne obaziru na zakon, junaci vođeni ličnom korišću ili osvetom… Zbog vremena u kome živimo, mišljenja sam da se publika može poistovetiti sa ovim buntovnicima koji kroz sivilo svakodnevnice biraju da se bore isključivo za sebe, time takoreći kritikujući bezosećajnost i bezobzirnost društva i njegovih utemeljenih normi. Noar pre svega možemo naći u krimi i triler žanrovima, ali pokatkad mrak obavija i druge žanrove. Sa akterima zaglavljenim u borbi protiv sistema, unapred osuđenoj na propast, sive ličnosti, ni ubice ni heroji, gotovo izdanci realnosti koji do samospoznaje i onog šta su u stanju da urade, dolaze kroz dirljivu privrženost malom čoveku i tragičan kraj. Model po kom se kroje ovi antiherojski likovi izniče iz skica urbanih predanja. Značajan deo noara čine zavodnice raskošnih oblina, takozvane femme fatale. One su svojevrsna nada u ideal ljubavi, ali i slika i prilika pritvornosti i izdaje, jer dolaze u jagnjećoj koži, a kraj sage dočekuju u vučijoj. Skoro svi ovi segmenti koje žanr izdašno upotrebljava su prisutni i u ovom delu, samo sa još uočljivijim odsustvom svetlosti. Teskoba unutar njega je faktički opipljiva. Imam osećaj da je noar na putu da se kao fundamentalni žanr ustoliči u literaturi današnjice.

Ed Brubejker – jedan od bitnijih američkih scenarista modernog doba, višestruki dobitnik Ajzner i Harvi nagrada. Radio na serijalima Besmrtna Gvozdena Pesnica, Kapetan Amerika, Betmen, Derdevil, Gotam Central, Žena-Mačka i Sleeper. Potom se posvetio pisanju grafičkih novela, neke od njih su Palp, Ubij ili budi ubijen, Fatale i Criminal.

Šon Filips – crtač koji je radio na serijalima Betmen, Marvel Zombies i Helblejzer. Zatim ulazi u dugogodišnju saradnju sa Brubejkerom i stvara Ubij ili budi ubijen, Sleeper, Palp, Fatale, Criminal i Incognito.

Biti na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, Čarliju uopšte ne zvuči kao otrcana fraza. Kroz celu priču ga progoni naknadna moralnost, kao i duhovi iz rata. Ali holivudski uspeh ne pita koga i šta morate prodati za ulaznicu – za samo prelaženje praga tog potpuno drugog sveta. Novac uopšte ne deluje bitno, valuta su glamur i tajne. Niko ko drži do sebe nije ono za šta se predstavlja. Svako ima cenu, pa i poslednji pravednici u Los Anđelesu. Gorka istina da nije mogao više uraditi protiv duboko ukorenjenog sistema, nimalo ne umanjuje karakter prodanog pijanog beskičmenjaka. Noar – herojski loši momci. Sintagma koja objašnjava čitavu radnju, sve putešestvije protagonista dela, uvidećete to kad ga pročitate.

Jedan od onih stripova od kojih dobijete apsolutno sve što očekujete, i još malo pride. Čak i naslov ima višeslojnu ulogu i značenje. Scenario je perfektno urađen, karakteri ne samo da su uverljivi sami po sebi, već i priču čine upravo takvom. Crtež je za ovaj žanr perfektan, autor je čak popravio mnoge stvari u odnosu na prethodne radove. Senke su savršene. Valja spomenuti i kolor, bez kog delo ne bi bilo ni približno prijemčivo oku. Dok čitate lako se možete uživeti u epohu, vrlo je detaljan i vidljiv je veliki istraživački rad. Samo je vreme potrebno ovom stripu da se svrsta među klasike, a ono je na njegovoj strani, neumitno teče svojim ustaljenim tokom.

Uostalom, kome se ne sviđa glamur, seks, ubistvo, tajne i još mnogo mračnih intriga? Ako ste i vi deca noar vremena, zasigurno će vam prijati da čitate kako bi neko možda postupio baš kao i vi. Ipak, u brzoprometnom poslu kakav je pisanje prikaza moramo misliti šta dolazi posle zatamnjenja, pa imamo kafu uza se, jer sutra čeka novi strip i valja vam ga prezentovati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *