Intervju s larperom Nikolom Sekulićem (Lee)

Slavsko šopanje u Bugarskoj

Jedni uživaju da se petkom uveče opruže na sofi ispred serija poput ,,Boljeg života’’, ,,Srećnih ljudi’’, ,,Porodičnog blaga’’ ili ,,Bele lađe’’, obavezne RTS-ove lektire za gledaoce svih uzrasta, polova i opredeljenja. Drugi, pak, vole da skoknu na piće s drugarima i psuju partnere, šefove ili državu. A treći? Treći se obuku u tuniku ili gambezon pa udaraju čelikom po tintari nekog nesrećnika. Sledi intervju s larperom Nikolom Sekulićem, od milošte ili mržnje zvanim Li, povodom skorašnjeg puta na viteški festival u Bugarskoj.

AVKF : Na koji način ste saznali za viteški festival u Bugarskoj?

NS : Za ovaj neverovatni LARP festival sam saznao pre tri godine od svog prijatelja i veterana larp scene, Đorđa Dragojlovica, poznatijeg kao Tanaka. Zaista sam mu zahvalan na tome što je insistirao da idem na ovaj događaj. Evo, kao što već rekoh, ovo mi je treća godina zaredom da idem tamo i jedva čekam sledeću godinu.

AVKF : Otkud ta ljubav prema larp-u, viteškom borenju i uopšte srednjem veku kao istorijskom periodu?

NS: Možda će zvučati pomalo smešno, ali mislim da su za to pomalo ,,krivi’’ moji roditelji. Naime, oni su mi čitali razne bajke o vilama, zmajevima, patuljcima, dalekim kraljevstvima i magiji. Samim tim su usadili ljubav prema tim stvarima i sve vezano za njih u mene. Naravno, za tu moju ljubav su ,,kriva’’ i remek-dela poput ,,Gospodara Prstenova’’, ,,Harija Potera’’, ,,Imena vetra’’, ,,Mača od Šanare’’, ,,Vešca’’… U skorije vreme je novo pristigli ,,krivac’’ HEMA klub ,,Terca’’, koji mi omogućava da vežbam svoje mačevalačke veštine.

AVKF : Šta Vam je najviše zapalo za oko na pomenutom festivalu?

NS : Kvalitet igrača je definitivno na zavidnom nivou. Ne samo da dolaze sa fantastičnim kostimima koji izuzetno pomažu osobi da se uživi u igru, nego poseduju i neverovatan roleplay, ali najbitnije od svega je da znaju da se igraju. To će nekima da zvuči smešno, ali to je nešto što zaista smatram najvećim kvalitetom koji jedan larper može da ima.

AVKF : Da li bi mogli da nam opišete kako je izgledao festival u Bugarskoj? Koje su mane i prednosti?

NS: Opisati taj događaj u kratkim crtama bi bilo kranje nemoguće za mene, jer je to nešto na šta mora da se dođe i da se vidi. Rizikovaću da zvučim malo nadmeno, ali to je isto kao da mi je neko tražio da mu opišem okean ili pogled sa vrha planine. Može biti urađeno, ali, dok sami to ne vidite, to nije to. Što se tiče prednosti, neke od njih su veliki broj igrača, raznovrsnost tj. naćiće se sve za svakoga; sama lokacija je predivna, nekoliko tvrđava, igra traje i danju i noću… Mane su, recimo, da je, zbog velikog broja igrača, nekada teško držati sve na oku i pratiti ko je ispunio koji zadatak, postoji malo zakašnjenje u sveopštoj obaveštenosti progresa nekih dešavanja, ali to je sasvim minimalno. Još jedna malena mana može da bude da je igra malo lakša za ljude koji su već bili tamo nego za novopridošlice, ali to je lako rešivo tako što ćete doći sa nekim od prijatelja ili se priključiti određenoj grupi tamo. Sve u svemu, ovo je jedan neverovatan događaj kojem bi trebalo prisustvovati.

Sigurno hoćemo, Li. Tai šar i do sledeće godine poručujemo Bugarskoj da se čuva srpskih oklopnika!

About Author